Tezaurul dacic de argint de la Porţile de Fier ar putea fi repatriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coif dacic FOTO Arhivă

Demersul Asociaţiei România Vie, care a demarat în această vară o campanie prin intermediul unei reţele de socializare şi a unei petiţii online pentru cumpărarea de către statul roman şi repatrierea tezaurului dacic de argint de la Porţile de Fier, aflat în colecţiile prestigiosului muzeu Detroit Institute of Arts a dat roade.

Asociaţia ROMÂNIA VIE anunţă printr-un comunicat de presă că statul român va începe demersurile pentru cumpărarea şi repatrierea unor opere ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi si ale tezaurului dacic de argint de la Porţile de Fier, aflat în colecţiile prestigiosului muzeu Detroit Institute of Arts, aflat în Detroit, Michigan Statele Unite ale Americii.

În luna iunie anul curent, România Vie a iniţiat o petiţie online, adresată ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean şi care viza tezaurul dacic de la Porţile de Fier,

„Având însă în vedere că în mass-media, inclusiv într-o declaraţie a primului ministru, s-a vorbit numai de un coif, precizăm şi atragem atenţia că în posesia celebrului muzeu de artă din Detroit se află un tezaur dacic compus nu dintr-un coif, ci şi din câteva pocale de argint, foarte asemănătoare celor descoperite în mormântul principelui traco-get Cotys, de la Agighiol, din Dobrogea. De o valoare artistică ce nu poate fi negată, ele aparţin unui stil de artă aristocratică  care a înflorit în secolele VI-IV I.Ch. în spaţiul getic de la est şi sud de Carpaţi, până în Munţii Balcani, şi ilustrat de descoperiri foarte importante făcute pe teritoriile României şi Bulgariei”, spune Alexandru Surcel, preşedintele asociaţiei România Vie.

Tezaurul deţinut de Detroit Institute of Arts datează cel mai probabil din secolul IV I.Ch., de când datează şi tezaurul de la Agighiol cu care se aseamănă atât de mult, şi a fost descoperit se pare în 1913, în apele Dunării, pe stâncile de la Porţile de Fier, în apropierea malului românesc, de către un marinar naufragiat în zonă. Numărul pieselor din tezaur este necunoscut dar câteva din ele au ajuns în colecţia lui Franz Trau din Viena şi în Muzeul Porţilor de Fier din Turnu Severin. De aici, tot pe bucăţi, a fost achiziţionat de diverşi colecţionari ajungând, coiful la Muzeul de Istoria Artelor din Detroit, iar vasul de tip situlă la Metropolitan Museum din New York. La muzeul din Detroit se află şi un vas de tip arribalos ornamentat cu motive dacice specifice. Ulterior, în anii '80, a fost descoperit şi tezaurul de la Peretu jud. Teleorman în care este prezentă şi o variantă a aceluiaş tip de coif de argint, ceea ce a făcut ca specialiştii să vorbească despre un atelier în care au fost confecţionate ambele coifuri. Având în vedere această origine, coiful şi pocalele mai sunt cunoscute drept tezaurul de la Porţile de Fier. Mult timp, această importantă descoperire a rămas cvasinecunoscută arheologilor români, fiind pentru prima data tratată într-o teză românească de specialitate în 1969, când D. Berciu a publicat remarcabila sa lucrare „Arta traco-getică”, dedicată exact stilului aristocratic animalier din secolele VI-IV I.Ch.

Pe aceeaşi temă:

Apel pentru repatrierea tezaurului dacic de la Porţile de Fier