Aparate performante şi medici instruiţi în Ungaria, pentru Spitalul de Copii din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparate performante la Spitalul de Copii din Timişoara

În cadrul proiectului “Strategie comună pentru prevenirea şi tratamentul patologiei şoldului la copil în zona transfrontalieră Ungaria-România”, Spitalul “Louis Ţurcanu” a făcut paşi importanţi pentru modernizarea unităţii medicale

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu” Timişoara este partener cu Universitatea din Szeged, într-un proiect transfrontalier care se află la final. Desfăşurat în perioada 01.02.2012 – 31.01.2013 sub sloganul “Două ţări, un scop, succes comun, proiectul avea ca obiectiv realizarea unei cooperări între două dintre principalele centre medicale cu profil pediatric din zona transfrontalieră Ungaria – România, pentru a putea depista şi trata din faza incipientă patologia şoldului la copil.

Investiţia, cu o valoare totală de 200.000 euro obţinuţi din finanţare europeană, urma să fie împărţită în mod egal între cei doi parteneri.

În Timişoara, aceşti bani au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea şi instalarea unui ecograf de înaltă performanţă şi a unui sistem de artroscopie, care este al doilea aparat de acest tip din ţară, primul fiind instalat la Braşov.

“Înainte de demararea proiectului, părinţii sesizau medicii, iar în jurul vârstei de patru luni se putea face prima investigaţie. Tratamentul implica proceduri chirurgicale, spitalizări repetate, scăderea activităţii locomotorii a nou-născutului, precum şi costuri sociale mari. Însă cu ajutorul aparaturii achiziţionate prin acest proiect, bebeluşii sunt supuşi unui test încă din primele zile de viaţă, aşa încât să poată fi descoperite eventualele probleme cât mai curând şi să fie remediate rapid. Mulţumită noilor aparate achiziţionate prin proiect, testul este gratuit şi poate fi solicitat şi de către mame, imediat după naştere”, a declarat medical Călin Popoiu, managerul de proiect.

La finalul lunii decembrie, după 10 luni de proiect, peste 4.000 de nou-născuţi din Timişoara şi aproape 3.000 din Szeged au fost consultaţi în cadrul programului de screening pentru displazie congenitală de şold.

Cursuri la Szeged

Universitatea din Szeged, având o experienţă mult mai vastă în artroscopie, a contribuit, prin transferul de know how, la atingerea unor competenţe conjugate pentru îmbunătăţirea practicii medicale de ambele părţi. Astfel, în luna noiembrie 2012 au fost organizate două cursuri de pregătire pentru personalul medical, axate pe ecografia de şold la nou-născuţi şi pe tratamentul artroscopic al afecţiunilor şoldului la copil.