Cum trec copiii prin COVID-19. Pediatru: „Dacă apare o erupţie, la o lună jumătate-două, care nu are altă cauză…“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi copii diagnosticaţi cu COVID-19 au simptome uşoare, care dispar în primele zile FOTO: Pixabay

Medicii de familie spun că au din ce în ce mai mulţi copii diagnosticaţi cu COVID-19. Pentru cei mai mulţi prescriu tratament la domiciliu. Dar lucrurile se pot complica.

Copiii trec relativ uşor prin boala COVID-19, spun medicii de familie care se confruntă cu din ce în ce mai multe cazuri şi la acest segment de vârstă. În cazul copiilor, simptomele sunt minore, iar evoluţia - favorabilă, medicii prescriind adesea doar medicamente simptomatice. 

Există, în schimb, o îngrijorare în rândul specialiştilor în ceea ce priveşte efectele în timp, experienţa altor ţări (şi au fost semnalate şi în România câteva cazuri) arătând că la o lună şi jumătate-două de la trecerea prin boală copiii se pot confrunta cu probleme. 

Din acest motiv ar trebui ca părinţii să fie pe de o parte atenţi la ceea ce se întâmplă cu copiii lor, iar pe de alta, să facă minime investigaţii care ar putea pune în evidenţă aceste potenţiale probleme.

„Problema la copii, începând de la vârsta de 8 ani, până la 10 ani, chiar 12 ani, este sindromul pluriinflamator systemic, care afectează exact aceşti copii, după aproximativ o lună şi jumătate-două, chiar trei de la trecerea prin boală. 

Orice copil care a avut infecţie cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să fie urmărit destul de atent, să i se facă şi analize, cum ar fi proteina C reactivă (CRP), VSH, fibrinogen, transaminaze chiar, în momentul în care apar factori de inflamaţie. Dacă se evidenţiază modificări, e bine să îl investigăm mai serios. Cel puţin la o lună jumătate – două trebuie făcute investigaţii pe trombocite, hemograma în general, şi factorii care influenţează coagularea“, spune medicul de familie pediatru Viorel Dumitrescu.

Simptome care ar putea anunţa un astfel de episod îngrijorător sunt o erupţie cutanată şi febra mare care o însoţeşte, ceea ce face ca erupţia să poată fi uşor deosebită de o simplă alergie. 

„Dacă apare o erupţie, la o lună-jumătate – două, pe zonele abdominală, pe piept, care nu-şi are altă cauză, şi cu febră mare, imediat este recomandat să se ducă la un pediatru sau chiar la un infecţionist. E vorba de o erupţie cutanată şi însoţită de febră mare. Are, de exemplu, alergie la ciocolată, la mici sau la altceva, dar dacă n-are febră, ne gândim că are o alergie. Dacă, însă, are febră, atunci imediat ne adresăm unui specialist“, a mai spus medicul. 

Astfel de complicaţii în timp apar preponderent la copiii între 8 şi 12 ani, spun specialiştii, iar acestea pot evolua până la sindromul pluriinflamator sistemic, ceea ce înseamnă complicaţii grave.

„În ultimele două săptămâni am avut şase cazuri“

Numărul pacienţilor copii diagnosticaţi cu COVID-19 este din ce în ce mai mare, chiar dacă şcolile au fost închise. „În ultima vreme au fost mult mai multe cazuri la tineret, de la 12-13 ani, până la 16 ani. Am avut în ultima vreme, în ultimele două săptămâni, şase cazuri, în condiţiile în care n-aveam într-o lună un caz“, a mai precizat medicul de familie pediatru Viorel Dumitrescu.

Pacienţii-copii au ajuns şi la spitalul din Slatina şi au avut evoluţie bună, spune şeful secţiei Boli Infecţioase, medicul Marius Ionescu.

„Au ajuns de-a lungul timpului destul de multe cazuri. Cel mai mic copil, undeva în iulie-august l-am avut, a avut patru luni. Fac forme destul de uşoare, se remite simptomatologia în câteva zile, nu am avut niciun copil, până acum, cu formă gravă. Inclusiv primul caz de la noi din SJU, băiatul de un an şi jumătate care a plecat la «Matei Balş» în aceeaşi zi, avea un pic de febră şi un gât mai roşu, nici vorbă de tuse sau de insuficienţă respiratorie. Şi cam la fel au fost toţi copiii pe care i-am avut de-a lungul timpului“, a declarat dr. Ionescu.

Vă recomandăm şi: 

Copil de 3 ani, infectat cu SARS-CoV-2, internat la Terapie Intensivă cu sindrom inflamatoriu multisistem

Adolescent internat la ATI în Capitală cu un sindrom grav, asociat COVID-19. Dr. Diana Ionescu: „A fost afectat renal, hepatic, hematologic”