Cine sunt cei doi deputaţi din Vaslui care doresc eliminarea infracţiunilor de luare/dare de mită pentru altul sau folosirea funcţiei în scop sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irinel Stativa (foto stânga) şi Aurel Caciulă (foto dreapta)

Doi deputaţi de Vaslui se află pe lista celor 39 de parlamentari PSD care au depus înainte de Crăciun o propunere de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala prin care se instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul in serviciu, sunt abrogate mai multe infracţiuni, iar pedepsele de până la 3 ani de închisoare doresc să fie executate la domiciliu. Unul dintre cei doi iniţiatori este soţul unei judecătoare din Vaslui.

Proiectul de lege privind modificarea codurilor a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi înaintat Senatului pe 20 decembrie. Printre cei 39 de parlamentari PSD care au iniţiat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal şi Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală se numără şi doi deputaţi de Vaslui: Irinel Stativă şi Aurel Căciulă, doi  dintre parlamentarii cu cea mai slabă activitate în Parlamentul României.

Irinel Stativă, un apropiat al liderului PSD Vaslui Dumitru Buzatu, aflat la al treilea mandat de parlamentar, este soţul unei cunoscute judecătoare specializata în materie penală, Luminiţa Stativă, fosta preşedintă a Judecătoriei Vaslui. 

În vârstă de 44 de ani, Irinel Stativă este de profesie inginer şi a fost ales pentru prima dată deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008. A intrat în Parlament în anul 2006, cu noroc, după ce titularul postului de deputat Ion Giurescu a fost numit preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Pe atunci, Stativă era presedintele al Tineretului Social Democrat Vaslui, iar în perioada 2001–2004 a ocupat funcţia de director al cabinetului prefectului de Vaslui.

Cel mai ”tăcut” deputat de Vaslui

După ce şi-a încheiat primul mandat de deputat, în 2009, Irinel Stativa a fost numit din nou director al cancelariei prefectului judetului Vaslui, iar in martie 2010 a fost numit director adjunct al Directiei Generale de Asistenţă Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Vaslui şi controlată de liderii PSD Vaslui. S-a suspendat din funcţie rămânând la Prefectură pana în toamna lui 2009, când PSD a iesit de la guvernare. A revenit însă în postul de director adjunct al DGASPC Vaslui, ocupând funcţia până în 2012 când Stativă a fost ales din nou deputat pe listele PSD.

La alegerile din 2016, Irinel Stativă a obţinut cel de-al treilea mandat de deputat. În toate cele trei mandate, a avut o activitate parlamentară modestă, fiind mai degrabă atras de ceremoniile publice locale, precum zilele satelor, de la care deputatul Stativă şi-a făcut obiceiul de a nu lipsi. 

Activitatea modestă de parlamentar a lui Irinel Stativă este confirmată de datele oficiale centralizate pe site-ul Camerei Deputaţilor. În primul mandat de deputat, Stativă a luat cuvântul în Parlament de 10 ori, iar în al doilea mandat de trei ori.

Irinel Stativă rămas în istoria locală declaraţia pe care a făcut-o presei prin 2012, după doi ani de mandat, când a fost întrebat de ce de la alegeri nu a mai spus nimic în Parlament. „Nu am avut nimic de spus”, a spus Stativă cu seninătate, bulversând asistenţa. 

Trecutul controversat al deputatului Căciulă

Cel de-al doilea deputat de Vaslui, aflat pe lista iniţiatorilor care doresc modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală este Aurel Căciulă. De când a fost ales deputat, în 2016, Căciulă a luat cuvântul de şapte ori şi a făcut cinci declaraţii politice. 

Aflat la primul mandat de deputat, Aurel Căciulă (58 ani) este fost viceprimar al municipiului Huşi şi deţinătorul unor afaceri în domeniul construcţiilor, Aurel Căciulă a ţinut capul de afiş al unui uriaş scandal în 2013, când opt familii au rămas pe drumuri după ce apartamentele în care locuiau, ce aparţineau unui imobil constrtuit de firma lui Aurel Căciulă, au fost mistuite într-un incendiu. Concluziile pompierilor de atunci au fost că la ridicarea construcţiei nu au fost respectate normele elementare privind securitatea la incendiu. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui au deschis un dosar penal pentru distrugere, în acest caz, care nu a fost soluţionat până la această dată. 

Incendiul la blocul construit de firma lui Aurel Căciulă (foto husiinfo.ro)

Modificările iniţiate şi susţinute de Căciulă şi Stativă

Prin propunerea de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala susţinută de cei doi deputaţi de Vaslui se instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul in serviciu. Codului penal îi sunt aduse şapte modificări la articole privind concursul de infracţiuni, regimul închisorii, luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţa, abuzul în serviciu.

Astfel, luarea de mită pentru o altă persoană ar urma să nu mai fie infracţiune. De asemenea, pentru darea de mită (art. 290), pedepsele ar urma să scadă: „de la 6 luni la 5 ani” în loc de „de la 2 la 7 ani”. La fel ca la luarea de mită, traficul de influenţă (art. 291) săvârşit „pentru altul” ar urma să nu se pedepsească. În celelalte cazuri, când este „pentru sine”, fapta ar urma să se pedepsească cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Tot în proiect apare şi o altă modificare a articolului 60 din Codul penal, fiind adăugate două noi alineate:

„(2) Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu; 

(3) Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică şi în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”.

Articolul 299 referitor la folosirea abuziva a funcţiei în scop sexual ar urma sa fie abrogat, parlamentarii PSD considerând că "notiunea de favoruri sexuale este o noţiune care nu poate fi determinată precis".

De asemenea, codului de procedura penala îi vor fi schimbate sau completate 6 articole referitoare la procedura de audiere a persoanelor vatamate, la consemnarea declaraţiilor, obiectul urmăririi penale, sesizarea organelor de urmarire penală.

Proiectul de lege susţinut de cei 39 de parlamentari PSD: