Constanţa: Ioan Macoveciuc este antrenorul campionilor de tenis Pavel şi Tecău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cel care i-a descoperit de mici şi i-a îndrumat spre culmile succesului pe marii campioni ai momentului la tenis: Andrei Pavel şi Horia Tecău.

A făcut hochei până la 18 ani, a jucat rugby în prima divizie, a fost voleibalist şi a fost un foarte bun atlet de pentatlon. S-a decis însă să facă o carieră în tenis. A ales acest sport pentru că, susţine el, disciplinează şi formează un caracter. Ioan Macoveciuc este cel care a văzut în Andrei Pavel şi Horia Tecău campionii de mai târziu.

Selecţie norocoasă

„Andrei Pavel a fost selecţionat la grămadă. Un coleg al meu a mers prin şcoli să caute copii cu puţin talent care să facă sport. Printre ei era şi Pavel. În scurt timp s-a afirmat prin tehnică  şi rezultate foarte bune. A fost campion la 10 ani, la copii, iar de la 16 - 17 ani a câştigat toate concursurile la care a participat“, spune Macoveciuc. Recunoaşte că Pavel nu era un talent înnăscut, dar era foarte muncitor şi ambiţios. „Degeaba ai talent, dacă nu munceşti“, este de părere antrenorul.

Pe Horia Tecău îl antrenează de când acesta avea 5 ani şi 8 luni. Îşi aminteşte că Horia a fost adus la Liceul cu Program Sportiv de tatăl lui, Romeo Tecău, şi a nimerit la un alt profesor. Întâmplarea a făcut ca, după o vreme, antrenorul în cauză să fie nevoit să lipsească o perioadă, iar Horia a ajuns la Macoveciuc. Au sosit şi primele rezultate notabile. „Când avea 7 ani a început competiţiile mai serioase. De atunci a început să câştige. Am lucrat cu el până a făcut 17 ani“, mai spune antrenorul.

Încă nu se retrage

Ioan Macoveciuc este un om dinamic, activ, care a încercat să cureţe haina anonimatului de pe marii campioni şi a reuşit. În ultimii cinci ani a participat la 65 de turnee şi a obţinut 19 locuri I şi 11 locuri II. Restul nu mai contează pentru el. Rezultatele s-au născut în baza sportivă modestă a LPS-ului.

„La noi, resurse pentru tenis nu prea sunt, dar avem rezultate de excepţie. Numai în 2009 am obţinut 14 medalii la campionatul naţional, un rezultat pe care niciun alt club nu l-a reuşit“, mai spune fostul sportiv. Toate aceste rezultate îi hrănesc mândria şi spune că nu se poate retrage încă. „Simt că mai am ceva de dat pentru sportul românesc. Nu am cum să mă retrag prea curând“, spune el. Pe de altă parte nu este dispus să dea satisfacţie celor care nu îl mai vor în competiţii.

Cu riscul de a jigni, Macoveciuc recunoaşte că, în ciuda rezultatelor, în loc să fie sprijinit să meargă mai departe cu copiii care promit, i se pun beţe în roate. Lipsa de fair-play şi de resurse sunt problemele cu care încă se mai confruntă în activitatea de antrenor de tenis. Are satisfacţia că a lăsat ceva în urma sa: campioni! „Nu am făcut tenis doar de amorul artei. Am vrut performanţă şi am obţinut-o!“, conchide antrenorul.

Citiţi mai multe în  !

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"