Tânărul cu „picior de elefant“. Cum arată malformaţia extrem de rară diagnosticată la Timişoara
0Cazul unui tânăr ajuns la Spitalul Judeţean din Timişoara în urmă cu patru ani i-a şocat pe medici. Pacientul, Dumitru Sârb, a ajuns la spital cu o malformaţie care îl făcea să aibă un picior asemenea celui de elefant. Situaţia tânărului este cu atât mai grea cu cât trăieşte în condiţii grele, doar cu fratele său, dintr-o pensie lunară de 272 de lei.
Dumitru Sârb, un tânăr din judeţul Arad, ajungea pentru prima dată la Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean din Timişoara în urmă cu patru ani.
Cazul tânărului i-a şocat pe medici. Născut cu o malformaţie care îl făcea să aibă un „picior de elefant”, Dumitru Sârb a ajuns la spital abia la vârsta de 25 de ani. S-a obişnuit atât de mult cu problema piciorului său, încât a ignorat problema de sănătate.
La vârsta de 14 ani, piciorul a început să i se umfle tot mai mult, iar la vârsta de 25 de ani a ajuns pe mâna medicilor din Timişoara, care l-au diagnosticat cu Neurofibromatoza Recklinghausen, o boală foarte rară, care i-a şi determinat pe medicii din Timişora să prezinte cazul la congresele internaţionale.
„Intervenţiile în aceste cazuri sunt succesive, pentru că ţesutul afectat nu poate fi îndepărtat dintr-o dată. Se fac, practic, mai multe calcule. După o operaţie, se aşteaptă recuperarea pacientului, iar în funcţie de evoluţia sa, se pregăteşte următoarea procedură. Dificultatea lor este foarte ridicată, pentru că în privinţa malformaţiilor congenitale vorbim despre o luptă cu natura însăşi, mai ales că membrul tinde să revină la forma dinainte de intervenţie”, explica, după intervenţia chirurgicală, medicul care l-a operat pe Dumitru.
În momentul de faţă, în urma intervenţiilor situaţia medicală a tânărului s-a îmbunătăţit.
„Pot să umblu, dar s-a mai umflat un pic piciorul, probabil de la efort. Domnul doctor mi-a spus că trebuie să mai fac o operaţie şi să îmi pună tijă pentru îndreptarea osului afectat de greutatea piciorului, dar mai trebuie să aştept”, a declarat tânărul, ai cărui părinţi au murit.
Dumitru locuieşte cu fratele său într-o casă fără curent dintr-o comună arădeană şi se întreţine dintr-o pensie de 272 de lei, fiind ajutat să supravieţuiască de unchiul său. Acesta se luptă pentru a-i face o pensionare permanentă, pentru actuala pensie fiind nevoie de reînnoire anuală. Tot unchiul tânărului, fratele mamei sale, se zbate şi pentru ca tânărul să poată beneficia de cea de-a treia operaţie, care i-ar permite să ducă o viaţă mai bună.