Decalog pentru turiştii care urcă pe masivul Ceahlău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii care urcă pe Ceahlău trebuie să respecte 10 reguli

După ultima intervenţie pe traseele montane petrecută în weekend, Jandarmeria Montană şi Salvamont Neamţ au stabilit un set de reguli pentru turiştii care fac ascensiuni

Jandarmeria Montană şi Serviciul Salvamont au elaborat un set de 10 reguli şi sfaturi amatorilor de turism montan. Acestea au scopul de a preveni accidentele, sau de a limita efectele lor.

Prima regulă este ca turistul să se informeze înainte de a pleca în excursie asupra itinerariului propus, gradul de dificultate, starea vremii şi condiţiile climatice locale.

O altă regulă este ca pe munte să se plece doar cu echipament adecvat: bocanci, haine groase, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor. „În cazul petrecut în weekend, când o tânără de 21 de ani din Tecuci a solicitat prin 112 intervenţia echipelor de salvare, am constatat că aceasta era echipată necorespunzător deplasării pe munte în condiţii de iarnă", a declarat căpitan Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Neamţ.

Jandarmii şi Salvamontiştii îi mai sfătuiesc pe turişti să nu rişte plecând singuri la drum, să informeze cabanierul asupra traseului ales şi să-şi înscrie datele de identificare în registrul de trafic al turiştilor.

Alte reguli de pe lista întocmită impun alegerea traseelor în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup, folosirea exclusivă a traseelor marcate, apelarea la patrulele de intervenţie şi respectarea indicaţiilor acestora.

Turiştii mai sunt sfătuiţi să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor. De asemenea, ei trebuie să anunţe Salvamont sau Jandarmeria Montană în caz de accident, specificând datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate şi când s-a produs accidentul.