Când să te prezinţi la medic dacă unghiile îşi schimbă aspectul. Culoarea galbenă sau verde ascunde o boală gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culoarea normală a unghiilor este roz-sidefiu FOTO: arhivă

Unghiile care îşi modifică aspectul trebuie tratate în cabinetul medicului dermatolog. Petele albe, semne populare ale lipsei de calciu, trădează o infecţie care poate fi oprită numai prin tratament de specialitate.

Unghiile sănătoase au nuanţa roz-sidefiu. Aspectul lor poate fi modificat de factori fizici, chimici, infecţioşi sau datorită unor afecţiuni. De cele mai multe ori, unghiile suferă din cauza unor traumatisme directe sau prin intrarea în contact cu substanţe toxice ori ciuperci şi bacterii.

Aspectul unghiilor poate fi schimbat şi din cauza unor afecţiuni cutanate, cardiovasculare, hepatice, tiroidiene sau pulmonare. Pentru orice modificare, se impune consult de specialitate, la cabinetul medicului dermatolog. Potrivit specialiştilor, printre afecţiunile cele mai frecvente dezvoltate la nivelul unghiilor sunt onicomicoza şi onicoliza.

Prima afecţiune reprezintă infectarea unghiilor din cauza fungilor. Medicii apreciază că aceştia determină 50% dintre modificările unghiale. Cel mai înverşunat duşman al unghiei este Trichophyton rubrum, ciupercă vinovată pentru apariţia a peste 80% dintre onicomicoze. 

Candida nu poate fi ignorată

„În funcţie de locul de pătrundere a fungului în lama cornoasă, aspectul unghiei se modifică şi unghia devine galbenă, albă sau maron închis. Dacă este invadată în porţiunea terminală, unghia devine îngroaşată şi sfărâmicioasă. Atunci când invazia fungică se face direct prin suprafaţa unghiei, pe aceasta apar pete albe - interpretate adesea ca lipsă de calciu", a explicat dermatologul Corneliu Dobre, medic primar în cadrul Clinicii de Dermatologie de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Onicoliza reprezintă afecţiunea prin care lama unghială se desprinde cu uşurinţă de patul unghial. Afecţiunea apare ca urmare a intrării în contact cu diferite substanţe chimice care distrug lama unghială. De aceea, atunci când folosim detergenţi, este indicat să purtăm mănuşi pentru protecţie. Onicoliza poate apărea şi ca o reacţie la diferiţi compuşi din lacurile de unghii sau din adezivii pentru unghii false. 

Unghiile mai pot dezvolta afecţiuni precum candida, caracterizată de infecţia cronică a mucoaselor şi a pielii, sau panariţiu, infecţie care se manifestă simptome inflamatorii locale.

O infecţie mai gravă a unghiei este determinată de Pseudomonas care determină macerarea spaţiului dintre lama şi patul unghial, urmată de onicoliză. Din această cauză, unghia se colorează în verde închis. 

Citeşte şi:

Când să te prezinţi la doctor dacă ai mai multe aluniţe pe piele. Medic specialist: „Trebuie să fii atent la avertismente“