Ecoaventură prin pădurile cărăşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin sporturi extreme, tinerii trag un semnal de alarmă asupra importanţei protejării mediului înconjurător. 30 de adolescenţi au luat parte la un curs în mijlocul pădurii, unde au învăţat cum să îi convingă pe cărăşeni că natura trebuie ocrotită.

„Am avut ideea să iniţiem un astfel de proiect, din cauză că, nici la 20 de ani de la Revoluţie, perioadă în care am avut ocazia să ne deschidem la minte, nu am învăţat nimic atunci când vine vorba despre protejarea mediului înconjurător”, a declarat Cătălin Gavrilă, preşedintele Asociaţiei Bike Attack Reşiţa. Proiectul „Ecoaventura” a debutat la finele lunii octombrie şi se derulează pe parcursul mai multor luni.

„Am stat aproape şapte zile într-o cabană din Munţii Aninei, unde am practicat sporturi extreme, am făcut drumeţii şi i-am învăţat pe cei 30 de tineri care au participat alături de noi în această tabără ce trebuie să facă, astfel încât, la rândul lor, să educe alţi tineri”, a adăugat reprezentantul Bike Attack. „Am participat pentru a doua oară la un astfel de curs. Sunt încântat de experienţă, iar acum mă simt pregătit ca şi eu, la rândul meu, să îi învăţ pe alţii acelaşi lucru”, spune Şerban Mateşoane, unul dintre participanţii la cursul din Munţii Aninei.

Rezultate bune, dar parţiale

„Din păcate, noi suntem doar 30, iar cei care distrug mediul sunt o majoritate, pe care nu o interesează că, de exemplu, un muc de ţigară aruncat pe jos se degradeaază în doi ani, potrivit ultimelor studii în domeniu”, a adăugat reşiţeanul de 18 ani.

S-au căţărat pe munţi

Perioada de şedere la Anina a tinerilor reşiţeni nu s-a limitat doar la cursuri. Pentru ca rezultatul să fie cel dorit, cei mai curajoşi tineri s-au căţărat pe stâncile din vecinătatea taberei. „Astfel de activităţi le dau încredere în propriile forţe. Participanţii la această acţiune au în jur de 18 ani, iar noi îi ajutăm să îşi modeleze şi personalitatea”, susţin iniţiatorii proiectului. Un aport important la câştigarea proiectului l-a avut şi faptul că judeţul Caraş-Severin are cea mai mare suprafaţă de arii protejate.

Experienţă în proiecte destinate mediului

Acţiunea „Ecoaventura” s-a derulat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret Caraş-Severin, care, de altfel, a şi sponsorizat proiectul. Valoarea lui este de aproximativ 3.000 de lei.  Asociaţia „Bike Attack” a mai iniţiat astfel de proiecte şi în anii precedenţi.