Şcoala specială de bucătărie de la Iaşi. Managerul şi voluntarii împart mâncare caldă oamenilor străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarul Bogdan Puiu (dreapta) găteşte împreună cu cursanţii săi FOTO Facebook/Soft & Grace

La Iaşi, de la începutul lunii octombrie, a apărut pe piaţă prima şcoală de gătit pentru copii şi adulţi. „Soft and Grace”, proiectul tânărului Bogdan Puiu, cuprinde ateliere la care doritorii învaţă cum să pregătească un meniu şi acţiuni de caritate, prin care ieşenii solidari gătesc pentru oamenii fără adăpost o masă caldă.

„Soft &Grace”, primul studio în care ieşenii învaţă să gătească relaxându-se, îmbină utilul şi plăcutul cu omenia.

Şcoala bucătarului ieşean Bogdan Puiu (26 de ani) a apărut ca o extensie a pasiunii sale, gătitul.

Pornind de la plăcerea pentru gătit, Bogdan, unul dintre cei cinci ambasadori Jamie Oliver din Iaşi, a gândit, de fapt, două proiecte majore.

Primul a fost „Troc”, un demers inedit început acum două ierni prin care Bogdan împreună cu încă patru tineri ieşeni făceau schimb de mâncare, pe zâmbete.

Ei ofereau gratuit un meniu oamenilor fără adăpost şi sărmanii le ofereau, în schimb, zâmbete. Cel de-al doilea, „Soft & Grace”, a fost lansat la începutul lunii octombrie, după ce Bogdan a renunţat la serviciul pe care îl avea şi s-a dedicat exclusiv pasiunii sale.


„Soft & Grace” este o şcoală pentru adulţi şi copii, unde se învaţă să se gătească. Bogdan a organizat activitatea proiectului pe două paliere: pe de o parte, ateliere la care doritorii pregătesc meniuri prestabilite şi pe de altă parte acţiuni de caritate unde ieşenii vin şi gătesc un meniu pentru 40 de oameni ai străzii. Astfel, „Troc” a fost inclus în cel de-al doilea proiect al lui Bogdan şi prin urmare ieşenii voluntari merg, la rândul lor, la gară, să ofere mâncare oamenilor străzii.



„Atelierele de la «Soft & Grace» se desfăşoară în weekend, sâmbăta şi duminica, într-un studio special amenajat. Pentru «Troc» gătim în fiecare zi de marţi, cu excepţia ultimei săptămâni din lună. Cei interesaţi de activităţile pe care le propun se pot înscrie online, completând un formular. Pentru atelierele de gătit se percepe o taxă care variază între 50 şi 200 de lei, întrucât toate cele necesare, de la ingrediente, la masă, plită, cratiţă, şorţ, sunt asigurate de mine. Pentru «Troc» nu se percepe nicio taxă, doar că pe formularul de înscriere se menţionează care sunt ingredientele sau produsele de care avem nevoie pentru meniul pe care vrem să-l gătim”, a povestit Bogdan.

Atelierele pentru adulţi sunt organizate pe parcursul a trei ore, timp în care ieşenii gătesc fiecare la măsuţa sa un meniu prestabilit, compus din trei feluri. Bucătarul-şef nu pune note încă, dar când meniul este gata, gustă din porţia fiecărui cursant şi, în funcţie de rezultat, îl laudă sau îi mai împărtăşeşte câteva secrete, astfel încât rezultatul final să fie delicios.

Atelierele pentru copii ţin o oră şi jumătate, suficient pentru cei mici să pregătească un singur fel de mâncare. Când pregătesc o masă caldă pentru oamenii străzii, cei 20 de voluntari fac mâncare două ore, de la 17.00 la 19.00, şi apoi merg în Gara Iaşi, unde îi aşteaptă cei flămânzi.

La ultima întâlnire cu bucătarul Bogdan Puiu, cei 10 cursanţi au pregătit crema de busuioc cu mozzarella pane şi roşii cherry coapte, piept de raţă cu varză roşie şi tartă cu lămâie şi cimbrişor. Copii, în schimb, s-au distrat şi au învăţat să facă tiramisu. Primul secret pe care bucătarul-şef îl predă cursanţilor săi este legat de igiena pe care trebuie să adopte atunci când intră în bucătărie.



„Atunci când gândesc un meniu mă inspir din diferite reţete pe care le-am citit, la care adaug, desigur, o amprentă personală. Nu pot spune că am un mentor. L-am urmărit mai demult pe Jamie Oliver. Şi copiilor şi adulţilor care vin la ateliere le spun prima dată să se spele pe mâini atunci când intră în bucutărie, înainte să înceapă orice”, a mai spus iniţiatorul proiectului.

În timpul săptămânii, Bogdan organizează şi cursuri pentru începători în ale gătitului. Doritorii învaţă astfel multe secrete din bucătărie, tehnici de feliat un anumit tip de carne, cum se taie legumele sau cum se combină alimentele corect.
 

Citeşte şi:

Cea mai frumoasă lecţie de omenie. Trei tineri din Iaşi gătesc şi hrănesc zeci de sărmani, totul pe banii şi timpul lor: „E un troc, primim zâmbete la schimb”