De ce constatarea decesului Alexandrei ar putea fi o problemă în anchetă. „Înainte de trimiterea în judecată, aş cere declararea morţii pe cale judecătorească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa cadavrelor în cazul crimelor de la Caracal recunoscute de Gheorghe Dincă a complicat ancheta derulată de procurorii DIICOT.

Până acum, procurorii au reuşit să confirme moartea Alexandrei Măceşanu doar după expertiza genetică asupra rămăşiţelor umane găsite în curtea suspectului.

Surse judiciare din domeniul criminalistic au explicat pentru „Adevărul“ că, din acest punct de vedere, cazul de la Caracal este unic. Un procuror specializat în omoruri a arătat că au fost cazuri de crime în care cadavrul a fost descoperit şi identificat, dar şi cazuri în care cadavrul n-a fost descoperit niciodată, însă în România n-au mai fost instrumentate crime în care să fie descoperite doar resturi umane incinerate.

Procedura în cazurile de omor în care cadavrul nu este găsit prevede ca, înainte de trimiterea în judecată, pe baza probelor care confirmă moartea, să se declare decesul pe cale judecătorească.

Întrebarea care se naşte în cazul crimelor de la Caracal este dacă se impune o acţiune pentru declararea judecătorească a morţii sau certificatul de deces poate fi eliberat pe baza testului ADN. „Eu, înainte de trimiterea în judecată, aş cere declararea morţii pe cale judecătorească“, a declarat, pentru „Adevărul“, un procuror specializat în omoruri.

„Nu mai este nevoie de o acţiune civilă”

Un specialist în drept civil a declarat că în cazul „Alexandra”, spre deosebire de cazul Elodia, unde în lipsa cadavrului a fost nevoie de o acţiune de declarare judecătorească a morţii, au fost găsite resturi umane care, supuse unei expertize genetice, au confirmat identitatea victimei, nefiind nevoie de o acţiune în instanţă pentru declararea morţii. „Dacă se stabileşte pe baza probelor ADN că rămăşiţele descoperite sunt ale victimei şi dacă se face conexiunea cu infracţiunea de omor, atunci nu mai este nevoie de o acţiune de declararea judecătorească a morţii. Avem făptaş, avem victima şi legătura de cauzalitate. Circumstanţele descrise nu necesită în niciun caz deschiderea unei acţiuni civile”, a explicat specialistul potrivit căreia certificatul de deces al Alexandrei poate fi eliberat pe baza expertizei genetice care îi confirmă decesul.

Până la eliberarea certificatului de deces, Alexandra e încă vie

Un specialist criminalist a declarat, la rândul său,  că declararea decesului pe cale judecătorească se face numai atunci când nu avem de-a face cu niciun fel de probă biologică. „În mod normal în momentul în care este oficial declarată decedată, medicul legist emite certificatul constatator al morţii şi se eliberează certificatul de deces”, a explicat specialistul criminalist.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, a declarat că, din punctul de vedere al DIICOT, decesul Alexandrei este confirmat pe baza testului ADN, urmând ca familia fetei să solicite eliberarea certificatului de deces, fără a fi nevoie de o acţiune în instanţă pentru declararea judecătorească a morţii. Aşa cum a anunţat unchiul fetei, Alexandru Cumpănaşu, familia Alexandrei Măceşanu consideră, însă, că fata este încă în viaţă. „După discuţia cu părinţii, am hotărât împreună că Alexandra este vie până când trupul ei viu sau nu va apărea şi atâta timp cât în sufletul nostru vom simţi că este vie”, a anunţat Cumpănaşu.

Ce spune legea despre eliberarea certificatului de deces

Legea care reglementează modul de eliberare a actelor de stare civilă este Legea 119/1996. Actul normative prevede la art. 32 că „întocmirea actului de deces se face la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs decesul, pe baza certificatului medical constatator al decesului şi a declaraţiei verbale făcute de membrii familiei decedatului sau, în lipsa acestora, de una dintre următoarele persoane: medicul sau alt cadru din unitatea sanitară unde s-a produs decesul; orice persoană care are cunoştinţă despre deces”.

Aceeaşi lege mai prevede la art. 33 că în cazul găsirii unui cadavru, declararea se face în termen de 48 de ore, socotit din momentul decesului sau al găsirii cadavrului. După acest termen, întocmirea actului de deces se face cu aprobarea parchetului.

Mai multe pentru tine:
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin