FOTO: După cinci ani, au reușit să încheie lucrările de restaurare a Teatrului de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de trei ani de când Teatrul de Stat a intrat în reparații, finalul lucrărilor a fost anunțat. Actori și spectatori  vor avea ocazia să participe la spectacole în clădirea instituției, după trei ani de exil în săli de împrumut. Clădirea va fi dată în folosință odată cu noua stagiune din septembrie care se deschide cu un spectacol al trupei Iosif Vulcan. Considerat monument istoric, teatrul a fost restaurat

Cinci ani au durat lucrările de restaurare ale Teatrului din Oradea, stârnind discuții atât din partea actorilor indigranți că trebuie să joace în săl închiriate și să repete în frig, cât și din partea spectatorilor. Lucrările au fost împărțite în trei etape și au costat 15,5 milioane de lei, bani acordați de Consiliul Județean.

Prima etapă a lucrărilor a început în anul 2006 și a costat 6 milioane de lei. În această primă fază s-au făcut reparații la fațadă și la cabinele actorilor.

Cea de a doua etapă s-a derulat între anii 2008 și 2010. În acest stadiu, lucrările au vizat renovarea vestibulului, renovarea foaierului, renovarea sălii de spectacole, restaurarea candelabrelor și a ornamentelor și repararea sistemelor de ventilație. Aceste lucrări s-au reidicat la suma de 3,3 milioane de lei.

Ultima etapă a renovării a început în anul 2010 și a cuprins renovarea grupurilor sanitare. Reprarații la rețeaua electrică și la rețeaua de canalizare, reparația instalației de sonorizare dar și refacerea tapetului sau a aleilor pietonale din jurul imobilului. Această a treia serie de lucrări a costat 6,2 milioane de lei.

Foiță de aur și statui alegorice

La renovarea imobilului s-a ținut cont de schițele inițiale ale clădirii. Ornamentele interioare au fost îmbrăcate în foiță de aur, iar statuile alegorice de la intrare au fost reconstituite. Rebilitarea scaunelor s-a făcut după modelul celor din teatrul din budapesta, acre au fost realizate tot de arhitectul teatrului orădean.

CLICK PE POZĂ PENTRU IMAGINI DIN TEATRU

Scurt istoric

Teatrul de Stat Oradea a fost construit în perioada 21 iulie 1899 - 1 octombrie 1900 de către arhitectul Rimanóczy Kálmán Junior ca urmare a unei tradiții teatrale orădene datând din 1730. Sala este dispusă pe 3 nivele, oferind până la 1.000 de locuri, din care 670 pe scaune. Intrarea este încadrată de statuile zeiței Comediei, respectiv a Tragediei.

Proiectul a fost întocmit de renumita firmă de arhitecți Fellner și Helmer din Viena, iar realizarea lui, care a durat doar 15 luni, din 10 iulie 1899 până în 15 octombrie 1900.
Aspectul exterior îmbină armonios stilul neoclasic, dominant în ansamblul fațadei, cu elemente neorenascentiste și neobaroce, în timp ce finisajele și ornamentațiile interioare se impune printr-un accentuat ton rococo. Edificiul a fost structurat pe trei niveluri: sală, loji, balcon. În proiectarea sălii de spectacole s-a avut în vedere dotarea cu o fosă pentru orchestră și realizarea unei acustici perfecte.

Mai multe pentru tine:
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”