Istorie vandalizată: Amforă veche de 2000 de ani făcută țăndări în centrul Constanței UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre amforele expuse în parcul de lângă Primăria Constanței a fost distrusă de vandali necunoscuți. Pierderea este inestimabilă: obiectul vandalizat face parte din istoria vechii cetăți Tomis, avea o vechime estimată la peste 2000 de ani și era expusă lângă zidurile din centrul orașului.

UPDATE ora 17.00  Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, a comentat incidentul din Parcul Arheologic, unde un vas antic a fost distrus. El dă vina pe autorităţile locale.
„Este vorba de o neglijenţă impardonabilă şi de o lipsă de interes faţă de valorile municipiului Constanţa. Este un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea de fapt a Constanţei, ale cărei mărturii ale istoriei şi arhitecturii se află într-o continuă degradare“.


UPDATE
ora 15.20 Paznicii Conpress Holding susţin că, în urmă cu două-trei săptămâni, ar fi sesizat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie referitor la starea avansată de deteriorare a vasului. Constantin Chera a negat ferm aceste afirmaţii: „Muzeul nu a primit nicio sesizare în acest sens.“

Întrebat de reporterul nostru special, Raluca Ciurcă, dacă expunerea acestor obiecte într-un spaţiu public a fost o idee bună, acesta a răspuns: „Am încercat să înfrumuseţăm oraşul, am vrut să oferim cetăţenilor conştiinţa că se află într-un centru important al Antichităţii“.

De aceeaşi părere este şi Ştefan Camburu (65 de ani, pensionar, fost expert contabil), care afirmă: „Este bine că le-au expus. Au oferit mai multor oameni şansa de a fi martorii unui trecut glorios.“ Dar tot el se teme că spargerea acestui vestigiu istoric „nu va avea un impact prea mare asupra constănţenilor, deoarece mulţi sunt nepăsători şi dezinteresaţi.“ (Raluca Ciurcă şi Mădălin Roşioru)

UPDATE ora 14.30 După o cercetare la faţa locului, arheologul Constantin Chera de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa nu exclude  nici el ipoteza ca vasul să se fi prăbuşit de bătrâneţe: „probabil s-a dezintegrat din cauza intemperiilor sau din cauza stropitorilor greşit poziţionate, sper că nu a fost vorba de un act de vandalism. Se pare obiectul poate fi restaurat, deşi nu fără dificultate.“



Arheologul Constantin Chera
adună, ajutat de un paznic, resturile vasului (Foto: Raluca Ciurcă)

Pentru a elucida cauza spargerii vasului, arheologul constănţean recurge la detalii tehnice, de specialitate:

„Avem de-a face cu un chiup, numit DOLIUM, făcut dintr-o pastă grosieră, foarte friabilă, cu mult nisip şi chiar pietricele. Din cauza compoziţiei, dar şi a dimensiunilor mari, care îngreunau arderea, acesta se îngropa pe lângă casă, în gospodăriile din perioada elenistică şi romană. Acest tip de vas, foarte comun, nelipsit din nicio gospodărie, era folosit pe post de rezervor, pentru păstrarea grânelor.“

Investigaţia devine lecţie de istorie; valoarea de catalog, nu foarte ridicată, este surclasată, în cazul de faţă, de valoarea simbolică a obiectului.
Vestea bună? „Există posibilitatea înlocuirii acestui vas cu altul, asemănător ca dimensiuni. Ar putea fi cel descoperit, luna trecută, la Fântânele“.

Doar un morman de cioburi a mai rămas din chiupul din Parcul Arheologic... (Foto: Raluca Ciurcă)


Chiupul spart din parcul Arheologic fusese găsit fără fund, ceea ce creşte şansele să se fi distrus singur. Pe de altă parte, orientarea spărturilor într-o direcţie nu risipeşte semnele de întrebare privind distrugerea intenţionată a acestuia.
Cristian Mitu (57 de ani, solist vocal), aflat în trecere, crede că „acest accident a fost favorizat şi de suportul prost pe care sunt aşezate vasele.“
Întrebat când a fost verificată ultima oară starea acestor exponate, arheologul a replicat: „Trecem pe aici din când în când, dar nu le putem ţine sub observaţie permanentă; dacă arheologii ar face pază, nu ar mai avea timp să-şi facă meseria.“ (Raluca Ciurcă şi Mădălin Roşioru)

UPDATE
ora 12.30 Paznicii parcului spun că amfora a pleznit de bătrânețe. „Era ciobită la bază, noi am anunțat, dar n-a venit nimeni să vadă ce-i cu ea. Am găsit-o spartă, nu credem c-a fost vreun vandal“, au spus cei care păzesc Parcul Arheologic al Constanței, angajați ai firmei Conpress. (Raluca Ciurcă)


UPDATE
ora 11.35 Arheologul Constantin Chera, specialist de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), ne-a declarat: „Ne întristează că unii dintre concetăţenii noştri fac din distrugere un sport! Parcul arheologic este emblematic pentru Constanţa şi încearcă să ilustreze cât mai fidel, atât pentru turişti, cât şi pentru localnici, aspecte semnificative din trecutul economic, arhitectonic şi artistic al oraşului. Vom încerca să restaurăm acel vas!“ (Mădălin Roşioru)

Constănțenii care s-au relaxat ieri în parc nu au mai putut admira decât cioburile amforei, în care grecii aduceau și păstrau în cetatea de la malul Mării Negre uleiuri și grâne, ca să le poată păstra mai bine. Stativul amforei a rămas însă în picioare.

Deși parcul este păzit zi și noapte, iar zona este intens circulată, nimeni nu a văzut absolut nimic. Mai mult de atât, cazul nu face obiectul unei anchete, deși, dacă ar fi prinși, vandalii ar putea fi acuzați de distrugere. „Nu ne-a sesizat nimeni cu privire la distrugerea unei amfore“, a declarat Mircea Vizitiu, comandantul Secției 3 Poliție Constanța, care are în competență zona centrală a orașului.

Citeşte şi Vas roman, vechi de 2000 de ani, descoperit în curtea unui constănţean