Seceta lasă Vrancea fără pâine. Aproape întreaga cultură de grâu este calamitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii spun că au nevoie de despăgubirile promise de stat, de 925 de lei/hectar, pentru a avea curajul să reia la toamnă ciclul de producţie.

Peste 25.000 de hectare de culturi agricole înfiinţate încă din toamna anului trecut în judeţul Vrancea au fost afectate de seceta pedologică extremă din 2020.

Calamitatea este  într-o proporţie mai mare de 75%, iar cea mai afectată cultură este grâul. Fermierii vrânceni s-au văzut nevoiţi încă din primăvară să întoarcă foarte multe dintre culturi, considerând că dacă pâine nu se mai poate face măcar să supravieţuiască cu mămăligă. Parcdtic, cultura de grâu a fost afectată pe 20.000 de hectare.

Cei de la Direcţia Agricolă Vrancea au demarat încă de la finalul lunii iulie o acţiune de evaluare a pagubelor, verificând în teren datele furnizate direct de fermieri. În urma acestei verificări, se va întocmi o documentaţie care va fi depusă la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, pentru acordarea de despăgubiri, în cuantum de 925 de lei/hectar. Specialiştii spun ca aceasta  seceta este cea mai cruntă din ultimii 40-50 de ani.

“Au fost calamitate suprafeţe mari de teren, iar producţiile sunt mici. Pentru culturile din toamnă, am avut în teren cinci echipe pentru analizarea daunelor. S-au strâns 1.353 de procese verbale până în prezent, toate pentru cultule însămânţate în toamnă, în special grâu”, spune Ticu Constandache, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

Fermierii sunt îngrijoraţi că în urma acestui an agricol dezastruos nu vor putea să-şi reia în toamnă ciclul de producţie.

“Sunt mulţi care au credite în bănci, după ce s-au dotat cu utilaje şi au venit scadenţele. Fermierii sunt în pragul falimentului. Lucrez în acest domeniu de o viaţă, dar o secetă ca anul acesta, care să producă atâta dezastru, nu am văzut”, spune Constantin Bazon, unul dintre fermierii cu suprafeţe importante de teren din Vrancea.

Acesta a menţionat că nici măcar  în zonele irigate nu se face producţie.

În Vrancea, peste 51.000 de hectare au fost însămânţate cu culturi de toamnă, iar aproape 65.000 cu cele de primăvară. În toamnă au fost însămânţate 30.500 hectare cu grâu, secară, triticale, 4.000 hectare cu orz, 1.500 hectare cu orzoaică, iar 5.000 de hectare au fost însămânţate cu rapiţă. De asemenea, în primăvară au fost însămânţate 4.200 hectare cu ovăz de primăvară, 1.500 hectare cu orzoaică de primăvară, 45.000 hectare cu porumb boabe şi 14.100 hectare cu floarea soarelui.

Suprafaţa agricolă a judeţului este de circa 255.000 hectare şi se compune din peste 148.200 hectare teren arabil, 26.900 hectare de viţă-de-vie, aproximativ 3.600 hectare de livadă, restul fiind fâneţe şi păşuni.

Vă mai recomandăm şi:

Seceta prelungită, combătută în Vrancea prin irigare. Unde s-au pregătit amenajările care primesc apă gratis

VIDEO Cum arată avioanele care provoacă ploaia: „Dacă le-am avea, am salva de la secetă 5 milioane de hectare de teren“