Dorință la Festivalul Dacilor Liberi: “La recensământ mă voi declara dac” GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacii liberi au mărșăluit prin Timișoara

Ediţia a III-a Festivalului Dacii Liberi a început asteară cu un marş al dacilor, romanilor şi nimfelor prin centrul Timişoarei. Evenimentele vor continua astăzi pe stadionul din Covaci, aflat la 7 kilometri de Timişoara.

Ceremonia de deschiderea a Festivalului Dacilor a avut loc aseară cu o paradă În centrul Timişoarei. Marşul dacilor, romanilor și nimfelor s-a desfășurat pe traseul Catedrala Mitropolitană- Operă – strada Alba Iulia – Piața Libertății – strada Vasile Alecsandri – Piața Unirii și înapoi.

Timișorenii s-au fotografiat cu tinerii îmbrăcați în veșminte dacice, cu scuturi, săbii, topoare și alte arme arhaice. Senzație au făcut și fetele din formația Zânele Zalăului, care vor pregăt pentru astăzi un program unic de dansuri precreștine și păgâne. Evenimentele se vor desfăşura pe stadionul “Fortuna”, din satul Covaci, aflat la 7 kilometri de Timișoara.



GALERIE FOTO

Pe lângă Zânele Zalăului, cu un nou nume de scenă, Nimfele Dace, una din momentele importante ale festivalului va fi oferită de Lupătorii de la Porolissum, care vor regiza o bătălie între dacii și romanii. De la ora 20.00, Vasile Mardare, fost membru al Cenaclului Flacăra, va susţine un concert de muzică folk.

“Sunt un pui de dac”

Organizatorul singurului festival de acest gen din vestul țării este Octavian Stăncioiu, fost jurnalist și oficial al echipei de fotbal Fortuna Covaci. De altfel, festivalul este finanțat în totalitatea de Florin Macavei, patronul echipei de la Covaci.



Festivalul Dacii Liberi este, probabil, singurul festival organizat vreodată în România de un club de fotbal. Pentru că organizator e Fortuna Covaci, prin proprietarul său, Florin Macavei. Este un eveniment care are menirea de a atrage atenţia asupra istoriei dacilor, strămoşii poporului român”, a spus Octavian Stăncioiu, directorul festivalului.

Stăncioiu este un mare admirator al istoriei dacilor și crede că este nevoie ca tinerii din ziua de azi să învețe și să nu uite de strămoșii lor. “Eu cred că doar dacii au fost aici. Știu cam tot ce este legat de istoria lor, însă din păcate tinerii nu mai sunt interesați de istorie. E important ca ei să nu își uite strămoșii și tradițiile. Eu mă consider un pui de dac! La recensământ mă voi declara dac”, a mai spus Stăncioiu.



Când vine vorba să povestească despre daci, Octavian Stăncioiu cu greu poate fi oprit. “Dacii făceau totul la nivel maxim. Când se luptau se luptau până la moarte, când beau o făceau până nu mai puteau. Nu degeaba a fost nevoit Burebista să stârpească viile”, a mai declarat Octavian Stăncioiu.