O angajată a Primăriei Galaţi nu poate să justifice venituri în sumă de peste 18.000 de euro. Sunt suspiciuni de fapte ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Galaţi. Foto: Arhivă

Concluzia fost formulată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a descoperit că în anul 2006, Regoreta Obreja, anagajată a Primăriei Galaţi în cadrul departamentului Buget-Finanţe, a dobândit o avere cu 18.371 de euro mai mare decât veniturile realizate. A fost sesizată Justiţia, în vederea continuării cercetărilor. Primăria Galaţi: "Respectăm prezumţia de nevinovăţie".

O angajată a Primăriei Galaţi are probleme serioase în a demonstra provenienţa averii. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 64.750,76 Lei (aproximativ 18.371,62 de euro), între averea dobânditã şi veniturile realizate de către Regoreta Obreja, inspector în cadrul departamentului Buget-Finanţe din Primăria municipiului Galaţi.

Potrivit ANI, veniturile presuspus ilicite se referă la anul 2006, în ceilalţi ani nefiind descoperite inadverdenţe între veniturile şi cheltuielile persoanei în cauză.

Având în vedere cele constatate, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Galaţi, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificãrile patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Regoreta Obreja, în anul 2006.

„Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Regoreta Obreja nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere”, a mai precizat ANI.

Primăria Galaţi: "Respectăm prezumţia de nevinovăţie"

Primăria municipiului Galaţi a făcut următoarele precizări cu privire la cazul semnalat de ANI:

"În anul 2011, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Primăriei municipiului Galaţi informaţii şi documente referitoare la funcţionarul public respectiv. Au fost transmise ANI copii după declaraţiile de avere ale persoanei vizate din perioada 2003 – 2011, copii după cartea de muncă şi decizia de numire în funcţia publică, copii după documentele ce atestă veniturile realizate de funcţionarul public în perioada 2003 – 2011, precum şi date despre soţ/copii.

Din acel moment, ANI nu a mai comunicat Primăriei municipiului Galaţi nici un fel de date sau precizări cu privire la suspiciunile pe care le avea sau la ancheta pe care a derulat-o. Informaţia privind faptul că respectivul funcţionar public din cadrul Primăriei Galaţi face obiectul unei anchete ANI a ajuns la cunoştinţa noastră prin intermediul paginii oficiale de web a instituţiei respective.

Înţelegem că ancheta va fi continuată de comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Galaţi, care va trebui să cerceteze modificările patrimoniale apărute şi veniturile realizate de funcţionarul public în anul 2006.

Până când instanţa de judecată va pronunţa o hotărâre definitivă şi irevocabilă, înţelegem să respectăm principiul fundamental privind prezumţia de nevinovăţie a funcţionarului public vizat. După pronunţarea instanţei, vom aplica întocmai prevederile sentinţei judecătoreşti".