Premieră la Spitalul Târgoviște. Pompă de insulină montată unui tânăr, prin programul național al Sănătății
0Spitalul Județean de Urgență Târgoviște a montat, în premieră, o pompă de insulină unui tânăr bolnav de diabet. Anul trecut, medicii i-au montat unui copil un senzor de monitorizare a glicemiei.
Medicul diabetolog Anca Nicoară de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște a dus la bun sfârșit ambele operațiuni, după ce, în prealabil, și-a montat aparatul pe propriul corp, pentru a înțelege mai bine cum funcționează.
„Mi-am montat senzori de monitorizare glicemică continuă și pompe de insulină și le-am purtat 2 zile pentru a putea înțelege mai bine cum să gestionăm situațiile cu care se pot confruntă pacienții noștri purtători de astfel de device-uri. Dacă nu-ți pui papucii celuilalt și nu umbli puțin cu ei, nu vei înțelege cum să îl ajuți. Și noi cu toții trebuie să ajutăm, să integrăm cât mai bine nouă tehnologie cu nevoile pacientui”, spune dr. Anca Nicoară.
Tratamentul cu pompa de insulină augmentată cu senzor de glicemie și funcționare semiautonomă este, în momentul de față, cea mai avansată modalitate de tratament în diabetul de tip 1, reușind apropierea glicemiilor de valorile omului sănătos. În același timp, această tehnologie permite pacientului o viață mult mai liberă, autonomă și mai activă, cu mai mult timp petrecut în intervalul glicemic ideal. Este disponibilă bolnavilor de diabet printr-un program național derulat de Ministerul Sănătății.
Pompa se poate aplică pe corp, eliberând insulină în organism 24 de ore pe zi.
Obiectivul principal al tratamentului pentru bolnavii de diabet zaharat de tip 1 este să-și țină glucoza din sânge (zaharurile) sub control, în scopul de a-și crește șansele unei vieți fără complicații de sănătate.
Secreția de insulină trebuie suplimentată din surse exterioare, pentru a acționa în locul pancreasului. Pompa de insulină poate prelua această sarcină, de a administra și a doza insulina necesară organismului.
În urmă cu 4 ani, o femeie a fost salvată de la moarte, graţie unei intervenţii în premieră - tromboiliza, care a fost realizată de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte. Femeiea suferise un accident vascular cerebral ischemic, o hemipareză, cu o oră înainte de a sosi la spital.
Echipa din care au făcut parte medicii Mihail Popa, Lucian Dumitru şi Ştefan Grapă (neurolog), dar şi asistenţi, au decis imediat procedura. Pacienta a fost resuscitată în secţia de Primiri Urgenţe, iar doctorul Ştefan Grapă a decis să fie efectuată, în premieră, tromboliza. Intervenţia a fost un succes.