EXCLUSIV Gesturi extreme la pușcărie: își bat cuie în cap sau rabdă foamea
0Regimul de detenţie le ia minţile unor puşăriaşi care recurg la gesturi greu de imaginat. Un deţinut de la penitenciarul de Maximă Siguranţă din Arad şi-a bătut un cui în cap. Altul refuză hrana pentru că nu stă singur în celulă.
Tehnicile la care recurg deţinuţii pentru a impresiona sunt tot mai variate şi mai înspăimântătoare. Graţian Iulian Giurgiu, arestat în 2002 şi condamnat la 10 ani şi jumătate de închisoare pentru tâlhărie, este un exemplu cât se poate de elocvent. În urmă cu două zile, acesta s-a prezentat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara cu o săpunieră pe cap, fixată în craniu cu un cui de 10 centimetri.
Cristian Lazăr, unul dintre procurorii Parchetului Curţii de Apel Timişoara care l-au audiat pe Giurgiu, susţine că la un moment dat acesta a fost la Parchet cu două holşuruburi înfiletate în cap. De asemenea, Gheorghe Stancu, o altă persoană privată de libertate a recurs la automutilare prin găurirea craniului cu un holşurub. „Aceste gesturi sunt datorate stresului indus de privarea de libertate şi în general sunt manifestări ale unor nemulţumiri personale şi durează o perioadă scurtă”, a spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Eduard Magold. Potrivit acestuia, toţi deţinuţii care au recurs la astfel de gesturi au renunţat când şi-au rezolvat problemele personale.
Refuză mâncarea
Un alt deţinut cu probleme de comportament este Faur Nistor Isai, condamnat în 2000 la 13 ani de închisoare pentru viol. Acesta a fost iniţial încarcerat la Timişoara, mai apoi a fost mutat la Arad, iar în urmă cu două zile a fost transferat din nou la Timişoara. Faur Nistor Isai şi-a făcut un renume în puşcăriile prin care a umblat, fiind recunoscut pentru modul în care refuză mâncarea. „A refuzat mâncarea cam peste tot pe unde a fost. La început invoca motive juridice, că e nevinovat, iar în ultima perioadă condiţiile de detenţie”, a explicat directorul Penitenciarului Timişoara, Florin Şerpe. Potrivit acestuia, chiar ieri Faur Nistor Isai a depus o declaraţie în care spunea că refuză mâncarea pentru că nu i se asigură o cameră în care să stea singur şi din cauza compoziţiei pâinii. „Noi cumpărăm pâine semi. El susţine că îi crează probleme de sănătate”, a mai spus Şerpe.
Reclamagiu notoriu
Isai este recunoscut şi pentru modul în care depune plângere după plângere, având pe rolul instanţelor din ţară câteva mii de acţiuni. Spre exemplu, una din cele mai recente plângeri a lui Faur Nistor Isai a fost făcută împotriva conducerii Curţii de Apel Timişoara, împotriva ministrului Sănătăţii, a ministrului Mediului şi a şefului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Motivul? Interzicerea fumatului pe holurile Palatului de Justiţie din Timişoara.
„Acesta este doar un exemplu de plângere, dar sunt şi multe alte genuri de reclamaţii, în special împotriva cadrelor. Sunt două cauze pentru care se fac astfel de plângeri: pentru a teroriza cadrele şi pentru că le permite să se plimbe prin ţară. În multe situaţii s-a ajuns până la Curtea Supremă şi toate au fost respinse. Asta dovedește că absolut toate plângerile de genul acesta sunt nefondate”, a explicat procurorul Cristian Lazăr (foto sus), care a mărturisit că 20 la sută din activitatea sa este dedicată unor astfel de plângeri prin care persoanele private de libertate abuzează de nişte drepturi. „E o caracteristică a celor cu probleme de comportament. E o formă de presiune, de protest. Nu rezolvă absolut nimic. Nu impresionează cu nimic”, a spus şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România, Ioan Băla.
Şocant
Un deţinut s-a automutilat prin găurirea craniului cu un holşurub