Galaţiul - sub teroarea puhoaielor. Dunărea, Prutul şi Siretul au ieşit din matcă! (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea, Siretul şi Prutul au depăşit cotele de inundaţie şi sunt foarte aproape de debite istorice. Cu 3.300 de mc/s, Siretul a ajuns la jumătate din debitul Dunării în condiţii normale. Autorităţile au decis evacuarea forţată a 200 de locuinţe construite ilegal pe malul râului. DN 25 a fost inundat de Siret şi este închis!

VEZI AICI CUM ARĂTA JUDEŢUL ÎN ACEASTĂ DIMINEAŢĂ

Galaţiul este ameninţat din toate direcţiile de revărsarea apelor. În sud, Dunărea curge cu cel mai mare debit din istorie, în est, Prutul a ajuns până la baza digului şi sunt porţiuni unde se infiltrează prin acesta, iar în vest ameninţă să se reverse şi Siretul.

CITEŞTE ŞI
Galaţiul este ameninţat din toate direcţiile de revărsarea apelor. Începe evacuarea populaţiei din aproape 200 de locuinţe

ALERTĂ! DN 25, Galaţi-Tecuci, a fost închis după ce a fost inundat în dreptul localităţii Movileni

Un pod din pontoane s-a rupt pe Siret şi pluteşte în derivă spre Dunăre, ameninţând să rupă podurile rutiere dintre Galaţi şi Brăila

Galaţi: Debarcaderul la trecerea Bac, de pe malul tulcean al Dunării, este sub apă (FOTOGALERIE)

Update: În Galaţi se pregăteşte evacuarea populaţiei din calea Dunării şi a Prutului (FOTOGALERIE)

Alertă: Dunărea înghite Faleza şi Insula Mare a Brăilei/FOTOGALERIE

În această dimineaţă, la ora 7.00, Siretul avea la Şendreni 608 cm, cu opt peste cota de inundaţie. Previziunile hidrologilor sunt sumbre: cotele sunt în creştere pe unele sectoare ale râului. La Cosmeşti, râul este cu 26 de centimetri sub cota de inundaţie (306 cm), dar cu mult peste cota de atenţie. Autorităţile încearcă să ţină situaţia sub control.

"A fost înştiinţată populaţia şi au fost pregătite spaţiile de adăpostire în eventualitatea în care se va impune evacuarea, la Cosmeşti Vale", spune purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Petrica Paţilea Crângan.

INEDIT:

Prefectul Brăilei, apostrofat de Emil Boc, când ajuta un fermier să-şi salveze oile din calea apelor

Dunărea avea astăzi dimineaţă 45 de centimetri peste cota de inundaţie şi un debit de 15.680 mc/s. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a avertizat ieri că, în următoarele ore, fluviul va avea la Galaţi şi Brăila cel mai mare debit din istorie. Fluviul mai are la Galaţi doar 12 centimetri până la nivelul maxim istoric, 657 centimetri, atins în 2006.

CITEŞTE ŞI:

Alertă: Dunărea înghite Faleza şi Insula Mare a Brăilei/FOTOGALERIE

Update: 500 de oameni de-ai lui Culiță Tărâță patrulează pe digurile din IMB

Alertă: Oamenii fug din calea Dunării/Astăzi, fluviul a depăşit cota de pericol! (GALERIE FOTO)

Pericol: Dunărea continuă să crească/ Digul de la Chiscani e pe cale să cedeze!

După videoconferinţa cu premierul Emil Boc, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis să evacueze forţat aproximativ 200 de locuinţe amplasate între malul râului Siret şi digul CFR.

Cele mai multe dintre aceste locuinţe sunt ridicate ilegal în lunca Siretului, într-o zonă extrem de vulnerabilă.

„Nu stăm să le povestim oamenilor despre ce-i vorba, trecem direct la evacuarea lor, pentru că acolo sunt zone vulnerabile", spune prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun.

La rândul ei, Aurica Ciornei, inginer-şef în cadrul Direcţiei de Gospodările a Apelor Galaţi explică: Acolo au fost emise autorizaţii provizorii pentru anexe gospodăreşti, dar între timp au apărut «anexe gospodăreşti» P+1".

Prefectul Cosmin Păun a dispus să se verifice dacă locuitorii din zonă au străpuns digul de apărare pentru a-şi face canale de irigaţii.

Venea un pod pe Siret!

Un pod plutitor de pontoane care făcea legătura între cele două maluri ale râului Siret în zona localităţii Tudor Vladimirescu s-a desprins ieri şi a plutit în derivă pe râu în jos, spre Dunăre. Pompierii de la ISU au găsit pontoanele eşuate la un cot al râului, în zona Şerbeştii Vechi.
Podul, avea o lungime de aproape 50 de metri, şi era format din 38 de pontoane.

Probleme la Bac

Probleme se înregistrează şi la trecere Bac. Din cauza nivelului crescut al Dunării, pontonul de acostare de pe malul tulcean, din localitatea IC Brătianu, a devenit inaccesibil auvehiculelor mici. Singurele maşini care mai pot urca şi coborî de pe bacurile mari sunt autocamioanele, autocarele şi TIR-urile. Autoturismele ajung cu greu doar pe bacul mic, care nu face faţă afluxului rutier.

Ultima oră!

Din cauza infiltraţiilor în dig, segmentul rutier dintre Movileni şi intrarea în Şendreni (aproximativ patru km) este sub ape. Pentru a evita problemele, Poliţia Rutieră a decis închiderea drumului şi devierea circulaţiei prin Schela, Slobozia-Conachi, Independenţa.