De ce ne urmăresc băncile după moarte: românii nu citesc ce semnează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii din domeniu spun că bancherii profită de graba  și naiviatea celor care abia așteaptă să ia un credit, oameni care nu studiază în detaliu contractul. Astfel de acțiuni pot duce în situații în care băncile şi recuperatorii de credite dau în judecată persoane decedate care nu au apucat în timpul vieţii să-şi achite ratele.

Mile Cărpenişan este "vânat" dincolo de moarte de recuperatorii de credite ai BRD

Ziarul „Adevărul” a prezentat mai multe cazuri în care persoane decedate au fost date în judecată sau urmărite după deces pentru recuperarea creditelor. În România sunt două legi în baza cărora se încheie contractele de credite. Potrivit economistului Nicolae Ţăran, legile sunt foarte bune, dar cu toate acestea se ajunge în situaţia ca morţii să fie urmăriţi pentru credite sau urmaşii lor să fie obligaţi să plătească.

EXCLUSIV  Mile Cărpenişan a câştigat de dincolo de moarte războiul cu recuperatorii de credite BRD
BRD Timişoara a iertat de datorie un tânăr care a luat credit 7.000 de euro cu buletin fals

Iaşi: Băncile ţin cu dinţii de comisionul de risc

„Legislaţia este foarte bună, dar băncile nu o respectă, iar oamenii nu se pricep. Știu să scrie să citească, dar sunt analfabeți din punctul ăsta de vedere. Românii nu au o educaţie în acest sens. Au şcoli proaste la bază, nu ştiu să citească un contract, nu înţeleg, sunt lipsiţi de experienţă, dornici să obţină banii şi atunci se ajunge la nenorociri”, acestea sunt, în opinia lui Ţăran, cauzele pentru care se ajunge în situaţii limită.

Şmecherii şi naivii

Potrivit specialistului, şi în cazul persoanelor care înţeleg contractul şi vor să negocieze cu banca anumite clauze, şansele sunt minime din cauza monopolului. „Spre exemplu românii mănâncă ulei la preţ de restaurant în Germania. Aşa e şi la bănci. Există o mafie la nivel naţional care controlează toate sistemele. Situaţia este cumplită. Băncile încearcă să păcălească nişte oameni care sunt uşor de păcălit”, a mai spus Ţăran. Adjunctul OPC Timiş, Marinela Iliaş susţine că niciun timişorean nu a depus reclamaţii pentru că banca nu i-a permis să negocieze contractul. „Omul poate să studieze contractul şi în 14 zile de la semnare poate să îl rezilieze din orice motiv”, a explicat Iliaş.

Ce spun recuperatorii?

Preşedintele asociaţiei firmelor care se ocupă de recuperat credite, Cristian Ionescu, spune că modalitatea prin care se recuperează un credit diferă de la un contract la altul. „La creditele mari, pentru locuinţe, există o asigurare de viaţă, urmând ca banca să îşi recupereze banii din asigurarea de viaţă sau vânzarea bunului, sau ambele, dacă asigurarea nu acoperă totul”, a explicat Cristian Ionescu. Acesta susţine că în cazul creditelor mici, care rămân neplătite pentru că beneficiarul a decedat, lucrurile ar trebui să se oprească aici.

„Rudele nu ar trebui să aibă nicio obligaţie. Dacă moştenitorii nu au semnat că preiau datoria respectivă nu au de ce să fie urmăriţi. Totul depinde însă de la caz la caz şi de la instanţă la instanţă, în funcţie de contractul semnat. Unele instanţe pot da soluţii diferite pentru situaţii identice”, a mai spus Cristian Ionescu. De aceeaşi părere este şi directorul Wolksbank Timişoara, Aurel Cârstea, care susţine că dacă o persoană ia un credit de nevoi personale, deci este singurul semnatar al contractului, şi decedează, atunci banca ar trebui să rămână cu paguba.

Mai multe pentru tine:
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"