FOTO Cel mai mare producător de senzori pentru industria aviatică din lume a inaugurat fabrica din România. „E un proiect strategic al americanilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TE Connectivity, fabrica unde se fac senzori pentru cei mai importanţi producători de avioane  FOTO Ş.Both

Furnizorul de conectori şi senzori TE Connectivity a inaugurat oficial, miercuri, fabrica din România. Aceasta a fost deschisă la Dumbrăviţa (judeţul Timiş) şi asigură momentan 70 de locuri de muncă.

GALERIE FOTO
TE Connectivity Sensors Solutions îşi va desfăşura operaţiunile în noua clădire pusă la dispoziţie de către dezvoltatorul belgian WDP (care a achiziţionat o parte din platforma de la Dunca Expeditii) în baza unui contract de închiriere pe zece ani.

TE Connectivity este lider mondial în tehnologie şi producţie, fiind totodată cel mai mare producător de senzori pentru industria aviatică din lume. 

Conducerea fabricii de la Dumbrăviţa i-a fost încredinţată lui Dacian Negrea, fost director la o altă companie americană, Dura Automotive, vreme de nouă ani.

„TE este o companie foarte mare, avem aproape 80.000 de angajaţi în toată lumea, iar cifra de afaceri se ridică la 14 miliarde de dolari. E o companie cu resurse multe, la care putem apela în orice moment. Asta ne va ajuta să ne dezvoltăm destul de repede. Sper să ajungem una din companiile importante din zonă. După nouă ani la Dura am dorit să încep o experienţă nouă, să construiesc o fabrică nouă, de la zero”, a spus Dacian Negrea. 

De peste 75 de ani, soluţiile de conectivitate şi senzori oferite de TE Connectivity, testate în cele mai aspre conditii, au contribuit la avansări în domeniul transporturilor, aplicaţiilor industriale, tehnologiei medicale, energiei, comunicaţiilor de date şi locuinţei. 

„Sunt altfel de investiţii, cu o valoare adăugată mai mare”

Grupul TE Connectivity va avea o zonă de producţie de 6000 metri pătraţi şi o suprafaţă de 1200 metri pătraţi pentru depozit, în apropiere de Timişoara

„Suntem poziţionaţi bine, avem o forţă de muncă calificată, este un pol care va atrage şi pe viitor investiţii. Sunt altfel de investiţii, cu o valoare adăugată mai mare. În anii ’95 au venit investitori care căutau forţa de muncă brută, acum încep să îşi regândească strategia. Încep să vină în România firmele orientate pe electronică, cu valoare adăugată mai mare, unde se şi foloseşte altfel de tehnologie. Nu m-am mai confruntat cu problemele de la Dura, de a găsi forţă de muncă. Este vorba de un alt tip de personal, care este deja format, în general în altă parte. Avem în jur de 15 ingineri şi 50 de operatori”, a mai declarat Dacian Negrea. 

Senzori de temperatură pentru Boenig, Airbus, Bombardier sau Suhoi

În prezent, numărul de angajati a ajuns la 70 de persoane, dar americanii au planuri mari în Banat. 
 

TE Conectivity a trimis 20 de persoane la şcolarizare în Franţa, pe o perioadă de şase luni. De acolo se va prelua un proiect important. Este vorba de producerea de senzori de temperatură pentru industria aeronautică. Clienţii finali vor fi Boeing, Airbus, Bombardier, Suhoi şi alţi mari producători de avioane.

„În acest moment, la fabrica din Timişoara se fac senzori de temperatură pentru industria medicală şi automotive. În următoarele săptămâni vom demara producerea de senzori de temperatură pentru industria aeronautică. Preconizăm o creştere de până la câteva sute de angajaţi în urmatorii trei-patru ani. TE şi-a propus să deschidă o fabrică strategică pentru Europa. Au decis să aibe pe fiecare continent câte o fabrică stategică pe partea de senzori. Au deja în Mexic o fabrică, în China au două fabrici foarte mari, iar pentru piaţa din Europa, doresc ca această fabrică din România să fie cea stretigică”, a mai declarat Dacian Negrea, directorul general TE Connectivity. 

Investiţia actuală se ridică la şase milioane de euro, în condiţiile în care o parte din echipamentul industrial a fost transferat la Dumbrăviţa de la o fabrică din Germania.

Al doilea investitor ca mărime în Dumbrăviţa

Noua strategie a Primăriei din Dumbrăviţa este atragerea de investitori mari, spune primarul comunei de lângă Timişoara. 

„Dacă la locuinţe individuale şi construcţii de case stăm foarte bine, nu acelaş lucru pot spune şi despre zona industrială. Nu ne putem compara cu Giroc sau Ghiroda, care stau foarte bine din acest punct de vedere. De acum, strategia noastră este să atragem câţi mai mulţi investitori. Este loc, avem zona industrială, lucrăm la un drum colector cu centura Timişoarei, iar investitorii vor putea să vină. Deocamdată TE Connectity este pe locul doi în topul firmelor mari de la noi, după Dunca Expediţii. Apoi, mai sunt şi alţii care ne aduc bani frumoşi la bugetul local. Vestea bună este că mai sunt şi alte firme care vor dechide fabrici”, a declarat Victor Malac, primarul din Dumbrăviţa.

Americanii au apreciat calitatea oamenilor

La inaugurarea fabricii de la Dumbrivţa a fost prezent şi John Mitchell, senior vicepresident şi director general global TE Connectivity.

„Am ales Timişoara ţinând cont de trei motive. O dată pentru calitatea oamenilor, flexibilitatea lor şi multilingvismul. Apoi, faptul că România este o ţară din Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând existenţa mediului universitar foarte bun de aici”, a spus John Mitchell.   

Studenţii de la Politehnică au un loc de muncă din timpul facultăţii

La eveniment a fost prezent şi Marian Mocanu, decanul Facultăţii de Management din cadrul Universităţii Politehnica.

„Universitatea Politehnica din Timişoara este topul universităţilor din România. Avem 14.000 de studenţi. Este important ca studenţii să fie angrenaţi în mediul industrial. Avem programe de intership cu toţi mari industriaşi din zona de vest a ţării. În anul III şi IV, la Politehnica este obligatoriu să ai 200 de ore de practică.

Fără ea nu pot trece mai departe. Partea bună este că ei au deja un loc de muncă înainte de a termina facultatea. Le cerem industriaţilor ca în timpul facultăţii să nu-i angajeze opt ore, ci part-time, să poate să şi înveţe. Cel puţin 50 la sută din studenţii din anul patru lucrează deja”, a spus Marian Mocanu.

TE Connectivity oferă componente şi soluţii pentru industria aerospaţială 

Compania TE Connectity a luat naştere în 1941, cu numele Aircraft Marine Products (AMP). În 1956 şi-a schimbat numele în AMP Incorporated. În1999 a încorporat compania producătoare de conectori şi senzori Tyco International. În 2011, Tyco şi-a schimbat numele în TE Connectivity Corporation. 


 

TE Connectivity oferă componente şi soluţii pentru industria aerospaţială comercială, de la etapele iniţiale ale proiectării aeronavelor până la suportul de vânzare. Produsele de apărare ale TE includ interconectări electronice care deservesc aviaţia militară, vehicule marine şi terestre, inclusiv sisteme de luptă electronice şi sisteme spaţiale.