Lucrări pentru scoaterea unei epave la suprafaţă. Se foloseşte procedeul de tăiere prin sudură subacvatică „oxi-arc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: navy.ro

Scoaterea la suprafaţă a epavei este necesară deoarece încurcă circulaţia ambarcaţiunilor militare. Lucrările subacvatice sunt executate de scafandrii de mare adâncime.

Până vineri, 29 martie, în portul militar Mangalia, scafandrii de mare adâncime execută o gamă diversă de lucrări subacvatice pentru a scoate la suprafaţa apei rămăşiţele unei epave, scufundată în urmă cu mai mulţi ani, care stânjeneşte circulaţia navelor pe şenalul navigabil al Lacului Mangalia.

„Scafandrii militari folosesc echipamente speciale de scufundare cu alimentare de la suprafaţă, pentru a tăia, utilizând procedeul de tăiere prin sudură subacvatică oxi-arc, şi pentru a îndepărta obstacolul imers, în vederea desfăşurării navigaţiei în condiţii de siguranţă”, transmit Forţele Navale Române.

Scafandrii militari de mare adâncime sunt o structură unică în România fiind specializaţi în realizarea unor lucrări subacvatice la adâncimi de peste 60 de metri. Aceşti specialişti militari au realizat numeroase recorduri naţionale de-a lungul timpului, unul dintre acestea fiind recordul de adâncime de scufundare la 500 de metri, obţinut în anul 1984, în timpul executării unei scufundări în saturaţie, la Laboratorul Hiperbar al Centrului de Scafandri din Constanţa.

Scafandrii de mare adâncime sunt un grup aparte, care după o pregătire îndelungată ajung să efectueze lucrări sub apă la adâncimi şi presiuni la care oamenilor obişnuiţi le este greu să se şi gândească – 120 m, echivalentul a 13 atmosfere. O presiune la care un costum de scafandru de 7 mm se subţiază devenind practic un alt strat de piele al scafandrului.

Pe aceeaşi temă:

Exerciţii militare în valuri de 5 metri. Forţele Navale Române participă la „ARIADNE 19”

Cea mai mare navă de război, construită în România, subiect de film. Unde poţi vedea documentarul „Doamna mărilor”