Cum rămâne „cuminte“ numărul de cazuri de Covid-19 în raportările oficiale. Cazul Caracal: 88 angajaţi, 17 testaţi, 14 cazuri pozitive, fabrica se redeschide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un focar de coronavirus încă evoluează în zona Caracal. Într-o fabrică cu 88 angajaţi, au fost depistaţi pozitiv 14 dintre 17 testaţi, spune administratorul. Ceilalţi au stat în izolare la domiciliu, dar se pregătesc să se întoarcă la lucru.

Firma Vas Co Tricot din Caracal, unde primul caz pozitiv la noul coronavirus a apărut imediat după Paşte, se pregăteşte să-şi reia activitatea. DSP a decis după testarea altor opt angajaţi, dintre care şapte au fost pozitivi, să suspende activitatea pentru 14 zile. Termenul expiră în 9 mai, iar administratorul firmei, Gabriel Popescu, a declarat că se pregăteşte ca de luni, 11 mai, să înceapă producţia. 

„Am luat legătura cu DSP Olt pentru a vedea ce procedură avem de îndeplinit şi mi-au transmis official că se va întâmpla în funcţie de fiecare angajat. Nu au nevoie de niciun aviz de la DSP sau de la medicul de familie să se întoarcă la muncă“, spune administratorul firmei, Gabriel Popescu.

14 angajaţi spitalizaţi

Primul angajat care s-a îmbolnăvit de Covid-19 a fost contabila firmei. Epidemiologii DSP Olt au luat ca variantă de lucru contractarea noului coronavirus de la o angajată a unei firme partenere, din Motru, judeţul Gorj, care s-a aflat în delegaţie, la începutul lunii aprilie, la firma din Caracal. În 21 aprilie, cu două zile înainte de apariţia primului caz pozitiv la Caracal, firma din Motru a fost închisă din cauza cazurilor de Covid-19 apărute în rândul angajaţilor.

Administratorul firmei caracalene respinge însă ipoteza şi spune că, cel mai probabil, s-a ajuns la această explicaţie după ce contabila a făcut publică propria teorie. Mai mult, spune Popescu, este posibil ca primii pacienţi cu semne clare de Covid-19 să fi fost trataţi la Caracal ca suferind de simple răceli încă din martie. „Virusul a circulat în Caracal mult mai devreme“, spune Popescu, şi dă exemplu chiar o angajată de la firma sa, care a lipsit o perioadă de la lucru şi care a avut o afecţiune asemănătoare gripei. „S-a dus la medic, s-a prezentat cu simptome clare, am rugat-o să insiste la medic să fie testată pentru Covid-19. A venit după o săptămână şi mi-a spus că «Nu se fac la noi, şefu, teste, la Caracal!». De ce eram interesat? Tocmai din motivul ăsta, să nu ajungem la situaţia de acum“, a declarat Popescu.

Situaţia de acum înseamnă 14 angajaţi testaţi pozitiv şi internaţi în spital (din 17 testaţi), dintre care unul singur declarat, miercuri, 6 mai 2020, vindecat. Acesta este chiar administratorul Gabriel Popescu. Alţi colegi internaţi la Slatina ar fi avut de asemenea primele teste negative şi aşteptau rezultatul retestării la 24 ore pentru a afla dacă s-au vindecat şi pot pleca acasă.

Nu înseamnă, însă, că pericolul a trecut, spune patronul, care este conştient că printre angajaţii care se vor reîntoarce la lucru de săptămâna viitoare, şi care au stat în izolare 14 zile, alături de familie, mai pot fi purtători asimptomatici ai virusului. Asta pentru că de testat au fost testaţi (în afara celor opt cazuri rezultate la triajul epidemiologic din firmă, realizat înainte de suspendarea activităţii) doar în momentul în care au prezentat simptome sau au insistat alte instituţii, spune Popescu. Ipoteza nu este împărtăşită şi de reprezentanţii DSP Olt, care spun că în cele 14 zile de izolare ar fi trebuit să apară simptomele specifice la eventualele cazuri pozitive.

„Unde-i internau pe toţi?!“

Patru dintre angajate sunt soţii de pompier, iar şefii soţilor au vrut să ştie care este starea angajaţilor plasaţi în izolare, aşa că i-au testat, şi pe ei şi pe soţii. Aşa ar mai fi apărut un caz al unei angajate, spune administratorul, deşi soţul pompier a fost negativ. Alte două cazuri, un băiat şi o fată, angajaţi ai firmei de confecţii tricotaje, au fost testaţi după ce medicul de familie a sunat şi a cerut testarea, în perioada de izolare, menţionând că prezintă simptome. Ambii au fost pozitivi.

