Dosarului de corupţie al lui Marian Oprişan, amânat din nou. Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, vorbeşte despre o conspiraţie în acest dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan este apărat în proces de avocatul Gheorghiţă Mateuţ  Foto: Ora de Cluj

Baronul de Vrancea este învinuit în „dosarul Căprioara” de abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals, cu un prejudiciu adus la buget de 1,9 milioane de dolari.

În această dimineaţă a avut loc la Judecătoria Cluj-Napoca un nou termen în dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan, trimis în judecată de DNA în anul 2006.

Potrivit site-ului „Ora de Cluj”, la termenul de astăzi a fost prezent şi Marian Oprişan, dar au lipsit martorii apărării, „întâlnirea” cu instanţa de judecată terminându-se în mai puţin de cinci minute, fiind stabilit un alt termen de judecată.

Acest dosar se judecă de 7 ani şi jumătate şi a fost presărat de-a lungul timpului cu zeci de amânări, nefiind  dată până acum o soluţie în primă instanţă în acest caz.

Despre procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a vorbit la Focşani, în urmă cu două zile, şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Prezent să-şi susţină proiectul de "prezidenţiabil" al PDL, Cătălin Predoiu a răspuns unei întrebări adresate din sală de un membru de partid curios să afle de ce durează aşa de mult procesul lui Marian Oprişan:

„În anii  ’90 s-a dat inamovibilitate judecătorilor fără a se proceda la o anumită reformă. Cunoscând ce este în justiţie, este posibil ca acolo să fi fost o conspiraţie de a se ţine dosarul pe loc până se prescrie. Este posibil spun. Care este remediul? Eu mi-am făcut datoria ca ministru. Am dat o lege de răspundere a magistraţilor, luptându-mă în două greve consistente destul de dur, unde nu am avut nicio pârghie de control. Legea e în vigoare, există o inspecţie judiciară şi vă întreb pe cei care aţi fost nemulţumiţi sau aveţi suspciuni că dosarul este aşa şi pe dincolo, aţi făcut vreo plângere la inspecţia judiciară? Indiferent de nemulţumiri nu putem funcţiona altfel decât după legi”, a spus la Focşani Cătălin Predoiu.

În urmă cu trei săptămâni, la o reuniune a PSD, liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, le-a spus colegilor săi de partid, vorbind despre justiţie şi cum sunt vânaţi politicienii, că nu are nicio vină în lungirea judecăţii procesului său.

„Hărţuirea mea a început în anul 2005, odată cu venirea Alianţei D.A. la putere şi vreau să vă spun un lucru, cu toată responsabilitatea, pe care vreau să-l audă şi mass media din România, care spune că Marian Oprişan are avocaţi iluştri care au reuşit să-i amâne procesul şapte ani şi jumătate. Nu am făcut o singură cerere de amânare, iar amânarea acestui proces este opera instituţiilor care nu au făcut altceva decât au încercat în permanenţă să obţină o soluţie favorabilă pentru ca eu şi alţi colegi de-ai mei, care ne-am făcut datoria de-a lungul timpului, să putem fi scoşi din viaţa publică”, a cuvântat Oprişan la Consiliul Naţional al PSD, de luna aceasta.

Conform procurorilor DNA, care au trimis acest dosar la instanţă în 2006, 41 de drumuri comunale au fost pietruite după ce Consiliul Judeţean Vrancea a primit, în 2004, de la Ministerului Transporturilor condus de Miron Mitrea, suma de 1,9 milioane de dolari dintr-un împrumut extern.

Materialul de urmărire penală indică faptul că mai multe drumuri comunale au fost pietruite fără ca acest lucru să fie necesar, unele dintre lucrări au fost executate în mod fictiv sau incomplet, deşi banii au fost plătiţi de către CJ Vrancea aproape în avans.

 Un alt capăt de acuzare în dosarul lui Oprişan este şi modul în care s-a făcut achiziţionarea Complexului Turistic „Căprioara”, aflat la patru kilometri de Focşani, în jurul căruia baronul şi familia lui deţin opt hectare de teren.

Oprişan este învinuit că a alocat ilegal, fără avizele necesare de la CJ, nu mai puţin de 1,7 milioane de lei, pentru achiziţia complexului, întocmind şi o adresă falsă, prin care cerea 300.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului, bani utilizaţi tot pentru achiziţia complexului.

DNA a reţinut la momentul trimiterii în judecată un prejudiciu de 1,5 milioane euro în dauna Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), alţi circa 600.000 euro în dauna Consiliului Judeţean şi aproape 75.000 euro, sumă cu care ar fi prejudiciat bugetul Guvernului.

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, vicepreşedintele Mircea Diaconu, care a decedat la începutul anului, Valeria Teodorescu, ex-director al Direcţiei Economice, Ion Costeanu, ex-director Direcţia Tehnică, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din cadrul Direcţiei Tehnice, toţi din cadrul CJ Vrancea şi Valeriu Iacob, diriginte de şantier sunt cei şase inculpaţi din dosarul ajuns pe rolul instanţei clujene în 2010. 

Mai puteţi citi:

Cum fuge „hăituitul” Oprişan, de şapte ani, de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Prietenii baronului Oprişan  câştigă contracte bănoase de la Consiliul Judeţean Vrancea, în ciuda problemelor penale pe care le au