Nepăsarea și chiria enormă, „groparii“ Casei Căsătoriilor din Ploiești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta Casă a Căsătoriilor din Ploiești, un adevărat simbol pentru cuplurile care și-au legat destinele aici, se degradează de la o zi la alta, în așteptarea unui chiriaș. Din 2008, când a fost retrocedată şi scoasă pe piaţa imobiliară, singurul chiriaș pe care l-a avut monumentul istoric ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost Primăria Ploiești.

Din cauza tarifului exorbitant, 5.000 de euro pe lună, pe care-l cerea proprietarul imobilului, autoritățile locale s-au văzut nevoite să renunțe, în februarie 2009, la clădirea în care s-au oficiat aproape patru decenii cununiile civile. 

Între timp, în cei doi ani și jumătate care au trecut de când municipalitatea și-a mutat activitatea, fosta Casă a Căsătoriilor a intrat într-un proces continuu de degradare. Bucăți întregi de tencuială au picat, gardul bine ferecat a ruginit, iar pe curtea interioară au pus stăpânire bălăriile din care abia se mai zărește și panoul cu anunțul de închiriere. Până și simbolul care indica faptul că imobilul este monument istoric a dispărut.

Cei care și-au legat destinele aici privesc cu nostalgie ce s-a ales din fosta Casă a Căsătoriilor. Printre ei și soții Roșu, care s-au cununat în 1978 și care considerau că destinația cea mai potrivită pentru această clădire era cea de oficiu al stării civile.

„Amplasarea era foarte bună. Este pe Bulevardul Castanilor, un alt punct de reper important pentru Ploiești, vizavi este statuia lui Caragiale. Păcat că a fost lăsată în paragină. Ne apucă nostalgia, dar și un sentiment de frustrare când vedem în ce hal a ajuns această casă", ne-a declarat Eugen Roșu.

Cerințe exorbitante

Proprietarul, un investitor imobiliar din București, susține că modernizarea va fi făcută în funcție de destinația ulterioară a clădirii. Dar când se va întâmpla acest lucru, nu se știe, în condițiile în care chiria pentru spațiul de aici se menține printre cele mai mari din județ, 20 de euro metru pătrat.

Cu o suprafaţă de peste 900 de metri pătraţi, dintre care peste 700 sunt locuibili, Casa Căsătoriilor are peste 30 de camere şi este structurată pe mai multe nivele: mezanin, parter şi etaj. Astfel, o chirie lunară ar depăși 18.000 de euro.

O altă cerinţă a proprietarului este aceea ca un eventual chiriaş să reprezinte un brand sau o firmă cu putere financiară.

Istoria unui simbol

Edificiul, un simbol al Ploieștiului, a fost proprietatea lui Radu Stanian, controversatul primar liberal şi om de afaceri din oraş de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ridicată pe la 1888, construcţia este cunoscută drept Casa Căsătoriilor pentru că aici s-au oficiat cununiile civile din oraş încă din 1970.

Anca Maria Cernok şi Ioana Doina Buse, persoanele care au revendicat şi ulterior câştigat în instanţă această proprietate, au vândut imediat casa unui investitor imobiliar din Bucureşti pentru o sumă record la nivelul anului 2008, în Ploieşti, de peste 1,2 milioane de euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos: