Bălării şi vite, pe malul Lacului Prietenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alveola amenajată până acum a devenit o baltă în care se îneacă animale

Lacul se dorea o zonă de agreement unică în Giurgiu, dar lucrările stagnează, din lipsă de bani. De mai bine de un an, de când proiectul de amenajare s-a oprit, Lacul Prietenia este astăzi un loc în care doar incidentele cu maidanezi salvaţi de la înec îl mai aduc în atenţia oamenilor.

După cum a explicat Mirela Popazu, şefa Direcţiei de Integrare Europeană din Giurgiu, lacul care a fost amenajat în Parcul Steaua Dunării este doar prima alveolă şi are o suprafaţă de 1,2 ha, dintr-un total de 5 ha, luciu de apă, cât va avea, în total, Lacul Prietenia.

“Întregul proiect, care a fost gândit pentru Parcul Steaua Dunării, cuprinde amenajarea lacului de cinci hectare  împreună cu un debarcader pentru bărci şi hidrobiciclete , dar şi amenajarea parcului, cu alei, bănci şi copaci, cât şi a unor spaţii destinate desfăşurării  activităţilor cultural-artistice şi  sportive. Întregul proiect a fost evaluat la zece milioane de euro, cu finanţare  printr-un proiect Phare de colaborare transfrontalieră româno-bulgară. Dar, într-o primă etapă,  ni s-a aprobat doar un milion de euro, din care, şapte sute de mii, bani europeni şi trei sute de mii, plus TVA, contribuţie proprie. Cu aceşti bani am amenajat prima alveolă a Lacului Prietenia”, a menţionat Mirela Popazu.


În aşteptarea banilor
Pentru continuarea lucrărilor,  la începutul anului 2010 a fost depus un proiect, pentru acordarea unei noi tranşe de bani, dar acesta este, după cum a precizat Mirela Popazu, “în continuare,  în aşteptarea evaluării”. Ca urmare, pe malul Lacului Prietenia, atât cât este el acum, s-au înmulţit bălăriile şi doar prezenţa unei cirezi de vreo zece vaci, animă puţin atmosfera din jur şi ţine creşterea ierii sub control. “Lacul Prietenia este o baltă în care mai cad câinii vagabonzi. Pe unii reuşesc să-i salveze  cei de la ISU şi aşa mai auzim şi noi de Lacul Prietenia”, a spus un bărbat venit cu maşina la Parcul Steaua Dunării. Alţi giurgiuveni, însă, care ştiu cum arăta terenul înainte de amenajare, sunt încântaţi lucrările efectuate.

“Doar cine nu ştie cum arăta locul ăsta înaine de a se nivela pământul şi a se amenaja lacul, poate fi nemulţumi”, a spus Florin Lascarache, un tânăr de profesie zidar, care, împreună cu un prieten, veniseră special, să vadă lacul. 


Paza lacului lasă de dorit
Situat în zona care altă dată ducea la fostul punct de trecere a frontierei la Dunăre, cunoscut sub denumirea “Bac Mucă”, Parcul Steaua Dunării este un loc mai puţin circulat. Paza în zonă est asigurată zi şi noapte de patrulele poliţiei comunitare, care trece la anumite interval de timp. Şi există şi un paznic al parcului, angajat al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public (ADDP), a cărui gheretă este, însă,  în afara parcului, la aproape 500 de metri de parc.

Până în prezent, la Poliţie, nu s-au semnalat incidente la Lacul Prietenia, iar şeful  ADDP aşteaptă şi el bani de la Ministerul Mediului, pentru un alt proiect de amenajare a marginii lacului. “Publicul este avertizat de prezenţa apei, prin prin plăcuţele pe care le-am montat în parc”,  a mai precizat Liviu Popazu, şeful ADDP.