Apel disperat către oltenii sănătoşi: medicii au nevoie teribilă de sânge, pentru bolnavii în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doljenii pot dona sânge astăzi, între orele 9.00-15.00, în cadrul Festivalului Unifest, organizat de Uniunea Studenţilor România la cabinetul medical de la Agronomie. Doctorii spun că în această perioadă primesc zeci de pacienţi arşi, care au nevoie de sânge.

Ora 13.00: Medicii nu mai recoltează sânge la Agronomie. Din cauza numărului mic de donatori, acţiunea de la complexul studenţesc s-a încheiat cu o zi mai devreme. Medicii spun că cei care doresc să doneze în continuare, să se prezinte la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) de lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Campania de donare de sânge, intitulată "O picătură pentru viaţă", a început în data de 15 noiembrie, la complexul studenţesc de la Agronomie. "Proiectul îşi propune ameliorarea lipsei drastice de sânge din spitale, printr-o colectare extensivă şi organizarea unei puternice campanii de informare si responsabilizare socială în acest sens", se arată în comunicatul Uniunii Studenţilor din România.

Sezonul cazurilor grave, de arşi

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă spun că au în această perioadă o avalanşă de bolnavi care necesită transfuzia de sânge. "Este perioada cazurilor de pacienţi arşi, în principal pentru că este sezonul rece şi oamenii au surse de căldură improvizate, din cauza situaţiei financiare precare. Sunt cazuri destul de grave", a declarat conf.dr. Horia Pârvănescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Nr. 1 din Craiova.

"Trebuia să cerşesc mila oamenilor"

Craiovenii se plâng că foarte rar găsesc sânge la Centrul de Transfuzii, dacă au nevoie. Mircea Dinu ne-a povestit că săptămâna trecută alerga după trecătorii de pe stradă, să-i roage să doneze o pungă de sânge, contracost. "Tatăl meu avea nevoie de o operaţie de nivelul oaselor şi aveam nevoie de vreo patru donatori. Unul eram eu, dar mai trebuiau. Nu aveam altă soluţie decât să cerşesc mila oamenilor", ne-a mărturisit bărbatul de 37 de ani.