„Nici familia mea n-a fost testată. Ei încă sunt în izolare, eu am ieşit, locuiesc la o altă adresă“, a mai spus Popescu, administratorul fiind tratat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Bucureşti, pentru că se afla la domiciliu, în Bucureşti, în izolare, în momentul în care i s-a transmis rezultatul testului. Administratorul ar fi sugerat de aseenea autorităţilor din Olt să testeze prin sondaj şi la fabricile din vecinătate, pentru că angajaţii se întâlnesc la intrarea şi la ieşirea din schimb, dar se întâlnesc şi în mijloacele de transport în comun. Nu s-a întâmplat. „Îi şi înţeleg, pe de-o parte. Gândiţi-vă dacă din 17 testaţi la mine, 14 sunt pozitivi, cam ce s-ar fi întâmplat dacă îi testau pe toţi, testau şi membrii familiilor şi s-ar fi trezit cu 300 de persoane pozitive. Ce făceau cu ei, unde-i tratau, unde-i internau?!“, se întreabă retoric Popescu.

Pe de altă parte, activitatea trebuie să fie reluată, pentru că, spune administratorul Vas Co Tricot, clienţii deja vor să ştie când le vor fi livrate comenzile. La un prim sondaj, angajaţii care nu au simptome de boală au acceptat să se întoarcă la muncă, deşi o parte şi-au făcut deja, în izolare, un alt program acasă, pregătindu-se, cel mai probabil, pentru o perioadă mai lungă de şomaj tehnic. Se va şti clar câţi vor fi de-abia luni, când vor veni efectiv la fabrică. „Vom vedea, să văd cum coordonez de la distanţă totul, pentru că la externarea din spital mi-au recomandat să mai stau 7 zile în izolare, deci nu voi fi la firmă“, a mai spus Popescu, explicând că se vor lua însă măsuri suplimentare la reluarea activităţii.

Administratorul ar vrea chiar să-şi testeze angajaţii, eventual la un laborator care poate lucrA probele mai repede decât se întâmplă cu cele transmise acum de centrele din sistemul public. Recunoaşte, însă, că nu ştie care ar fi cea mai potrivită variantă de test, punând în balanţă dacă testul care depistează coronavirusul este mai concludent, după perioada de izolare de 14 zile, sau dacă cel care măsoară anticorpii dezvoltaţi de organism le-ar fi mai folositor. „Ar fi important să ştim cine a trecut prin boală, pentru că de ei nu ne mai ferim, vom fi cu ochii în primul rând pe ceilalţi, atenţi la fiecare simptom“, a mai spus Popescu.

De menţionaţi că la fabrica Vas Co Tricot vin angajaţi din Caracal, dar şi din mai multe localităţi vecine: Fărcaşele, Drăghiceni, DobrosloveniRedea, Vlădila, Rotunda, Dobrun, iar cei mai mulţi fac naveta cu mijloacele de transport în comun.

În ce condiţii se redeschide fabrica

Reprezentanţii DSP Olt au confirmat informaţia conform căreia activitatea va fi reluată la Vas Co Tricot Caracal, explicând şi în ce condiţii. În primul rând se va organiza activitatea astfel încât să se asigure distanţa minimă obligatorie. S-a sugerat chiar decalarea programului, astfel încât să se întâlnească la lucru cât mai puţini angajaţi.

Firmei i se impune triajul epidemiologic zilnic al angajaţilor, realizat de personal medical (asistentă sau medic angajaţi). De asemenea firma va trebui să asigure echipamente de protecţie, măşti şi chiar viziere, dacă este posibil. În plus, trebuie asigurate condiţii şi materialele de igienă personală, de la banalul săpun şi apă caldă şi rece curentă, şi până la dezinfectant în cât mai multe puncte, iar condiţii stricte au fost impuse şi în ceea ce priveşte managementul deşeurilor menajere.

Poate cel mai important aspect este acela că orice semn de boală la un angajat, indiferent că intră sau nu în sfera Covid-19, va fi anunţat autorităţilor sanitare, angajatul va fi izolat, se va apela 112, angajatul va fi preluat şi internat până la confirmarea sau infirmarea suspiciunii, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu.