Începe Bairamul Dulce. Musulmanii serbează Ramazan Bairamul timp de 3 zile, după o lună de post
0De marţi, 5 iulie, timp de 3 zile, musulmanii celebrează Ramazan Bairamul (Sărbătoarea Ramazanului), prin care este marcată revelaţia divină a profetului Mahomed după pustnicia în deşert. Musulmanii au ţinut o lună de primenire spirituală prin post negru diurn, slujbe şi rugăciuni. Popular, sărbătoarea este cunoscută ca Bairamul Dulce, datorită delicateselor orientale ce sunt servite la masă.
Ambasadorul Turciei Osman Koray Ertaş a participat azi-dimineaţă, în zori, la slujba de Ramazan Bairam oficiată de muftiul Iusuf Murat la Geamia Hunchiar din Constanţa, la ora 6.16. La încheierea postului şi începerea Ramazan Bairamului, conform canoanelor religioase, Muftiatul Cultului Musulman organizează slujbe ce vor fi oficiate de imami în toate geamiile din România.
Potrivit tradiţiei, în timpul Ramazan Bairamului credincioşii musulmani vor merge în vizită la rude şi prieteni pentru a sărbători şi vor face acte de caritate.
În România trăiesc peste 70.000 musulmani, 90% dintre aceştia fiind în Dobrogea. În judeţul Constanţa există singura aşezare locuită în întregime de musulmani: Fântâna Mare (Başpunar), un sat din comuna Independenţa.
„Ramazan e numele folosit de turcii din România pentru ceea ce alţii în lume numesc Ramadan. Pentru musulmani, luna 9 a Calendarului reprezintă perioada postului - ei se abţin, de la răsăritul soarelui şi până la apus, de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii conjugale.
Respectarea Postului este una dintre cele 5 îndatoriri de bază pe care orice credincios trebuie să le respecte, cunoscute ca stâlpii credinţei islamice (recitarea «Nu există Dumnezeu afară de Allah; Mahomed este mesagerul lui Allah», rugăciunea de 5 ori pe zi cu faţa întoarsă spre Mecca, dijma pe care fiecare musulman trebuie s-o doneze ca o contribuţie a sa pentru răspândirea credinţei şi sprijinirea săracilor, Ramazanul - în amintirea primelor revelaţii ale Coranului şi pelerinajul pe care trebuie să-l facă cel puţin o dată în viaţă la Mecca orice musulman / când intră în cetatea sfântă, el se îmbracă cu veşmânt fără cusătură şi printre alte acte ceremoniale înconjoară sanctuarul de 7 ori, rugându-se).
Credincioşii din România au astfel, de Ramazan, unul dintre cele mai solicitante posturi de peste an. Dis-de-dimineaţă, familiile musulmane se trezesc şi iau masa înainte de răsăritul soarelui. Până seara, cei ce ţin Post nu vor mai mânca şi nu vor mai bea absolut nimic, nici măcar apă. Seara, după apusul soarelui, va fi servită cina. La mese, hrana este foarte concentrată şi săţioasă. În cinstea Ramazanului, denumit şi «împărăteasa celor 12 luni», se sacrifică animale (oi, capre, curcani, etc.) şi se gătesc specialităţi. După masă se aduc mulţumiri lui Allah / Dumnezeu şi se spun rugăciuni în cinstea morţilor. Postul este obligatoriu. Sunt scutiţi de orele lungi de Post persoanele vârstnice, bolnavii, gravidele şi lehuzele, precum şi copiii. În timpul Postului nu se admite nici utilizarea parfumurilor cu alcool. Musulmanul în Post trebuie să se ferească chiar şi de gândurile erotice; el trebuie să se afle într-o stare de curăţenie absolută, atât fizică, cât şi psihică. Zilnic, credinciosul trebuie să meargă la geamie, pentru slujba specială.
La sfârşitul Postului este comemorată noaptea în care Profetului Mahomed i-a fost revelat Coranul de către Allah / Dumnezeu. Este noaptea în care bărbaţi şi femei, deopotrivă, merg la geamie şi ascultă predica imamului. Este noaptea în care cerul se deschide şi hotarele dintre lumea oamenilor şi cea a îngerilor se întrepătrund. La sfârşit, Ramazan Bairamul ţine 3 zile. Se gătesc bucate alese, credincioşii (numai bărbaţi) vin la geamie să se roage, fiecare dintre rugăciunile rostite în aceasta perioadă sfântă având o valoare - în ochii lui Allah / Dumnezeu - mult mai mare decât cele rostite în restul anului. Se fac vizite, copiii şi tinerii merg la cei mai în vârstă“, descriu cercetătorii care au întocmit Calendarul Intercultural.
