Prim procurorul Florin Apostu condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Carabulea a primit cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia instanţei constănţene nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. Acest lucru a fost deja anunţat de avocatul prim procurorului.

CITIȚI ȘI:

Apostu vrea să fie achitat

Florin Apostu şi ofiţerul SRI Tiberiu Popescu au cerut ieri eliberarea sub control judiciar

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au dat sentinţa în cazul dosarului de corupţie în care au fost judecaţi Florin Apostu, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu şi ofiţerul SRI Tiberiu Narcis Popescu.

Cea mai grea pedeapsă a primit-o Florin Apostu: el a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, defapt cea mai mare pedeapsă aplicată inclulpailor din acest dosar. Apărătorul lui Apostu a anunţat deja că va face recurs. „Hotărârea nu ne-a fost comunicată încă însă cu certitudine o vom ataca“, a declarat avocatul Apostol Armeanu, apărătorul lui Nicuşor Apostu.

Fostul ofiţer SRI, Tiberiu Popescu  a primit şi el 1 an şi 8 luni de închisoare cu executare.

Alţi patru inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Printre aceştia se numără fostul proprietar al Atlassib, Ilie Carabulea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi Nicolae Boţa care a primit 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare. „Au primit şi achitări parţiale pentru faptele lor“, a declarat vicepreşedinta Curţii de Apel Constanţa, Adriana Ispas.


Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată, în luna decembrie 2010, pe Florin Nicuşor Apostu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în stare de arest preventiv, pentru şapte infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de fals material în înscrisuri oficiale şi o infracţiune de uz de fals în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, reţinere sau distrugere de înscrisuri, două infracţiuni de favorizare a infractorului, patru infracţiuni de fals în declaraţii, 56 infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi 56 infracţiuni de uz de fals.

Totodată, a fost deferit justiţiei Tiberiu Narcis Popescu, în stare de arest preventiv, ofiţer activ în cadrul Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, pentru trei infracţiuni de dare de mită, complicitate la infracţiunea de favorizare a infractorului, complicitate la infracţiunea de reţinere sau distrugere de înscrisuri, complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de uz de fals.

Ilie Carabulea - asociat şi administrator al societăţilor comerciale din cadrul Atlassib Holding Sibiu, a fost judecat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea - director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii septembrie 2010, Apostu a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.


În perioada 2006 - octombrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar între SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu şi SC Intermedia SRL Sibiu, ambele societăţi fiind membre ale holdingului Atlassib condus de Ilie Carabulea. Cele două societăţi comerciale au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi, se arată în rechizitoriu.


În cursul anilor 2006, 2007, 2008 şi 2009, pentru a crea o aparenţă de legalitate a utilizării acestor autoturisme, Apostu a consemnat în declaraţiile de avere că le utilizează în baza unor contracte de leasing.


În 5 august 2010, Florin Apostu, în calitatea sa de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, a primit de la Tiberiu Popescu un plic cu 400 de euro şi ulterior suma de 1.500 lei în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal vizând cercetarea unei persoane pentru mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, susţineau procurorii în rechizitoriu.


În acest sens, Apostu a sustras din dosar două declaraţii, le-a dat lui Popescu pentru a fi distruse, iar ulterior a ataşat la dosar alte două declaraţii scrise de soţii Sebastian Dumitru şi Mihaela Izabela Cârstea după dictarea lui Popescu şi potrivit îndrumărilor lui Apostu. În plus, Apostu a menţionat în fals pe cele două declaraţii că au fost date în luna ianuarie 2010 în faţa unui agent de poliţie, punând ştampila Parchetului pe care îl conducea. De asemenea, soţii Cârstea s-au implicat şi în procurarea sumelor de bani remise lui Apostu, releva rechizitoriul citat.


În 27 septembrie 2010, Apostu a acceptat să primească de la Popescu o sumă de bani pentru a soluţiona favorabil un dosar penal în care o persoană era cercetată pentru ucidere din culpă. Cuantumul sumei de bani urma a fi comunicat după studierea dosarului respectiv.


În perioada septembrie - octombrie 2010, Apostu, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în înţelegere cu Popescu, a stabilit să întocmească unei persoane un dosar penal, în mod fictiv, în scopul de a o determina să achite unui prieten al ambilor inculpaţi o datorie recunoscută printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, dar care nu fusese supusă executării silite. Cei doi inculpaţi au stabilit ca, după plata datoriei, să primească de la prietenul lor echivalentul a 20 la sută din valoarea sumei recuperate.


De asemenea, în perioada august - septembrie 2010, Apostu a primit de la două persoane produse alimentare şi a solicitat de la o altă persoană suma de 2.000 de euro pentru a soluţiona favorabil două dosare penale privind infracţiuni rutiere. În aceeaşi perioadă, inculpatul a primit băuturi alcoolice de la o persoană pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Judecătoriei Sibiu în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile acestei persoane într-un dosar civil.

În data de 30 septembrie 2010, în timp ce se afla în biroul său, Apostu i-a indicat unei persoane declaraţiile şi apărările pe care trebuia să le susţină la Poliţia Sibiu pentru a scăpa de orice sancţiuni penale, în condiţiile în care era cercetat pentru conducerea unui autovehicul având în sânge o alcoolemie peste limita legală.  În plus, în cursul lunii octombrie 2010, Apostu a primit de la Nicolae Boţa o sumă de bani în valută, lăsându-l să creadă că va soluţiona în mod favorabil un dosar penal în care soţia lui Boţa era cercetată pentru infracţiunea de înşelăciune. În acest sens, i-a cerut poliţistului care instrumenta dosarul să-i înainteze dosarul cu o propunere de netrimitere în judecată.

De asemenea, Apostu, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte. În unele cazuri, acesta a falsificat prin imitaţie semnăturile unor procurori, iar în alte cazuri a aplicat semnătura sa în locul lor. În plus, Apostu a respins şi plângerile formulate de părţi împotriva soluţiilor dispuse tot de el în unele din aceste dosare, se arăta în rechizitoriu.

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor sume de bani şi aparţinând inculpaţilor Florin Nicuşor Apostu, Tiberiu Narcis Popescu, Ilie Carabulea, Sebastian Dumitru Cârstea şi Mihaela Izabela Cârstea.

Decizia de astăzi a Curţii de Apel Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu: