Cum supravieţuieşte o fermă de prepeliţe în Mehedinţi
0Chiar dacă la prima vedere creşterea prepeliţelor pare o afacere profitabilă, lucrurile nu stau deloc aşa. O spun proprietarii uneia din puţinele microferme de prepeliţe din Mehedinţi, care susţin că supravieţuiesc cu greu din cauza faptului că nu există piaţă de desfacere pentru ouăle care fac minuni pentru sănătate.
La câţiva kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, la Izvorul Bârzii, se află una din puţinele microferme de prepeliţe din judeţul Mehedinţi. În urmă cu zece ani, proprietarii, Irina şi Mihai Stănescu, au pus pe picioare această afacere născută din marea lor pasiune pentru creşterea păsărilor şi animalelor. Au plecat la drum cu mult entuziasm, gândindu-se că vor găsi piaţă de desfacere pentru ouăle de prepeliţă, care sunt extraordinare în tratamentul multor afecţiuni.
După cinci au reuşit să obţină şi fonduri pe un proiect de dezvoltare, aşa că au ajuns la un efectiv de aproape 2000 de prepeliţe ouătoare. Întreţinerea unei astfel de microferme este însă costisitoare, iar fără un profit imediat, afacerea nu poate merge mai departe. Marile lanţuri de magazine le-au oferit însă un preţ mult prea mic pentru acest produs, aşa că singurii clienţi fideli au fost persoanele care urmează diverse tratamente cu ouă de prepeliţe. Nu este suficient pentru a supravieţui, astfel că familia Stănescu a fost nevoită să reducă foarte mult din efectiv.
„Magazinele ne ofereau un preţ de 20 de bani pe ou, ceea ce înseamnă că nu te acoperi cu cheltuielile. Aşa că fără piaţă de desfacere nu poţi să mergi mai departe, nu ai cum. Cheltuielile erau mari cu alimentaţia lor şi rămâneam totdeauna în pierdere”, spune Mihai Stănescu.
Pasiunea pentru creşterea acestor păsări face ca familia Stănescu să aibă în continuare în ferma lor de la Izvorul Bîrzii câteva sute de prepeliţe, foarte bine îngrijite. Clienţii sunt severineni, dar şi persoane din judeţele limitrofe care apreciază aceste ouă şi au nevoie de ele în diverse tratamente. Se ştie faptul că oul de prepeliţă are de şase ori mai multă vitamină B1 decât oul de găină, de 15 ori mai multă vitamină B2, completate cu vitamina A, complex B, D3, E, C. Conţine de cinci ori mai multor fosfor, de opt ori mai mult fier, iar ca microelemente conţine potasiu, zinc, calciu, sulf.
„Efectele lor se datorează calităţii superioare a proteinei existente în ou, absenţei colesterolului – este singurul ou dietetic – concentraţiei deosebite de vitamine şi de minerale. Foarte multe persoane diagnosticate cu cancer vin şi cumpără ouă de la noi şi pot să vă spun că tratamentul a dat randament , e un aliment în primul rând care are componentele unui medicament, lucrează în organism şi luptă împotriva bolilor.Nu vom renunţa niciodată la ele, cât vom trăi vom aşa ceva pentru că sunt benefice pentru familie, pentru prieteni, cunoscuţi”, spune Irina Stănescu.
O cură cu ouă de prepeliţă tratează un număr impresionant de boli şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici. În plus, la copii, consumul de ouă este recomandat pentru echilibrul fizic şi psihic şi pentru îmbunătăţirea coeficientului de inteligenţă. De asemenea, o cură de 120 de ouă ameliorează metabolismul şi stimulează creşterea.