Revelion „la cameră” în staţiunile de pe Valea Prahovei. Hotelier: „Pot eu promite că o aduc pe Loredana?”
0Din cauza pandemiei de COVID-19, vom trece în anul 2021 fără artificii, fără îmbrăţişări, fără hore, fără Periniţa, într-un cuvânt fără petrecerile fastuoase cu care eram obişnuiţi de Revelion.
Marile hoteluri de pe Valea Prahovei sunt deschise şi aşteaptă turişti în vacanţa de iarnă, dar recunosc că nu le pot promite nimic spectaculos acum în afară de cazare şi masă. Petrecerile sunt interzise deocamdată, la fel şi accesul la SPA sau piscină.
Incertitudinea şi teama de boală i-au ţinut departe pe turiştii care obişnuiau să petreacă Revelionul sau Crăciunul pe Valea Prahovei. Într-un an normal, până la jumătatea verii, pachetele pentru vacanţa de iarnă se vindeau aproape integral. Cu greu mai găseai ceva disponibil pe ultima sută de metri. Acum, este exact invers.
„Agenţiile de turism abia dacă au vândut, până acum în noiembrie, 20 la sută din pachetele de Revelion şi Crăciun. Probabil că în acest an vom merge foarte mult pe ofertele last minute”, spune Adrian Voican, preşedintele Asociaţiei de promovare a turismului Prahova.
Pe acelaşi ton vorbeşte şi Oana Orăşeanu, directorul unuia dintre cele mai cunoscute hoteluri din Sinaia. Hotelierii nu ştiu încotro să se îndrepte, ce stratetgii de marketing să folosească şi nici cum să procedeze ca să aibă şi turişti mulţumiţi, dar şi profit la final de an.
„Vă spun sincer că în 15 ani de când lucrez în domeniu, la mijlocul lunii noiembrie aveam hotelul dat complet de Crăciun şi Revelion. Acum, oamenii sună, se interesează, şi ne spun că mai revin. Noi avem hotelul deschis, primim oaspeţi, dar tot ce putem să facem acum este să punem pe piaţă ofertele de sărbători. Turiştii sunt speriaţi şi nu ştiu cum să procedeze. Se tem că oraşele vor fi închise până la finalul lunii decembrie şi că nu vor mai putea ajunge la noi”, explică Oana Orăşeanu, directorul hotelului „Mara”, din Sinaia.
Incertitudine şi frică se simte şi din partea administratorilor din HoReCa. Pentru că autorităţile nu comunică foarte clar ce se va întâmpla din punct de vedere al restricţiilor în luna decembrie, hotelierii se rezumă doar la pachetul de bază chiar şi în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Sigur, sigur eu le pot oferi cazare şi masa. Dacă vom avea voie să organizăm şi petreceri, noi suntem pregătiţi. Avem chiar mai multe planuri, în funcţie de ce decizii se vor lua pe final de an. Noi avem sălile de conferinţe şi putem face petreceri cu câte 20 de persoane în fiecare, respectând distanţarea între mese. Dar pot eu să promit unui client acum că i-o voi aduce pe Loredana de Revelion? Aş minţi cu zâmbetul pe faţă. Pur şi simplu ne vom adapta la momentul respectiv. Dacă vom avea voie să facem petrecere, facem, dacă nu, vom duce mâncarea în camere”, spune Oana Orăşeanu.
Există însă şi hotelieri care au preferat să nu mai primească oaspeţi în acest an. Sunt două hoteluri mari din zona Valea Prahovei, New Montana şi Hotel Sinaia, care sunt închise încă din perioada de lockdown, din martie-aprilie, spune Paul Popa, şeful Cetrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sinaia. Au profitat de această perioadă delicată şi renovează la interior.
Petrecere la Gura Diham din Buşteni FOTO Facebook/Cabana Gura Diham
La Buşteni, situaţia nu este deloc altfel faţă de Sinaia. Gura Diham, probabil cea mai cunoscută pensiune din Buşteni, nu va mai organiza în acest an petrecerile de pomină cu care îşi obişnuise clienţii fideli.
„Aşteptăm şi noi să vedem ce se va întâmpla. Vom decide la momentul respectiv, dar, cel mai probabil, nu vom mai face petreceri cu hore, cu dansuri aşa cum procedam de obicei. Nici nu avem solcitări din partea turiştilor pentru sărbători. Nici măcar acum de 1 Decembrie nu ştiu cum vom proceda, mai ales că avem închiriate doar 14 camere. Poate vor veni solicitările pe parcurs”, a spus Costin Luca, administratorul pensiunii Gura Diham.
Vlad Oprea, primarul staţiunii Sinaia a mărturisit că în acest sfârşit de an turiştii sunt interesaţi mai degrabă de pensiuni mici, case izolate sau apartamente unde se simt mai în siguranţă în această perioadă de pandemie.
Astfel de vile în staţiunile de pe Valea Prahovei sunt deja rezervate pentru Crăciun şi Revelion, chiar dacă preţurile nu sunt deloc mici. În medie, o vilă din zona Sinaia-Buşteni-Azuga, care poate găzdui trei, patru familii, se închiriază cu 1000 de euro pe noapte pentru finalul anului. În preţ intră doar cazarea.
Dacă nu vor avea parte de petreceri fastuoase de sărbători, turiştii care vin la munte pe final de an se pot bucura încă de excursiile la cota 2000. Telegondola funcţionează (în funcţie de vreme, evident), dar şi aici sunt impuse anumite restricţii.
”În loc de opt persoane, vor urca câte două, dacă nu fac parte din aceeaşi familie. La fel şi în telescaun. În loc de patru persoane, vor urca doar două persoane odată”, a explicat Paul Popa.
Despre sezonul de schi nu se încumetă nimeni să facă predicţii. Din punct de vedere logistic şi tehnic, totul este pregătit, spune şeful Cetrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sinaia, dar lipseşte ceea ce este mai important, zăpada. Tunurile de zăpadă artificială sunt pregătite şi ele, dar este nevoie de câteva zile la rând de temperaturi sub 0 grade pentru a fi eficiente. Deocamdată, nu se schiază pe niciuna dintre pârtiile din Sinaia, Buşteni sau Azuga.