Un fost bancher şi-a deschis restaurant în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Pătrăhău discută cu bucătarii despre meniul zilei.

Ionuţ Pătrăhău conduce restaurantul cu specific marinăresc „Pescador", al cărui nume vine de la navele folosite pentru pescuitul maritime. Fost vicepreşedinte la Banca Transilvania, Ionuţ Pătrăhău spune că între administrarea unei bănci şi a unui restaurant nu este o mare diferenţă. 

Un economist din Constanţa a deschis în această primăvară primul restaurant cu specific marinăresc din Cluj-Napoca, numit „Pescador", situat în cartierul Mărăşti. Îl cheamă Ionuţ Pătrăhău, are 41 de ani şi de nouă ani locuieşte în Cluj. „Am venit în 2002 la Cluj-Napoca în calitate de vicepreşedinte la Banca Transilvania. Din această funcţie mi-am dat demisia de câteva luni din motive personale şi am deschis acest restaurant pentru că am vrut să aduc la Cluj tradiţiile marinăreşti şi obiceiurile de la Constanţa care sunt puţin cunoscute aici", spune Pătrăhău.


În „Pescador" a investit în jur de 200.000 de euro şi este al doilea restaurant pe care omul de afaceri îl are în oraş, după „El Torro Steakhouse". De ce a decis să treacă de la domeniul bancar la restaurante? „Aşa a fost să fie", spune misterios constănţeanul.

Cum conduci un restaurant, după o bancă

El crede că nu e prea mare diferenţa între a conduce o bancă şi a conduce un local, însă consideră că o afacere de familie are mai mult succes decât una coordonată de un angajat.  „Restaurantul e o operaţiune mică, poţi controla tot până în ultimul ungher în timp într-o bancă, unde lucrează sute de oameni, e mai greu. Mai cred că afacerile de familie sunt mai bine conduse decât cele în care proprietarul numeşte un director pentru că se pune mai mult suflet", crede constănţeanul.

Una dintre explicaţiile faptului că a deschis un restaurant marinăresc este şi faptul că este un mare iubitor al mării. El are permis de navigator şi, din când în când, mai iese cu barca cu motor la Marea Neagră. Pătrăhău spune că fiecare peşte are povestea sa, dar şi gustul său.

Timone, cârme, căluţi de mare, fotografii cu marea în diferite ipostaze, lada frigorifică unde pot fi văzuţi peşti din toate colţurile lumii, dar şi muzica specifică, toate creează o atmosferă care te face să simţi că iei masa pe un vas marinăresc. Denumirea restaurantului, „Pescador", vine de la nava folosită pentru pescuitul marin.

Peşti pescuiţi în Oceanul Atlantic şi Indian ajung a doua zi la Cluj-Napoca unde sunt gătiţi după preferinţele clienţilor. „Aducem doradă şi lup-de-mare din  Marea Mediterană, ton din Oceanul Indian, scorpie-de-mare, spadă şi fructe de mare din Nordul Oceanului Atlantic. Îi aducem prin furnizori de la Viena şi Trieste", explică Pătrăhău. Regretă însă că ardelenii nu sunt obişnuiţi cu specialităţile din peşte.

Olandezi şi italieni, clienţi fideli

Omul de afaceri spune că majoritatea celor ce mănâncă în noul său restaurant sunt străini, veniţi cu treburi prin Cluj-Napoca. „Trei pătrimi dintre clienţi sunt olandezi şi italieni. Este şi un domn din Africa de Sud care revine periodic. Pe clujeni îi văd mai rar, doar atunci când rude sau prieteni din sudul ţării care îndrăgesc peştele îi scot în oraş la un restaurant marinăresc", explică Pătrăhău. Cea mai exotică specialitate gătită la „Pescador" este scorpia de mare. Aceasta este un peşte de culoare roşie, urât ca aspect, de 1,5 kilograme, care trăieşte în Oceanul Atlantic.

Mai multe pentru tine:
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Păstrăvăriile, luate cu asalt de Florii. Prețurile îi sperie pe clienți
Destinație de weekend. Muzeul Chihlimbarului găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume VIDEO
Alergii oculare de primăvară. „Ne bucurăm că au înflorit copacii, dar trebuie să avem grijă”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Atacuri de ambele părţi, în cursul nopţii, vizând obiective de infrastructură