Tragedie în Cetatea Devei: un tânăr care îi făcea fotografii prietenei sale a murit după ce s-a prăbuşit de pe ziduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Un tânăr de 28 de ani a murit, duminică seara, după ce s-a prăbuşit de pe Cetatea Devei. Bărbatul se afla împreună cu iubita sa în incinta interioară a aşezării, iar la un moment dat s-a dezechilibrat şi a căzut de la o înălţime de peste patru metri.

O tragedie s-a petrecut, duminică seara, în Cetatea Devei. Florin G., un tânăr de 28 de ani, din municipiul Deva, a murit după ce s-a prăbuşit de pe zidul incintei interioare (I) a monumentului istoric.

Din primele informaţii oferite de anchetatori, bărbatul se afla împreună cu prietena sa într-o zonă în care accesul turiştilor este interzis.

„Tânărul se afla împreună cu o prietenă, pentru a face fotografii pe cetate, s-a dezechilibrat şi a căzut de la o înălţime de aproximativ patru metri. Tragedia s-a petrecut, din primele informaţii, într-o zonă interzisă pentru accesul public, din incinta cetăţii”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Conform documentelor din secolele trecute, cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată.


Vă recomandăm şi:

Cetatea Devei a fost loc de pelerinaj: sute de oameni l-au comemorat pe Francisc David, primul episcop al unitarienilor

Cetatea Devei a fost, sâmbătă. loc de pelerinaj pentru membrii bisericii unitariene, veniţi din oraşele Transilvaniei şi din afara ţării pentru a-l comemora pe episcopul Francisc David, fondatorul Bisericii Unitariene din Transilvania, întemniţat şi decedat în fosta închisoare a cetăţii.

Cetatea Devei va fi redeschisă: ce trebuie să ştie turiştii care vor să viziteze monumentul istoric

Sute de oameni sunt aşteptaţi duminică, 3 aprilie, la festivitatea care precedă redeschiderea Cetăţii Devei, după trei ani în care incintele exterioare ale monumentului istoric s-au aflat în şantier şi nu au putut fi vizitate. Accesul va fi gratuit, însă turiştii nu vor avea voie să urce cu maşina la cetate.

FOTO Cetatea Devei renovată în trei ani: de la ruinele fortului medieval bântuit de vipere, la monumentul cu aspect modern

La trei ani de la demararea proiectului de reabilitare, lucrările de refacere a incintelor II şi III ale cetăţii Devei au fost finalizate.