Bilanțul pelerinajului la Sfânta Parascheva. 350.000 de oameni la evenimentele desfășurate la Iași

0
Publicat:

Cel mai mare pelerinaj din România s-a încheiat, iar peste 270.000 de credincioși au trecut prin baldachinul așezat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, pentru a se ruga. Alți 80.000 au participat la diverse alte evenimente.

Slujba de Liturghie, Iași, 14 octombrie FOTO Andrei Luca

Pelerinajul a început cu procesiunea Calea Sfinților, care a strâns pe străzile din Iași peste 20.000 de persoane care au întâmpinat racla Sfintei Parascheva, dar și pe cea a Sfântului Paisie de la Neamț, cel care a împlinit 300 de ani de la naștere. 

Zilele de weekend au fost și cele care au adus cei mai mulți pelerini în Iași, peste 40.000 stând la coadă sâmbătă, iar aproape 30.000 au asistat la slujba Sfintei Liturghii, pe bulevardul Ștefan cel Mare, în dreptul Mitropoliei, pe data de 14 octombrie.

„În cele nouă zile de manifestări, peste 270.000 de persoane au participat la pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și peste 80.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinților și Sfânta Liturghie Arhierească. Situațiile care au necesitat aplicarea măsurilor contravenționale au fost înregistrate în special în afara sau în apropierea zonelor de afluire, drept pentru au fost aplicate 249 de sancțiuni contravenționale în valoare de 41.420 lei”, au transmis reprezentanții Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, cei care au asigurat condițiile de siguranță în zilele de pelerinaj. 

Preoți din Europa și Asia și Africa, la slujba de Liturghie

În cadrul Sfintei Liturghii din ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva au slujit la Iași ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, atât din stânga, cât și din dreapta Prutului, din ţară şi din străinătate, dar și episcopi din Grecia, Bulgaria, Siria şi Tanzania (Africa).

„Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri ale creştinilor, încă din cele mai vechi timpuri, sunt pelerinajele, adică vizitele la lăcaşurile, mănăstirile şi la locurile sfinte, spre a primi binecuvântare prin sfintele icoane şi moaşte ale Sfinţilor sau prin comemorarea de evenimente duhovniceşti care s-au petrecut într-un anumit loc. Așa se întâmplă în fiecare an şi aici, la Iași. Cu toţii am venit, unii de aproape şi alţii de departe, ca pelerini ai Sfintei Parascheva din Epivata, protectoarea spirituală a cetăţii Iaşilor şi ocrotitoarea noastră a tuturor”, a transmis Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Gheorghios.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a invitat şi a premiat pe scenă mai multe persoane care s-au implicat anul acesta în sprijinirea refugiaţilor ucraineni, ţinând cont de contextul actual. Familiile chemate pe scena pe care a avut loc Sfânta Liturghie au primit de la ÎOS Teofan o Biblie, o diplomă de recunoştinţă şi distincţia „Crucea Sfântul Iosif cel Milostiv”. 

Coada pelerinilor a început să se micșoreze abia sâmbătă noapte, iar duminică dimineața, racla Sfintei Parascheva a fost introdusă în Catedrala Mitropolitană, pelerinajul încheindu-se cu o estimare de circa 270.000 de pelerini care au trecut pe la racla sfântă și fără a se înregistra incidente majore. Alți 80.000 au participat la diverse alte evenimente.