Un militar a adus la mal crucea aruncată în apele înghețate ale Dunării de Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Galați

0
Publicat:

Și în acest an, mai mulți tineri curajoși s-au aruncat în apele reci ale Dunării pentru a recupera crucea aruncată de Înaltpreasfinția Sa Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Cel care a reușit să ajungă primul la cruce și să o aducă la mal este un tânăr soldat.

Gică Popa a reușit în acest an să aducă la mal crucea aruncată în apele Dunării FOTO ISU Galați

Ca în fiecare an, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat slujba Aghesmei Mari la malul fluviului. Printre tinerii care s-au aruncat în apele Dunării pentru recuperarea crucii a fost și soldatul Gică Popa, care a reușit să o aducă la mal și să primească binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale.

El a primit deopotrivă laudele echipajelor care au asigurat măsurile de salvare din apă și prim-ajutor, prezente la eveniment.

Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face.

„Același lucru îi dorim și noi, colectivul unității, să își facă din apă și din foc „prieteni" pe care să îi poată îmblânzi”, a transmis Dan Cristian Ionașcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați.

Tradiția crucilor de gheață pentru Bobotează

Locuitorii oraşului de pe malul Dunării păstrează, în fiecare an, tradiţia modelării crucilor de gheaţă pentru Bobotează. Din cauza temperaturilor ridicate, ele sunt realizate în depozitul frigorific unei societăţii comerciale.

Crucea de gheaţă, care a fost folosită de preoţii Arhiepiscopiei „Dunării de Jos” din Galaţi în timpul slujbei de Bobotează, are o înălţime de 1,20 metri.

Pe lângă crucea principală a fost pregătită şi o rezervă. Ele sunt făcute pe schelet metalic, într-o matriță specială, şi de la începutul anului a început crearea lor. Fiecare cruce cântărește 40 de kilograme.

Apa din matrița în care este realizată crucea este ținută la temperaturi de minus 20 de grade Celsius. De Bobotează, crucile sunt duse la pe Faleza Dunării, unde sunt  împodobite cu crenguțe din brad. Ele vor fi lăsate să se topească pe Faleza Dunării. 

„Crucile stau patru-cinci zile la îngheţat, sunt făcute după o matriţă specială. Noi ne asigurăm că, deşi va fi mai cald de Bobotează, crucile vor rezista. Crucile sunt ţinute la minus 20 de grade Celsius. Vor fi duse pe faleză şi împodobite”, susține Daniela Pojocu, inginer la societatea comercială.

Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătorită pe 6 ianuarie, reprezintă împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. Ziua de 6 ianuarie este prăznuită atât de creştinii ortodocşi, cât şi de cei catolici.

Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.

Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Pentru Boboteaza din acest an Arhiepiscopia „Dunării de Jos” a pregătit 50.000 de sticle pentru agheasmă numai în oraşul Galaţi.