Ansamblul monumental „Calea Eroilor” împlineşte 75 de ani
0Anul acesta, în data de 27 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu.
Manifestările aniversare se vor derula pe parcursul a trei zile, începând de vineri, 25 octombrie, şi până duminică, 27 octombrie. La evenimentele de sâmbătă este aşteptat să ajungă şi primul ministru, Victor Ponta.
Manifestările sunt organizate de către Centrul Municipal de Cultură «Constantin Brâncuşi». Programul acţiunilor a fost prezentat astăzi.
Vineri, 25 octombrie
- 16,00 – 17,00: Vernisaj expoziţie pictură/ sculptură Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Tg-Jiu – Salonul de toamnă, la Galeriile Municipale de Artă
- 17, 00 – 18,30: Dezvelire bust Arethia Tătărescu – parc Muzeul Judeţean Gorj;
Vernisaj expoziţie sculptură artişti doljeni – la Muzeul Judeţean Gorj; atelier de dans „Măiastra”, prezentat de Asociaţia Măiastra – Muzeul Judeţean Gorj.
Sâmbătă, 26 octombrie 2013
- 9,30: Dezvelire stea Arethia Tătărescu – Aleea celebrităţilor din centrul oraşului
- 10,00 - 12,00: Deschiderea oficială a evenimentului; alocuţiuni ale oficialităţilor; Sala mare a complexului „Anna Events”; expoziţie de carte, lansări de cărţi şi reviste; Conferinţă ştiinţifică „Geneza ansamblului brâncuşian” – partea I - Complexul „Anna Events”
- 18,00 – 19,00: Concert grupul Distinto – cinema „Sergiu Nicolaescu”; în deschidere, va dansa grupul de elevi antrenat de d-na prof. Minodora Marina
- 19,00 – 20,30: Spectacol pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”
Duminică, 27 octombrie
- 10,00 – 12,00: Conferinţă „Geneza ansamblului brâncuşian” – partea a II-a; - la Complexul „Anna Events”
- 12,00 – 13,30: Procesiune pe Calea Eroilor – o rememorare a procesiunii care s-a desfăşurat pe 27 octombrie 1938, la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”; Întâlnire la Masa Tăcerii; prezentarea importanţei istorice a luptelor de la Podul Jiului; Procesiune religioasă şi militară între Masa Tăcerii şi Coloana fără Sfârşit; Participarea comunităţii locale în costume de epocă pe traseul Căii Eroilor
Slujbă pentru eroi la Bs. Sfinţii Apostoli; Depunere coroane de flori la mormântul eroului Ioan Popilian – Cimitirul Municipal
- 15,30: Concert „Lyra Gorjului” – la Bs. Sf. Apostoli.
Bugetul alocat pentru organizarea manifestărilor se ridică la suma de 45.000 de lei.
Monument închinat eroilor neamului
Monumentul este închinat eroilor neamului, căzuţi în Luptele de la Podul Jiului, în bătălia din data de 14 octombrie 1916, când bătrâni, copii şi femei au ţinut pe loc trupele germane care vroiau să ocupe oraşul.
Ansamblul monumental a fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărescu. Inaugurarea acestuia a avut loc în data de 27 octombrie 1938. În ansamblul de la Tg-Jiu, genialul sculptor din Hobiţa Gorjului a pus întreaga sa concepţie artistică, filosofică şi religioasă, dobândită pe parcursul zecilor de ani de căutare a absolutului în artă. Deşi timp de peste cinci decenii a lucrat şi creat în atelierul său parizian din Impasse Ronsin nr. 11, Constantin Brâncuşi a ţinut să ridice o operă monumentală la Tg-Jiu, care porneşte de pe malul Jiului şi se întinde de la vest la est, pe o distanţă de 1,4 km, unind Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Biserica Sf. Apostoli, Coloana fără Sfârşit, sub denumirea unanim recunoscută de „Calea Eroilor”.