Primărie amendată cu 100.000 de lei. Molizii căsăpiţi de lângă apartamentele şefului de la Mediu FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toaletări abuzive ale arborilor la Râmnicu Vâlcea Foto Mircia Gutău

Două amenzi au fost primite în premieră de Primăria Râmnicu Vâlcea şi societatea din subordine - Pieţe Prest - în urma unor acţiuni de tăieri definitive / toaletare a unor arbori din oraş.

Întâmplător sau nu, printre acţiunile care au dus la acest final se numără şi tăierea unor molizi de pe două străzi pe care deţine proprietăţi chiar şeful Gărzii de Mediu Vâlcea, instituţie care însă, când a fost sesizată de cele întâmplate, nu a constatat nimic. 

Sancţiunile au fost date, în luna mai, de superiorii din cadrul Comisariatului General al Gărzii de Mediu în urma semnalării situaţiei de către societatea civilă: 100.000 de lei pentru administraţia locală - pentru neactualizarea Registrului Spaţiilor Verzi şi 5.000 de lei pentru instituţia din subordine, Pieţe Prest, pentru tăierile ilegale.

GALERIE FOTO CU TĂIERILE ILEGALE ŞI TOALETĂRILE ABUZIVE DE LA RÂMNICU VÂLCEA

O mişcare civică pornită de la o postare

Problema toaletărilor abuzive a arborilor de pe suprafeţele publice este una la nivel naţional. 

La Vâlcea, de ani de zile, societatea civilă atrage atenţia asupra situaţiei, în timp ce administraţia publică se apără şi pretinde că nu este lăsată să-şi facă treaba. Astfel de situaţii au fost semnalate în nenumărate rânduri în ultimii ani atât în Râmnicu Vâlcea, cât şi în Băile Govora. 

În Râmnicu Vâlcea însă, această problemă a început să întâmpine o opoziţie pe măsură datorită unor oameni care au refuzat să renunţe la demersul lor în ciuda piedicilor autorităţilor, care se arată mai preocupate să-şi ascundă una alteia greşelile decât să le rezolve.

În urma campaniei de toaletare demarată în februarie 2020, pe un grup de Facebook „Se întâmplă în Vâlcea” un localnic s-a arătat consternat de modul în care se realiza această activitate. Postarea a generat o adevărată mişcare din partea societăţii civile, care a dus la sesizarea autorităţilor locale.

Demersul din Vâlcea, inspirat de o situaţie similară din Brăila

„Astfel a luat naştere prima petiţie din Râmnicu Vâlcea pentru protejarea arborilor. M-am inspirat după o acţiune similară din Brăila, iar demersul nostru a inspirat o altă acţiune de gen din Hunedoara. Solicitam respectarea legii, adică orice intervenţie în coronamentul arborilor sau tăiere definitivă să fie făcută numai în limitele legii”, a povestit Simona Mir, profesoara de engleză care a mobilizat societatea civilă la Vâlcea.

Iniţial, ea a denumit petiţia «Opriţi tăierea excesivă a coroanei arborilor din Râmnicu Vâlcea», apoi a redenumit-o «Opriţi mutilarea arborilor din Râmnicu Vâlcea» în speranţa că va avea efectul scontat. 

„Am fost suficient de prevăzătoare să includ şi problema tăierilor definitive ale arborilor sănătoşi. Bănuiam că Pieţe Prest, societatea din subordinea Primăriei care se ocupă de aceste activităţi, nu se va da în lături nici de la asta”, a anticipat profesoara Simona. 

În loc să răspundă punctual, reprezentanţii administraţiei publice locale s-au mulţumit să dea asigurări că totul este în regulă, iar toaletările agresive se fac pe criteriul „tăierilor de regenerare”.

Ce spun specialiştii şi cum se apără administraţia publică

Numai că articolul 12 din Legea 24/2007 – a spaţiilor verzi, precizează limitele intervenţiilor în coronament şi nu menţionează deloc tăierile de regenerare, atrage atenţia reprezentanta societăţii civile. 

Tânăra a contactat în acest sens o serie de specialişti, printre care şi singurul arborist atestat de Societatea Internaţională de Arboricultură care lucrează, în prezent, în România, Alexandru Purcaru care i-a confirmat că intervenţiile sunt ilegale. Mai multe amănunte puteţi afla chiar din materialul realizat cu acesta şi postat pe Facebook.

