Iaşi:"Procesul Terom ar putea dura şi zece ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cad capetele în dosarul jafului de la Terom (Foto arhivă)

Fostul procuror Gheorghe Şuhan, care a cercetat cazul devalizării fabricii, crede că sirienii vor scăpa de închisoare. Ammar şi Hassan Nanaa, foştii patroni, trimişi în judecată pentru înşelăciune, delapidare şi spălare de bani, au şanse mici să ajungă după gratii în România.

Sirienii Ammar (43 de ani) şi Hassan Nanaa (37 de ani) ar putea scăpa basma curată în cazul devalizării fabricii ieşene Terom.

Pe numele fostului acţionar majoritar al Terom, Hasan Nanaa, şi al fratelui său, Ammar Nanaa, fost administrator al combinatului de fire, au fost emise mandate de arestare în lipsă. Cei doi sunt daţi în urmărire generală de cel puţin cinci ani, iar acum  sunt arestaţi în Siria.

Au noroc de lipsa
unui tratat de extrădare

Chiar dacă ar fi liberi, nu ar putea să fie extrădaţi.  „Normal ar fi să plătească pentru faptele lor. Ar trebui să existe însă un tratat de asistenţă juridică cu Siria pentru a-i putea extrăda şi unul în materie civilă pentru a putea recupera prejudiciul", a declarat Gheorghe Şuhan.

Acesta este unul dintre procurorii care s-au ocupat de dosarul devalizării Terom pe când ancheta era coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Şuhan consideră că procesul ar putea dura câţiva ani. „Procesul Terom ar putea dura şi zece ani. Trebuie să fie îndeplinite procedurile cu fraţii Nanaa şi doar o singură relaţie ar putea dura şase luni", a adăugat Şuhan, care în prezent este avocat. După aproape şase ani de cercetări, procurorii DIICOT Bucureşti i-au trimis în judecată pe fraţii Nanaa, pe câţiva colaboratori ai acestora, foşti directori ai fabricii ieşene.

Cercetările continuă pentru încă 13 persoane

Potrivit rechizitoriului, falimentul Terom a fost determinat şi de faptul că activele din patrimoniul societăţii au fost vândute la preţuri inferioare valorii reale către societăţi comerciale a căror activitate era controlată de către inculpaţi.

Procurorii mai spun că administrarea fabricii cu rea-credinţă şi încheierea unor contracte păguboase au îngropat fostul combinat în datorii. Prejudiul se ridică la 3,5 milioane de euro.

Tot în cazul devalizării Terom, procurorii DIICOT Bucureşti vor continua cercetările pentru alte 13 persoane. Acestea sunt acuzate de evaziune fiscală şi de mutarea a 30 de milioane de dolari din conturile fabricii de fibre în conturile unor societăţi-fantomă.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Cum își asigura un tânăr din Olt banii de păcănele. Polițiștii i-au găsit acasă zeci de bancnote de 200 și 500 euro
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO