VIDEO Delta Dunării, filmată de Google din căruţă şi de pe bărcile pescarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Dunării, filmată din căruţă

Delta Dumării se vede, începând din această săptămână, şi virtual, pe Google Maps. Majoritatea traseelor turistice din Deltă, precum şi localităţile Mila 23, Sulinasau Letea pot fi "vizitate" cu StreetView.

Proiectul de preluare a imaginilor din Delta Dunării a fost realizat cu ajutorul echipei WWF România, care a parcurs Delta în lung şi în lat cu trekkerul Google în spate, pe bicicletă, pe barcă sau cu căruţa, cu sprijinul localnicilor. Operaţiunea de preluare a imaginilor s-a desfăşurat pe parcursul lunii iunie 2018.

Echipa WWF a parcurs majoritatea traseelor turistice din Deltă, localităţile Mila 23, Sulina, Letea. La această adresă găsiţi un video making-of al proiectului de preluarea a imaginilor Street View din Delta Dunării: https://goo.gl/HTcWUG.

Camelia Ionescu, coordonatorul naţional al departamentului de ape dulci de la WWF România: „Delta Dunării este un hotspot de biodiversitate, adăposteşte sute de specii de păsări, pe lângă peşti preistorici - cum sunt sturionii - şi diferite plante. În plus, aici sunt păstrate tradiţii vechi de sute de ani. Întâlnim meşteşugari care fac bărci din lemn sau acoperişuri din stuf, pescari care ştiu să prepare celebrul borş pescăresc. Odată cu natura, cu speciile sălbatice, pierdem şi aceste tradiţii. Şi primul pas pentru a le proteja este să le descoperim, de ce nu, de la nivelul lotcii virtuale, indiferent unde ne-am afla pe glob. Odată ce ne apropiem mai mult de Deltă, chiar şi navigând prin Google Maps, ne e mai natural să ne implicăm şi să o protejăm”.

Elisabeta Moraru, Country Business Development Manager Google Romania: "În urmă cu trei ani, Dunărea devenea o cale navigabilă virtual, după ce imaginile Street View de la nivelul apei au fost publicate de Google Maps. Oricine putea într-o croazieră virtuală pe Dunăre, de la Bratislava şi până la Cernavodă. De acum, poate explora şi Delta Dunării. 

Acest proiect de digitalizare a fost posibil datorită partenerului nostru WWF România, care a parcurs traseele Deltei şi a fotografiat locurile cu ajutorul tehnologiei Google înmagazinate în Trekker, dispozitivul pe care îl folosim în locurile inaccesibile pentru maşină sau tricicletă. Ne dorim ca tot mai multă lume să descopere unicitatea Deltei Dunării, frumuseţea dar şi fragilitatea ei, să conştientizeze că protejarea unui astfel de loc depinde de eforturile fiecăruia dintre noi".

Delta Dunării, sit UNESCO protejat la nivel internaţional, adăposteşte peste 5000 de specii de animale şi plante, peste 300 de specii de păsări, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani şi cea mai întinsă zonă compactă de stufăriş din Europa. 

Vă mai recomandăm:

FOTO În lumea minunată a Deltei: dioramele şi acvariile uriaşe, atracţia Centrului Eco-Muzeal din Tulcea

Misterul Insulei K, tărâmul neştiut de la capătul României. Cum s-a format peste noapte raiul terestru interzis oamenilor

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga