Frână devalizării CFR Constanţa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii centrelor de colectare care primesc şine de cale ferată şi componente vor fi sancţionaţi drastic. Numai în primele trei luni ale acestui an, Regionala CFR Infrastructură Constanţa a înregistrat, din cauza atacurilor hoţilor, pagube în valoare de 300.000 lei.

O nouă Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial îi pedepseşte drastic, cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei, pe agenţii economici care cumpără de la hoţi componente de cale ferată şi piese de vagoane.

Măsura este salutată în egală măsură de reprezentanţii CFR, dar şi de poliţişti care speră, că în acest fel, vor scăpa măcar de câteva dintre zecile de dosare penale pe care le întocmesc lunar.

Pagube uriaşe

Directorul CFR Infrastructură, Dorin Maier, spune că hoţii fură de aproximativ 30.000 de lei pe zi: anul trecut CFR a înregistrat pagube de 10.000.000 lei, iar în primele trei luni ale acestui an s-au furat deja componente în valoare de 300.000 lei.

„Ei obţin câţiva lei, dar valoarea componentelor furate este nimic pe lângă faptul că demontând, de exemplu, şine de cale ferată, riscă să provoace deraierea unui tren de călători, care circulă cu 140 de kilometri pe oră. Era cât pe ce să se întâmple, în luna ianuarie, la Valu lui Traian. Au furat şase contraşine. Noroc că a observat revizorul de linie!“, declară Dorin Maier.
Directorul CFR a explicat că înainte hoţii atacau liniile şi vagoanele aflate în conservare, însă acum atacă liniile circulate. „Facem în medie, pe toată regionala, 30 de plângeri penale pe zi. Poate ar fi o idee să se înmulţească numărul controalelor la centrele de colectare“, a afirmat el.

Centre ilegale

„Modificarea legislativă a venit şi ca urmare a insistenţelor noastre. Sunt prea multe cazuri şi prea mici prejudiciile. Majoritatea sunt condamnaţi cu suspendare sau amendaţi. E foarte bine: persoanele fizice nu au de unde să aibă în curte saboţi de frână sau şine“, a spus comisarul şef George Stoican, adjunctul comandatului Poliţiei Transporturi.

„Într-un an avem 350 de dosare penale întocmite, iar majoritatea făptaşilor au primit amenzi penale. Nu au din ce trăi. Cei care fură cu predilecţie şine de cale ferată sunt cei şi-au făcut locuinţe pe lângă căile ferate. Sunt adevărate tabere lângă Palas, Valu lui Traian sau Medgidia“, a declarat comisarul-şef Vasile Viorel, şeful Biroului Judiciar din cadrul Poliţiei Transporturi. Poliţistul spune că în judeţul Constanţa sunt înregistrate 200 de centre de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.

„Problema nu sunt centrele legale. Acestea nu primesc piese şi şine de cale ferată, ci cele ilegale. Numai luna trecută am găsit două: unul pe stada Vârful cu Dor, altul în spatele reprezentanţei Seat. Cumpăraseră de la hoţi şi piese de vagoane şi capace de canalizare şi garduri de cimitir. În total peste trei tone de fier, pe care l-am confiscat“, a afirmat comisarul-şef Vasile Viorel.

Poliţistul a spus că centrele funcţionau fără niciun aviz: gestionarii nu înfiinţaseră nici măcar o firmă ca să dea afacerii o aparenţă de legalitate. 

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi!