Tăriceanu, despre scumpirea motorinei cu aproape 1 leu într-un an: „Preţurile, cum bine ştiţi, nu le stabileşte Guvernul”
0Preţul motorinei a crescut în ultimul an cu aproape 1 leu pe litru. Prezent la Timişoara la inaugurarea noului sediu al ALDE Timiş, aflat chiar vizavi de o benzinărie, Călin Popescu Tăriceanu a fost întrebat cum vede majorarea tarifului la carburanţi.
După majorarea preţului la motorină din luna septembrie a anului trecut, ca urmare a reintroducerii supraacizei, preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu declarat că nu a văzut nicio scumpire. Prezent la Timişoara pentru inaugurarea noului sediu ALDE Timiş, aflat vizavi de o benzinărie OMV, Călin Popescu Tăriceanu a fost întrebat cum vede scumpirea motorinei din luna mai a anului trecut şi până în prezent cu aproape 1 leu pe litru. Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Guvernul nu are nicio responsabilitate pentru această creştere.
„Preţurile, cum bine ştiţi, nu le stabileşte Guvernul. Se stabileşte pe baza raportului dintre cerere şi ofertă. Ieri (n.r. joi) am urmărit cu interes participarea guvernatorului BNR la o dezbatere de la Camera exact pe tema inflaţiei şi cred că domnia sa a dat nişte explicaţii care sunt destul de cuprinzătoare şi cred că dacă o să citiţi acele explicaţii o să avem probabil şi nişte răspunsuri în legătură cu evoluţia unor preţuri”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în cadrul dezbaterii la care face referire Călin Popescu Tăriceanu că majorarea inflaţiei la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani este cauzată de şocuri adverse, atât interne, cât şi externe, legate de creşterea preţurilor spre finalul anului trecut şi la începutul acestui an. „După cum s-a menţionat în analizele noastre şi în raportul asupra inflaţiei majorarea a fost generată de şocuri adverse interne şi externe şi manifestarea unor şocuri statistice. Au crescut preţurile la energia electrică, termică, gaze naturale, la combustibil, în acest din urmă caz scumpirea fiind cauzată şi de acciza la carburanţi introdusă anul trecut. Au fost creşteri ale preţurilor şi la legume, fructe, ouă şi tutun. Acestora li s-a adăugat şi epuizarea efectelor dezinflaţioniste, respectiv scăderea TVA din trecut şi eliminarea accizei la combustibil. Efectele acestor măsuri au ecranat evidenţierea, la 12 luni, a impactului creşterilor lunare. Dacă am fi calculat inflaţia fără impactul fiscal, aceasta ar fi fost mai ridicată anul trecut. Nu trebuie să uităm nici de majorarea costurilor salariale”, a spus Isărescu.