Şi Greenpeece explică, într-un articol dedicat, pe site-ul propriu, că legal se poate tăia doar maximum 15% din potenţialul folar al unui arbore matur, păstrând o coroană echilibrată. Purcaru a subliniat că nu trebuie făcute tăieri masive, „aşa zisele tăieri de regenerare”, pentru că acestea pun în pericol în timp arborele, care se va usca, dar şi siguranţa oamenilor şi a bunurilor. „Şubrezesc arborii şi asta determină de fapt accidentele. Şi mai sunt şi ilegale, pentru că depăşesc limitele prevăzute de art 12 alin 5 Legea 24 / 2007. Deci, toaletările agresive nu previn accidentele, ci le favorizează”, explică specialistul.

Deranjat de iniţiativa societăţii civile şi de amenda primită de instituţia condusă, ulterior, primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, i-a acuzat pe iniţiatori de fake-news-uri şi manipulare politică, dar şi că-şi dau cu părerea în necunoştinţă de cauză, lucru demonstrat de către aceştia ca fiind neadevărat.

Garda de Mediu Vâlcea nu a constatat nereguli

Revenind la acţiunile societăţii civile, o sesizare depusă la Ministerul Mediului a fost redirecţionată către Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vâlcea care a conchis: „Nu s-au constatat nereguli”.

Într-o situaţie similară, la Hunedoara, răspunsul a fost cu totul altul, comisarii Gărzii de Mediu sancţionând toaletările agresive. 

Pandemia a îndreptat atenţia autorităţilor către alte sectoare, până în luna noiembrie a anului 2020 când „drujbele Pieţe Prest nu s-au mai mulţumit doar cu mutilarea coroanelor arborilor, i-au căsăpit de tot. Le trebuiau lemne de foc”, a mai constatat amar Simona Mir. 

Ea a mai aflat că „oficial”, materialul lemnos rezultat mergea la sere, dar nu a văzut nici un document care să certifice spusele reprezentanţilor Primăriei. 

De la toaletări abuzive la tăieri definitive: pe străzile comisarului şef de Mediu

„De-aia se taie ditamai arborii sănătoşi ca să crească panseluţele mari (pe post de compost – n.r.). Să ajungem ca proştii ăia de ţin arbori seculari şi îi transformă în obiectiv turistic? Dacă le cade un arbore secular pe maşină?”, întreabă ironic şi retoric profesoara care a declanşat un curent de opinie în Râmnicu Vâlcea. 

„Au venit drujbele în zona Nord. 24, 25 şi 26 noiembrie, trei zile negre pentru arborii sănătoşi de pe Strada Rapsodiei şi Aleea Primăverii, nişte molizi maiestuoşi, absolut nevinovaţi. Din acest moment, a început partea a doua a demersului pentru arbori”, a mai explicat iniţiatoarea ce s-a întâmplat legat de momentul care a adunat şi mai multă lume decisă să lupte pentru aceeaşi cauză.

Petiţia a fost actualizată, fiind subliniată importanţa arborilor mai ales în contextul pandemic. 

„Am redenumit-o pentru a reflecta prioritatea momentului, respectiv «#nu_tăiaţi_arborii_sănătoşi_din_Râmnicu_Vâlcea». Am cerut iar avizele de tăiere de APM şi am făcut iar sesizare către Garda de Mediu Vâlcea. Desigur iar nu s-au constatat nereguli, iar în răspunsul primit ni s-au comunicat nişte puncte de vedere care ar fi fost temeiul tăierilor arborilor sănătoşi. Le-am cerut şi pe acelea de la APM. Şi am mai făcut ceva: le-am citit - spre deosebire de Garda de Mediu Vâlcea. Şi ce să vezi?”, mai întreabă Simona retoric.

Astfel s-a descoperit că recomandările din punctele de vedere vizau de fapt toaletarea arborilor, nicidecum tăierea lor definitivă. 

Împreună cu unul dintre fondatorii Fundaţiei Comunitare Vâlcea, Simona Mir a discutat situaţia direct cu şeful Gărzii de Mediu Vâlcea. „Nu a ştiut să ne explice cum comisarii din subordinea sa, care au efectuat controlul, nu au găsit nereguli, deşi ele pot fi constatate la o simplă lecturare a documentelor invocate ca temei pentru tăierile arborilor sănătoşi”, îşi aminteşte iniţiatoarea. 

A redepus sesizarea, în speranţa că situaţia va fi reverificată, dar de această dată, a fost retrimisă şi Gărzii Naţionale de Mediu, solicitându-se deplasarea reprezentanţilor instituţiei la Râmnicu Vâlcea.

