Acasă la „boier Nicolae”, o lume de poveste despre vremurile de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au mers acasa la „boier Nicolae” si au participat la sfatul domnesc

200 de copii vor face o călătorie în timp acasă la „boier Nicolae" în istoria scrisului, a modei, a armelor sau vor vorbi despre bucătărie, făcând gogoşi ca-n vremurile de odinioară.

La Memorialul Nicolae Bălcescu, 200 de copii de la şcoli şi grădiniţe din judeţele Vâlcea şi Argeş vor participa la programul cultural pedagogic „Acasă la Nicolae" desfăşurat în perioada 31 mai-14 iunie.
Preşcolari şi şcolari din clasele I -IV, în funcţie de atelierul ales, află tainele bucătăriei româneşti de acum două secole, fac incursiuni în istoria modei din secolele XVIII-XIX de la calpac la joben, de la anteriu, giubea, biniş şi caftan la frac şi rochie cu crinolină. Cu ajutorul calculatorului şi a obiectelor din colecţia memorialului, copiii pornesc la călătorii în timp, primind informaţii despre istoria armelor, istoria scrisului. Ei participă la un ceremonial în care îşi vor „alege dregătorii" din sfatului domnesc, fiind principalii actori. Alteori, în calitate de pictori, îşi exersează talentele artistice după modele existente în cadrul expoziţiei Memorialului Nicolae Bălcescu.

Bucuria de a fi copil

„Vizitele la muzeu sunt captivante nu doar pentru copii dar şi pentru cadrele didactice. Preşcolarii sunt bucuroşi pentru că experimentează cele învăţate", a spus Maria Mănoiu, educatoare la Grădiniţa Galicea. „Să fii copil înseamnă să te bucuri în orice moment al vieţii, să înveţi în fiecare clipă, să asculţi totdeauna, să ierţi pe cel care greşeşte şi să visezi în orice secundă. Copilăria rămâne etapa cu cele mai frumoase şi cele mai multe amintiri de pe treptele Vieţii!" a completat Mihaela Bunescu , educatoare la Grădiniţa Rotărăşti. Cum vremea s-a arătat destul de haină cu micuţii, dorinţa lor a fost de a avea parte „de mult soare".

Gogoşi ca-n vremea lui Nicolae

Prichindeii de la grădiniţele de pe Valea Topologului au fost printre primii care s-au dus în vizită acasă la „boier Nicolae", la conacul de pe Valea Topologului. „«Boierul» îi aştepta şi se bucură de fiecare dată când curtea este plină de copii, iar copiii sunt curioşi să vadă ce poveşti le va spune «boierul». Aici , în sala mare, ei vorbesc despre bucatele de odinioară, despre istoria scrisului, a armelor sau despre modă. Fie că vor picta, vor face gogoşi ca pe vremea lui Nicolae sau îşi vor alege domn şi sfat domnesc, preşcolarii ştiu că se vor simţi bine la conacul «boierului». Bineinţeles că şi copiii i-au pregătit o surpriză «boierului»: un scurt program artistic", a spus muzeograful Valentin Hănulescu, sufletul acestei manifestări aflată acum la cea de-a VI-a ediţie.