Ziua Maghiarilor, sărbătoare şi pentru români la Dej
0Aproximativ 300 de unguri şi români s-au adunat ieri în curtea familiei Păltineanu din Dej pentru a comemora eroii maghiari din 1848.În Dej, ceremoniile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au loc anual în curtea unor localnici şi la ele participă şi români.
Strada Ţibleşului din Dej s-a umplut ieri de localnici - români şi maghiari - pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Comemorarea a avut loc în grădina familiei Păltineanu, Anastasia şi Viorel. Ceremonia anuală de 15 martie de la Dej are loc pe terasa familiei Păltineanu pentru simplul motiv că în curtea acestei familii se află monumentul ridicat în memoria unor eroi locali ai Revoluţiei maghiare de la 1848-1849. De altfel, anul acesta, familia Păltineanu a primit, după discursurile oficialilor, o diplomă şi o medalie din partea Asociaţiei „Revoluţia 1848-1849” din Komarom, Ungaria. Preşedintele asociaţiei, Nagy Peter, a mulţumit astfel familiei Păltineanu pentru faptul că are grijă de monument de peste 30 de ani. „Vreau să vă asigur că sunteţi oricând bine primiţi la noi în curte. Sărbătoarea dumneavoastră a devenit deja şi sărbătoarea noastră, chiar dacă suntem români”, a spus proprietara grădinii unde se află monumentul.
„Este firesc să sărbătorim alături de maghiari“
Spre deosebire de majoritatea oraşelor unde au loc comemorări de 15 martie, la Dej a fost arborat atât drapelul Ungariei cât şi cel al României şi al Uniunii Europene. De altfel, o bună parte dintre participanţi, cam 50 din cei 300, au fost români şi nu unguri.
„Este firesc să sărbătorim alături de maghiarii din Dej. Bunăoară, şi ei sunt alături de noi în fiecare an, de 1 Decembrie”, a declarat şi primarul de Dej, Costan Morar, prezent la ceremonii.
Concluzia zilei de ieri a fost trasă însă de Nagy Peter, preşedintele Asociaţiei „Revoluţia 1848-1849”, din Komarom. „Ziua aceasta a fost o lecţie pentru mine: maghiarii, chiar şi românii, din Dej sunt mai uniţi şi mai toleranţi decât ceea ce este la noi, în Ungaria”, a spus acesta.
„Am fost dintotdeauna toleranţi”
Printre românii de rând care au participat la ceremonii s-a numărat şi Vasile Sava, un pensionar în vârstă de 68 de ani. „În fiecare an vin aici, 15 martie a ajuns şi pentru noi, românii, o sărbătoare. Cei mai buni prieteni ai mei sunt unguri. Noi, dejenii, am fost dintotdeauna toleranţi. Ne pregătim pentru Ziua Maghiarilor la fel ca şi pentru cea a Românilor”, a spus acesta. La ultimul recensământ, în Dej au fost înregistraţi în jur de 5.500 de etnici maghiari, la o populaţie totală de aproape 40.000 de locuitori.