Întâmplător sau nu, dintr-o declaraţie de avere, din urmă cu un deceniu, în care apar inclusiv adresele apartamentelor deţinute, reiese că actualul şef al Gărzii de Mediu, Ştefan Păun deţine proprietăţi şi pe cele două străzi de pe care s-au tăiat molizi (vezi Foto).  

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, în contradicţie cu cei din teritoriu

În opoziţie cu colegii din teritoriu, comisarii naţionali de mediu au decis sancţionarea celor două instituţii publice. În plus, „Garda de Mediu Vâlcea face obiectul unei verificări administrative din partea Gărzii Naţionale de Mediu pentru că nu a acţionat cu diligenţa necesară în efectuarea verificărilor privind sesizarea depusă încă din ianuarie 2021 şi care viza tăierile ilegale de arbori”, mai precizează Simona Mir.  

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Garda de Mediu, Ştefan Păun, a răspuns întrebărilor „Adevărul” pe marginea acestui subiect: „Care scandal? Că au fost mai multe? Acolo au fost sancţiuni ale Comisariatului General al Gărzii de Mediu. Ei au făcut controlul, nu pot să vă dau informaţii, că nu l-am făcut noi... ca să vă dau informaţii corecte. Cum să comentez? Eu nu comentez...”. 

Referitor la acuzaţiile care i sunt aduse, acesta a mai spus: „Foarte bine, oamenii au dreptul legal prin constituţie (să facă sesizări - n.r.)”.  

Primăria Râmnicu Vâlcea va contesta amenzile

Administraţia publică locală a ţinut să facă o serie de precizări legate de acest scandal, de iniţiativa societăţii civile şi de sancţiunile date după controlul Gărzii Naţionale de Mediu la Pieţe Prest SA şi la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, pe care le va contesta. 

„Pieţe Prest SA a solicitat încă din anul 2017 Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea aviz de tăiere pentru trei molizi din cartierul Nord care prezentau pericol de prăbuşire în cazul unor evenimente meteorologice de mare intensitate; răspunsul primit din partea APM Vâlcea a fost, însă, unul evaziv şi la modul general. Justeţea solicitării Pieţe Prest SA a fost confirmată - din păcate - în anul 2018, când unul dintre molizi a fost doborât de vânt, producând pagube materiale proprietarilor de autoturisme din zonă. Ca urmare a acestui fapt, dar şi în baza celor opt adrese transmise de asociaţia de proprietari în ultimii ani, Pieţe Prest a făcut din nou demersuri, în anul 2019, pentru avizarea eliminării celorlalţi doi molizi amplasaţi pe Strada Rapsodiei şi pe Aleea Primăverii - unul înclinat periculos, iar celălalt aflat la doar doi metri de intrarea în bloc. În absenţa unui răspuns şi din dorinţa de a nu pune în pericol siguranţa oamenilor şi a bunurilor, în luna noiembrie 2020 Pieţe Prest SA a decis tăierea acestor arbori înaintea emiterii unui aviz de către APM Vâlcea”, se arată în poziţia oficială a Primăriei Râmnicu Vâlcea.

În realitate, Primăria a primit un răspuns, dar a ales să-l interpreteze considerându-l evaziv, când în realitate nu-i era favorabil. 

Legat de justeţea tăierilor, societatea civilă se întreabă dacă preventiv ar trebui tăiaţi toţi arborii pe motiv că unii sunt bolnavi, ataşând fotografii cu molizii tăiaţi pentru a demonstra că erau perfect sănătoşi când s-a luat decizia de îndepărtare a lor. 

În privinţa sancţiunilor primite, Primăria Râmnicu Vâlcea susţine că actualizarea Registrului Local al Spaţiilor Verzi „nu se poate face efectiv după fiecare modificare a suprafeţelor de zone verzi sau după fiecare plantare sau tăiere de arbori”, fiind necesară o hotărâre de Consiliu Local în acest sens.

„Registrul Verde”, cum i se mai spune, reprezintă o evidenţă a vegetaţiei: plantări, specii, stare, când şi cum s-a intervenit asupra lor, precum şi a celorlalte elemente de pe suprafaţa spaţiilor verzi de la mobilier, tipologii de spaţiu verde etc..

„Având în vedere cele de mai sus, administraţia locală a decis contestarea în instanţă a sancţiunilor primite. Am încredere că instanţele de judecată vor decide că societatea Pieţe Prest SA şi Municipalitatea Râmnicului au acţionat în spiritul legii, având drept singur scop protejarea locuitorilor Râmnicului şi bunurile acestora”, se mai menţionează în poziţia administraţiei publice locale. 