Spectacol al comunităţii musulmane din Constanţa Sursa foto UDTTMR
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România invită marţi, 5 iulie, în prima zi de Ramazan Bayram, începând cu ora 15.00, la Maritimo Shopping Center, la acţiunea „Dar de Bayram“. Aici vor fi puse în vânzare produse culinare tradiţionale tătăreşti, specifice Ramazan Bayram-ului. Banii strânşi din vânzarea acestora vor fi folosiţi, pentru acordarea de burse pentru anul şcolar 2016-2017, copiilor din cadrul comunităţii care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură.
Dan Michi, un român care a îmbrăţişat religia musulmană, a postat o urare de suflet tuturor credincioşilor, indiferent de confesiune: „Cu ocazia sărbătoririi sfârşitului postului lunii Ramadan vă doresc, indiferent de credinţa pe care o purtaţi în suflete, cele mai alese gânduri. Cu toţii suntem creaţi de acelaşi Dumnezeu, împărţim acelaşi loc sub Soare şi ne dorim acelaşi lucru: iertarea păcatelor şi accesul în Paradisul promis. Pentru aceasta, avem nevoie de mai multă empatie cu cei în suferinţă şi cu nevoiaşii. Postul ne arată tuturor o mică parte din greutăţile pe care aceştia le îndură zilnic, motiv suficient să nu ne oprim aici. Să continuăm să oferim speranţă, să facem bine mereu când avem posibilitatea, iar când aceasta nu se iveşte, cel puţin să nu permitem răutăţii să ne conducă faptele şi vorbele. Sărbători binecuvântate!“
Mesajul liderilor către comunitatea musulmană
Secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Relaţii Interetnice, tătarul Aledin Amet din Constanţa, a adresat un mesaj comunităţii turcice din care provine. „Ziua de 5 iulie 2016, în care comunităţile turcă şi tătară celebrează Ramazan Bairamul - Bairamul Dulce, îmi oferă plăcutul prilej de a adresa etnicilor turci şi tătari, întregii comunităţi musulmane din România cele mai calde urări de sănătate, prosperitate, bună înţelegere şi succes în toate proiectele viitoare. Este un moment în care ne putem bucura cu toţii de diversitate, de tradiţiile etnicilor turci şi tătari din România, care şi-au pus de secole amprenta pe dezvoltarea zonei în care sunt concentraţi - Dobrogea, dar este şi un prilej de a afla mai multe depre istoria, religia şi obiceiurile lor.
Luna Ramazan, care se încheie cu sărbătoarea Ramazan Bairamului, mai este numită şi luna fericirii şi a iertării, fiind considerată de credincioşii musulmani drept cea mai importantă perioadă a anului. Timp de 30 de zile, credincioşii trebuie să parcurgă prin post un ciclu spiritual profund, diferit de normele vieţii cotidiene, care să-i ajute să devină mai înţelepţi, mai puternici, să îşi îmbunătăţească relaţiile în interiorul comunităţii. După post, sărbătoarea durează trei zile şi începe cu o zi dedicată rugăciunilor şi familiei. Conform tradiţiei, care se păstrează şi în zilele noastre, tinerii merg la rudele mai în vârstă, cărora le urează sănătate şi belşug. Este şi un prilej de a oferi daruri rudelor şi prietenilor, dar mai ales de a-i ajuta pe cei sărmani prin pachete cu alimente. Timp de trei zile dulciurile specifice gastronomiei turco-tătare umplu mesele tradiţionale.
În societatea unită şi solidară pe care ne-o dorim, Ramazan Bairamul este un prilej să ne reamintim că trebuie să ne cunoaştem mai bine, să ne înţelegem, să colaborăm. Comunităţile turcă şi tătară din România oferă un minunat exemplu de deschidere, de integrare într-o societate modernă, de colaborare, aşa că nu putem decât să le mulţumim tuturor membrilor acestora şi să-i felicităm pentru tot ceea ce realizează.
O sărbătoare de Bairam Dulce plină de bucurie, optimism, belşug şi împliniri! Bairam fericit!“, a transmis Aledin Amet, secretar de stat.
În ajun, Muftiatul Cultului Musulman din România a organizat la Athenne Palace cina tradiţională de Iftar, realizată în parteneriat cu Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA), la care au participat personalităţi de diferite religii din România (foto jos). Muftiul Muurat Iusuf, în numele Muftiatului Cultului Musulman din România, adresează credincioşilor musulmani tradiţionalele urări: „Ramazan Bairam Fericit!“, „Ramazan Bairam Qayirli Bolsin“, „Ramazan Bayraminiz Hayrli Ve Műbarek Olsun“, „Eis Al Fitir Mubarak!“
Pe aceeaşi temă:
Muftiul Iusuf Muurat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“