Slatina: Aglaia Micli promovează tinerii cărora le place munca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost medic veterinar, profesor, iar acum este inspector şcolar şi îşi dedică timpul promovării olimpicilor sau copiilor talentaţi din şcolile profesionale.

A iubit animalele şi copiii şi a fost pe rând medic veterinar şi profesor. A părăsit medicina pentru că nu a suportat să vadă cum oamenii nu au grijă de sufletele pe care le cresc şi nu vor să înţeleagă că un animal bolnav are nevoie de multă atenţie. „Din păcate, oamenii nu ţin animalele din dragoste, ci din interes. Fie că au nevoie de produse, fie pentru că se simt singuri. Când trebuie însă să le oafere ceva în schimb, nu vor. Le lasă să se îmbolnăvească, să moară. Nu respectă tratamentul prescris de medic, nu le asigură climatul de care au nevoie şi obosisem să le explic că trebuie să îşi iubească animalele, să le ocrotească. Am hotătât să intru în învăţământ şi să lucrez cu copii”, a povestit Aglaia Micli.

„Să ne cunoaştem olimpicii”

Este de 5 ani şi jumătate inspector de discipline tehnice la Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi s-a implicat în multe proiecte prin care a vrut să arate potenţialul învăţământului profesional. A făcut o revistă pentru profesorii din şcolile tehnice, dar şi una despre olimpicii la diferite meserii. „Suntem la al 5-lea număr al revistei „Să ne cunoaştem olimpicii”. Elevii noştri sunt în primele locuri de ţară la învăţământul profesional şi tehnic, dar lumea uită de ei. În paginile revistei noi îi punem să se prezinte, să se descrie în câteva cuvinte, să vorbească despre pasiunile lor, despre planurile lor şi despre experienţa de la olimpiade”, a spus profesoara.
Se bucură atunci cânt tinerii citesc despre ei în revistă şi când povestesc despre premiile obţinute la diferite concursuri. „Sunt tineri deosebiţi care ies de pe băncile şcolii cu calificări, cu un certificat echivalent cu cel din ţările membre UE. Pe mulţi dintre ei i-am angajat dacă nu au vrut să urmeze o facultate, iar patronii spun sunt foarte buni”, a explicat Aglaia Micli.

A lansat o revistă pentru femei

Profesoara ajută elevii talentaţi să îşi publice cărţi, să facă expoziţii şi se implică în diferite acţiuni de voluntariat. „Îmi place să promovez tinerii care au ceva de spus, care scriu, pictează, crează, care vor să răzbată în viaţă. Cred că trebuie să ne motivăm talentele, să le arătăm că sunt apreciaţi în ţara lor, în oraşul lor”, a spus Aglaia Micli.
Pe lângă revistele despre elevi şi profesori, Aglaia Micli a contribuit şi la lansarea primei reviste pentru femei din judeţul Olt. „Femeile au început să conducă ţara. Sutem mult mai bune decât bărbaţii în anumite domenii şi văd acest lucru în învăţământ. De aceea, trebuie să le promovăm, să le premiem, să le admirăm”, a precizat profesoara.



NĂSCUTĂ
30 august 1961, comuna Crâmpoia, judeţul Olt
STUDII
Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti
FAMILIE
2 băieţi

CE-I PLACE
Iubesc florile, plimbările în aer liber şi gătitul. Ascult cu plăcere muzică populară autentică şi îmi place să învăş citate sau maxime celebre. Motto-ul meu este „Sunt tare când sunt slab”.

CE NU-I PLACE
Nu suport oamenii încrezuţi, mincinoşii, diletanţii. Nu pot să lucrez cu oameni leneşi care nu se implică în proiecte, lipsiţi de idei, de imaginaţie, de creativitate.

Când aţi tratat ultim oară un animal?
Acum două săptămâni am consultat şi am făcut un tratament unui pechinez.
Eu fac mereu vaccinuri la animale, iar când mă duc la ţară, familia şi vecinii mă cheamă să le tratez vietăţile din curte.

Cum pot fi convinşi elevii să facă performanţă?
Plecând de la două principii de viaţă: „Rădăcinele învăţăturii sunt amare, dar roadele dulci” care este pentru elevi şi unul pentru profesori „Dacă vrem să fim în momoria elevilor mâine, trebuie să fim în viaţa lor azi”. Acum sunt şi motivaţi financiar pentru că se dau premii şi excursii, iar olimpicii intră fără examen la facultate.

Mai multe pentru tine:
Guvernul israelian ar fi acceptat planul de pace propus de Biden, chiar dacă „nu este un acord bun”
Mogulul Rupert Murdoch, în vârstă de 93 de ani, s-a căsătorit pentru a cincea oară: ce vârstă are soția
Zodiile care au victorii în săptămâna 3-9 iunie 2024. Peștii și Scorpionii dau dovadă de curaj, iar Leii și Fecioarele radiază de fericire
Cum s-a schimbat viața unui tânăr după ce a câștigat la loto: „Am devenit milionar la 21 de ani. Uneori mă simțeam ca un bancomat ambulant”
Ce a pățit o româncă într-o cetate dacică din Hunedoara. „Am sărit în momentul în care a început să se încolăcească"
De ce nu au putut fi salvați cei 3 români din calea viiturii ucigașe, din Italia. „Probabil că a fost o sperietură foarte mare, care i-a paralizat” VIDEO
Surse: Jennifer Lopez și Ben Affleck au divorțat. Ce a răspuns artista când a fost întrebată de divorț / Actorul nu mai poartă verigheta
Turneul de la Roland-Garros. Ana Bogdan şi Jaqueline Cristian s-au oprit în primul tur la dublu
Ce origini etnice aveau, de fapt, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu. Ce mare conducător român avea sânge grecesc
Lucrezi în aceste domenii? În câți ani riști să îți pierzi locul de muncă dacă tehnologia se va dezvolta în ritmul actual
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”