În loc de epilog

„Stăm cu frica drobului de sare? Sau mai bine, aşa cum recomanda specialistul Alexandru Purcaru, actualizăm Registrul Local al Spaţiilor Verzi şi facem un inventar al tuturor arborilor şi a stării lor de sănătate, ca să ştim în fiecare moment despre fiecare arbore ce nevoi are?”, întreabă reprezentanţii societăţii civile dând exemplu o postare a primarului Mircia Gutău din luna ianuarie, în care alături de fotografia unui arbore doborât de ploi există un comentariu prin care locatarii sunt făcuţi responsabili de ce s-a întâmplat pentru că nu au fost de acord cu toaletare. 

În realitate, după cum se observă şi în fotografie, şi a remarcat şi specialistul Alexandru Purcaru, copacul a fost efectiv sufocat de asfalt.

„Vreau neapărat să rămânem cu ideea asta că toaletările agresive, fără respectarea speciei şi recomandărilor specialiştilor, sunt cele care duc de fapt la uscarea acestor arbori şi implicit la accidente şi nu invers. Până la urmă este vorba şi despre mesajul pe care-l transmite reuşita aceasta în oraşul considerat „feuda lui Gutău”, unde oamenii trăiesc cu impresia că el are o putere infinită. Este o primă victorie, extrem de valoroasă, pentru arbori, dar şi pentru sănătatea noastră, a locuitorilor. Este o victorie ce arată importanţa implicării civice. Se poate şi la Râmnicu Vâlcea”, mai spune Simona Mir.

În Vâlcea, în ultimele două decenii au dispărut o serie de spaţii verzi, precum parcul central înlocuit de River Plazza Mall, centrul oraşului unde zeci de brazi şi alte specii destul de preţioase au fost înlocuite de betoane, spaţiile dintre blocuri înlocuite de parcări, o porţiune a Dealului Capela - „ciuntită” de clădiri, iar exemplele pe această temă pot continua. 

Cu toate acestea, cifrele raportate par să contrazică opinia generală legată de împuţinarea spaţiilor verzi, atenţia administraţiei publice locale fiind îndreptată spre montarea de pavele, amenajarea de ronduri cu panseluţe şi parcuri de joacă.

În 2008 era raportată o cifră de 4 mp/ cap de locuitor de spaţiu verde (la fel ca în 2007), pentru ca, în mod miraculos şi straniu, patru ani mai târziu, să se raporteze 12 mp/cap locuitor, situaţie neschimbată cel puţin până în 2017 când Primăria a actualizat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului.

Astăzi, Primăria Râmnicu Vâlcea pretinde că oraşul are aproximativ 20 mp de spaţiu verde/ cap locuitor, sub norma UE de 26 mp. Curios este faptul că deşi sunt declarate aproximativ 200 de hectare de spaţii verzi în Râmnicu Vâlcea este luată în calcul o suprafaţă de aproximativ două ori şi jumătate mai mare, după cum reiese dintr-o Hotărâre de Consiliu Local din 2020 (HCL 217 - Anexa 9 Program de Operare). „Se va lua în calcul cu aproximaţie o suprafaţă de 500 ha spaţii verzi care necesită lucrări de amenajare, întreţinere şi înfrumuseţare”.

În acelaşi timp, însă, în 2018, Râmnicu Vâlcea apărea printre cele 20 de oraşe din România incluse în topul celor mai poluate din lume, potrivit AirVisual. Pandemia a avut însă şi părţi bune, pentru că acum situaţia arată cu totul altfel, nu doar în Vâlcea, ci la nivelul întregii ţări, cu o excepţie: Cluj - Napoca.

Cifrele nu par să reflecte nici în trecut, dar nici în prezent, realitatea verde. Situaţia din Râmnicu Vâlcea este neclară şi în prezent, cu atât mai mult cu cât Registrul Verde nu a fost actualizat de aproximativ doi ani. 

Ar mai trebui menţionat şi că problema de la Vâlcea nu este singulară. Anul trecut, Primăria Capitalei a primit aceeaşi amendă tot din cauza Registrului Spaţiilor Verzi. 

Vă mai recomandăm şi:

Peisajul apocaliptic din Munţii Lotrului. Este nevoie de 600.000 de puieţi pentru înlocuirea pădurilor rase FOTO VIDEO

VIDEO Dezastrul din Munţii Lotrului şi Şureanu, văzut de Andrei Roşu, care a alergat la maratonul pentru salvarea pădurilor: „Este apocaliptic“