Un tânăr din Prahova şi-a făcut bibliotecă publică la el acasă: „Am făcut o investiţie mare în volume de care mă bucuram singur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu şi-a pus la bătaie biblioteca personală pentru a încuraja lectura. FOTO arhiva personală

Iniţiativă originală a unui tânăr din Prahova care şi-a propus să încurajeze lectura punând la bătaie peste 500 de titluri din biblioteca personală, pe care le livrează, la cerere, cititorilor. Printr-o asociaţie pe care o coordonează are şi alte proiecte pentru tineri: burse de performanţă, finanţare pentru autori şi cursuri gratuite

Ideea bibliotecii i-a venit lui Liviu Drăghici, un tânăr de 30 de ani din localitatea Berceni, în 2013 când, spune el, şi-a pus pentru prima dată serios problema declinului lecturii în rândul cunoscuţilor, dar şi al tinerilor în general. „Obişnuiesc să merg anual la Târgul de carte Gaudeamus, de fapt nu am ratat nici o ediţie, iar în urmă cu doi ani mi-am dat seama că am făcut o investiţie de peste 10.000 de lei în cărţi. Volume de care mă «bucuram» singur. Aşa că am zis că ar putea să le citească şi alţii, mai ales că nu mai exista scuza că sunt scumpe şi nu îşi pot permite să le achiziţioneze“, povesteşte Liviu.

Tânărul şi-a făcut asociaţia „Ai Carte“, iar primul proiect a fost să-şi pună la bătaie cărţile de acasă, dintre cele mai diverse domenii, oricui dorea să citească. A creat şi un portal, bookbazar.ro, unde sunt prezentate titlurile, iar de livrare s-a ocupat singur. Majoritatea cererilor sunt din Ploieşti, astfel că Liviu le duce personal în oraş, unde şi lucrează. „Avem cititori fideli, sunt foarte serioşi şi niciodată nu am întâmpinat probleme“, spune tânărul.

Chiar dacă este extrem de ocupat cu jobul şi are doi copii mici, Liviu îşi găseşte timp să rezolve şi problemele cititorilor. „Soţia mea este un ajutor de nădejde. Ea este cea primeşte şi procesează comenzile de cărţi, iar eu mă ocup de livrare şi promovare. Deocamdată ne descurcăm, dar ne-am propus ca, în viitor, biblioteca să ajungă la peste 1.000 de titluri, inclusiv carte mai rară, care nu poate fi achiziţionată din străinătate de persoanele fizice, cum ar fi pe exemplu, volume în diverse limbi de pe site-uri de profil din Europa sau America“, explică Liviu.

Afaceri, carieră, dezvoltare personală, comunicare, management, pedagogie, resurse umane sunt doar câteva din domeniile de specialitate pe care le acoperă, pe lângă beletristică, biblioteca lui Liviu.

Asociaţia lui Liviu asigură burse pentru tineri

Şi, pentru că tot îşi crease asociaţia, a cărei finanţare vine preponderent din procentul de 2% redirecţionat din impozitul pe venit, Liviu Drăghici i-a extins domeniile de activitate cu burse de performanţă, pe care le oferă studenţilor şi elevilor cu rezultate foarte bune, dar fără posibilităţi financiare.

Trei elevi şi studenţi, doi din Prahova şi unul din Iaşi, primesc, în prezent, pe parcursul întregului an şcolar sau universitar, burse Performer, în valoare de 100 de lei pe lună, din partea asociaţiei „Ai Carte“. 

De asemenea, prin intermediul asociaţiei, elevii şi studenţii pot urma cursuri gratuite, iar angajaţii în schimbul redirecţionării impozitului de 2% din venituri. Chiar Liviu este lector la cursul de management de proiect, domeniu în care activează de foarte mulţi ani.

Liviu este şi lector pentru cursurile desfăşurate de asociaţia sa. FOTO arhiva personală

Nu în ultimul rând, la rândul său autor, Liviu ajută tinerii scriitori să-şi publice cărţile. „Ideea a pornit tot de la o experienţă personală. În urmă cu puţin timp, am publicat o carte «Poetul din peluză» care conţine poezii despre echipa Petrolul. Mi-a fost foarte greu să o public, am umblat din uşă în uşă după sponsori şi am realizat cât de greu este, aşa că mi-am propus să îi ajut pe tinerii autori. În funcţie de proiectul pe care îl presupune publicarea unei cărţi, acordăm sprijin financiar într-un anumit cuantum. Sunt mândru că un autor a reuşit, cu ajutorul nostru, să-şi scoată cartea în librării“, spune Liviu.

La rândul său suporter înfocat şi „poet de serviciu“ al uneia dintre cele mai iubite echipe de fotbal din România, Petrolul Ploieşti, Liviu se pregăteşte să scoată un al treilea volum de poezii dedicat „lupilor galbeni“.

Chiar dacă ar putea părea absolvent de Filologie, Liviu Drăghici a făcut Colegiul Economic şi apoi a absolvit două facultăţi şi două masterate în domenii fără legătură cu literatura. Foarte mult timp a lucrat în Bucureşti ca manager de proiect la o multinaţională. După apariţia pe lume a copiilor s-a mutat cu serviciul în Ploieşti, iar viaţa şi-o împarte între familie, job şi activitatea asociaţiei.

Vă mai recomandăm

Fotbal şi poezie. Petrolistul Liviu Drăghici este „poetul din peluză“. Cine spune că fotbalul nu are poezie probabil că nu a citit versurile scrise de Liviu Drăghici, suporter înfocat şi „poet de serviciu“ al uneia dintre cele mai iubite echipe de fotbal din România, Petrolul Ploieşti