FOTO Două comune se bat în drapele gigantice de Ziua României: „Tricolorul va putea fi văzut de la zeci de kilometri. Vom monta panouri pentru a-l lumina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două primării din judeţul Vâlcea au planuri ambiţioase pentru a sărbători Ziua României. Una se află în sud, la câmpie, cealaltă în nord, pe crestele munţilor.

GALERIE FOTO

„Ne-am dori să arborăm pe culmi cel mai mare steag, ca să cinstim astfel Centenarul. I-am cerut producătorului să-mi spună cât ne-ar costa, să vedem dacă ne încadrăm, pentru că avem şi alte evenimente în program”, ne-a declarat Ion Sandu (PNL), primarul comunei Perişani, din nordul judeţului Vâlcea, din Ţara Loviştei.

La celălalt pol al judeţului, în cel mai sudic oraş, unde s-a născut tricolorul, la Bălceşti, edilul local are un vis similar. Aici se ştie exact cum va arăta drapelul pentru 1 Decembrie: va avea 54 de metri pătraţi, va flutura pe un catarg de 18 m înălţime şi va fi amplasat în cel mai înalt loc – Dealul Răii, de pe Valea Olteţului. 

Costurile se ridică la 37.000 de lei, bani care provin din economia adusă la bugetul local prin prestarea de munci edilitare cu sprijinul beneficiarilor de ajutor social. Drapelul va fi confecţionat de firma Rotarexim din Râmnicu Vâlcea, prima fabrică de drapele din România, de după Revoluţie 

Tricolorul ca simbol al naţiunii româneşti a apărut la începutul secolului al XIX-lea. Există picturi - document cu drapelul răscoalei lui Tudor Vladimirescu, unde i s-a atribuit pentru prima oară semnificaţia: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor) şi Frăţie (roşul sângelui). Ulterior, a fost omniprezent în cadrul Revoluţiei de la 1848, singura diferenţă, faţă de tricolorul de astăzi, fiind dată de modul în care erau dispuse culorile - orizontal, şi nu vertical ca astăzi. 

Potrivit istoricilor, tricolorul a fost conceput de către creatorul stiloului – Petrache Poenaru, originar din Bălceşti - Vâlcea, pe vremea când era secretar al lui Tudor Vladimirescu, ca simbol al Revoluţiei din 1821, fiind confecţionat la Mănăstirea Antim din Bucureşti şi instalat la Padeş.

„La noi s-a născut Petrache Poenaru, care este inventatorul stiloului, a luat brevetul la Paris. Tricolorul cu care a intrat Tudor Vladimirescu în Bucureşti a fost conceput de Petrache Poenaru, foarte apropiat în tinereţea lui de marele revoluţionar. Mi-au confirmat acest lucru profesorii de la catedra de istorie de la Facultatea din Craiova. Ideea ca drapelul să aibă trei şi nu două culori, ca până atunci, i-a aparţinut lui Poenaru”, ne-a explicat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca (PNL) motivul care a stat la baza proiectului cu drapelul gigant. 

„Noi avem un catarg comandat la Braşov, are 18 m şi ca să păstrăm proporţia de 2/3 din Decret, a trebuit să comandăm un steag de 9X6 m, adică 54 mp. Îl vom arbora într-un vârf de deal, de pe cel mai înalt punct din localitate, ca să fie văzut din vreo patru comune, din vecinătate.

Banii au venit din economiile pe care le-am realizat la buget, efectuând multe dintre investiţii cu beneficiarii de ajutor social şi oamenii Primăriei. În loc să dăm banii unor firme de construcţii, lucrări care nu necesitau mare inginerie, precum gardul şcolii, spre exemplu, le-am făcut noi. Au existat şi la noi voci care au pretextat că ce nevoie avem noi de un asemenea steag. Când e vorba despre simbolul ţării nu ar trebui să comentăm, cred eu. Turcii, spre exemplu, au steaguri pe fiecare deal.

Tricolorul de la Bălceşti va putea fi văzut de la zeci de kilometri depărtare, non-stop, pentru că vor fi montate panouri fotovoltaice pentru a-l lumina pe timp de noapte. La baza soclului vor exista două plăcuţe comemorative – una în onoarea Marii Uniri şi cealaltă în onoarea creatorului tricolorului, Petrache Poenaru”, ne-a mai precizat edilul Constantin Aleca.   

În centrul municipiului Râmnicu Vâlcea există un drapel similar ca dimensiuni cu cel care va fi montat la Bălceşti.