Constanţa: Singurul constănţean care şi-a plătit amenzile muncind
0Legislaţia aberantă transformă amenzile în ore de muncă şi iar în amenzi, în cazul în care persoana sancţionată nu face orele de muncă impuse de instanţe.
Alexandru Hristu (38 de ani) este singurul constănţean care a muncit în folosul comunităţii. Cu capul plecat, bărbatul povesteşte cum a ajuns la „performanţa“ de a acumula peste 100 de amenzi în aproximativ un an şi trei luni.
„Consumam băuturi alcoolice în cantităţi industriale, făceam scandal şi îmi deranjam vecinii“, mărturiseşte Alexandru. El spune că s-a lăsat de băut după ce a suferit un accident de muncă, pe când muncea pe un şantier din Spania.
„Acum mai bine de un an, am căzut de la etajul şaşe. Am scăpat cu viaţă şi atunci am renunţat brusc la alcool“, povesteşte el. Perioada în care era dependent de alcool a lăsat urme şi în registrele autorităţilor. Alexandru a strâns zeci de amenzi pe care nu le-a putut plăti.
„Am muncit cu drag“
Cazul bărbatului a ajuns pe masa magistraţilor constănţeni, care i-au transformat sancţiunile în 500 de ore de muncă în folosul comunităţii. „Am mers la Primărie şi le-am spus că am venit să muncesc, să-mi plătesc datoria. Am muncit cam trei săptămâni“, îşi aminteşte Alexandru.
„De fapt, a muncit o lună şi patru zile. A muncit cu drag şi i s-au părut mai puţine zilele“, completează Elena Hristu (63 de ani), mama bărbatului.
Singurul constănţean care a muncit în folosul comunităţii crede că şi-a ispăşit „pedeapsa“ pentru scandalurile pe care le-a provocat.
„Am muncit câte opt ore pe zi. Am igienizat spaţiile verzi, am reparat greblele şi cazmalele, le-am luat acasă şi le-am ascuţit. Le-am ajutat pe femeile cu care lucram“, povesteşte Alexandru. El spune că este supărat pentru că raportul în care i-au fost contabilizate orele pe care le-a muncit nu au ajuns la instanţe.
„Acum mi-a venit acasă altă hârtie, că trebuie să muncesc iar. Nu înţeleg de ce, eu mi-am plătit păcatele“, se plânge bărbatul.
Ce spune legea?
Prin legea 193 din 28 septembrie 2009, persoanele sancţionate contravenţional pot scăpa de amendă dacă muncesc în folosul comunităţii. În cazul în care amenda nu este plătită de cel care a încălcat legea, instituţia care l-a sancţionat poate cere executarea silită în instanţă.
Pentru că, de cele mai multe ori, amendaţii nu au bunuri pe numele lor, dosarul ajunge pe masa judecătorilor, care pot transforma amenzile în ore de muncă pentru comunitate. Conform statisticii Judecătoriei Constaţa, magistraţii au judecat 24 de dosare de acest fel.
Amendaţii sunt de negăsit
Sarcina de a recupera banii din amendă revine serviciului de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanţa.
„Cele mai multe dintre adresele trimise la domiciliul amendaţilor se întorc la biroul de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei. Destinatarul nu mai locuieşte la adresa respectivă sau este plecat din ţară sunt cele mai dese motive de retur“, explică Gheorghe Coman, reprezentant al Serviciului de Gospodărire Comunală al Primăriei Constanţa.
Prostituatele, cel mai amendate
În utimii doi ani, sute de constănţeni ar fi trebuit să presteze ore de muncă în folosul comunităţii. „O singură persoană s-a prezentat pentru a munci în contul amezii primite“, completează Gheorghe Coman.
Reprezentanţii Serviciului Public de Taxe şi Impozite spun că prostituatele sunt cele mai amendate: o singură persoană a strâns 462 de amenzi şi datorează statului 221.200 de lei.