Copacii din Copou, tăiaţi „după ochi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După incidentul de zilele trecute din Copou, edilii încep să taie copaci, să facă reevaluări şi promit să termine în curând Cadastrul Verde. Muncitorii Primăriei toaletează sau sacrifică arborii fără un criteriu cert de selecţie. Cei bolnavi ar putea scăpa neatinşi.

Muncitorii Direcţiei de Servicii Publice Municipale  au început să taie de dimineaţă coronamentul arborilor din Parcul Copou. Sunt „vizaţi“ pentru toaletare atât cei situaţi în preajma teiului care s-a prăbuşit în urmă cu două zile, cât şi alte câteva zeci de copaci din grădină. Acţiunea programată de şefii DSPM se va încheia peste o săptămână. Coordonatorii echipei spun că taie în principal copacii care nu au înverzit odată cu venirea primăverii.

În ciuda „acţiunilor în forţă“ ale DSPM, întreprinse după incidentul de acum două zile, specialiştii recunosc că ieşenii pot fi oricând victime ale copacilor din oraş. Arborii bătrâni nu sunt trecuţi în niciun registru, iar cei bolnavi sunt greu de depistat, cât timp păstrează un aspect sănătos. Pe Copou, riscul de a ne trezi, la propriu, cu un copac în cap este mai mare decât în oricare altă zonă a municipiului.

„Legea obligă fiecare primărie să aibă o evidenţă a copacilor din oraş şi a spaţiilor verzi. Este vorba despre Cadastrul Verde, pe care noi nu l-am finalizat încă. Nu ştim exact câţi copaci sunt în Iaşi, ce specii şi ce vârstă au“, a spus Luminiţa Sălceanu, şefa Direcţiei de Servicii Publice Municipale (DSPM) din cadrul Primăriei Iaşi.


Arborii din Copou sunt măcinaţi de timp, secetă, ger, poluare şi de lucrările de canalizare şi asfaltare. „De fiecare dată când am vrut să intervenim pentru toaletare sau pentru a tăia un copac au apărut localnicii, au făcut scandal. A trebuit să fie acest incident nefericit pentru ca lumea să înţeleagă şi să ne lase să lucrăm“, a adăugat Sălceanu.


Simpla observaţie nu este criteriu eficient la tăiere


Chiar şi aşa, copacii care par sănătoşi, deşi nu sunt, nu vor fi tăiaţi. Asta pentru că la Iaşi nu există nicio metodă de analiză a stării copacilor în afară de simpla observaţie. „Este posibil ca un copac să fie verde şi, în realitate, să aibă o afecţiune. El poate rezista şi dacă are sănătoasă doar o parte din rădăcină sau din trunchi. Se va rupe uşor. În aceste cazuri nu ai cum să previi un accident“, a spus inginerul Doru Petroaie de la Direcţia Silvică Iaşi.