În ce hal a ajuns celebrul sat de vacanță din Mamaia. Turiștii sunt uimiți: „Nu mă așteptam“ VIDEO

0
Publicat:

Cândva un punct de atracție al litoralului românesc, Satul de Vacanță a devenit un loc hulit de turiști și de constănțeni deopotrivă.

Pârâul care face legătura dintre Siutghiol și Lacul Tăbăcăriei era cândva animat de bărci și hidrobiciclete, dar acum nu mai oferă decât un peisaj de nedescris și muzică la maxim, ceea ce a atras atenția inspectorilor de la Protecția Consumatorilor.

„Gălăgie/muzica tare și în general manele, fum de grătare făcute direct pe aleile de trecere, semințe comercializate pe măsuțe, vestita hamsie bulgărească mai degrabă guma de mestecat decât produs alimentar, kitsch-ul general ca încercare de revigorare a unei stațiuni eșuate în care ciudat cum de nu mai ajung turiștii!?“, se întreabă Paul Anghel, director general la Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană ANPC.

Recent, comisarii ANPC au verificat și operatorii economici din Satul de Vacanță. Controalele s-au lăsat cu avertismente și amenzi de 132.000 lei.

Și localnicii s-au resemnat în fața degradării unui loc emblematic pentru litoral. „Dezgustător, foarte urât. Păi venim de patru ani şi nu e curăţat niciodată aici. Nu m-am aşteptat să fie aşa ceva, să văd aşa ceva, păcat, e o zonă aşa frumoasă. Ce să spunem? N-avem cuvinte”, a spus un localnic.

Garda de Mediu a cerut măsuri urgente. În caz, contrat, amenzile vor fi foarte mari. „În cazul în care, cele două sesizate de Garda de Mediu, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, respectiv Primăria Muncipiului Constanţa nu se supun prerogativelor MUSCA riscă pentru încălcarea legii deşeurilor o sancţiune de până la 60 de mii de lei, respectiv pentru încălcarea legislaţiei în domeniul apelor, o sancţiune de până la 80 de mii de lei”, a declarat Andrei Corlan, comisarul general Garda de Mediu.

Reprezentanții Primăriei Constanţa nu au nimic de comentat.

În Satul de Vacanţă, care acum e un kitsch, funcţionau altădată doar căsuţe tradiţionale, fiecare purtând denumirea unui judeţ din România: Casa Prahoveană, Casa Vâlceană, Casa Dobrogeană, Casa Argeșeană, Casa Olt. După Revoluție, fiecare a construit ce-a vrut și unde a vrut. Aleile satului au fost înțesate de tarabe cu de toate: articole de plajă, suveniruri, porumb, hamsie și vată de zahăr.