Ultimele trei zile din cadrul celui mai mare festival de film din România, TIFF, anunţă filme şi evenimente de neratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul Quod Erat Demonstrandum a avut premiera în România la TIIF. FOTO: TIFF

Secţiunea „Zilele Filmului Românesc” debutează vineri şi aduce în sălile de cinematograf câteva dintre cele mai aşteptate pelicule realizate în ultimii ani în România.Sâmbătă, la cinema Florin Piersic va avea loc o prezentare spectaculoasă a istoriei filmului 3 D, iar duminică vă recomandăm pelicula câştigătoare a Ursului de Argint pentru rgie, Boyhood.

Secţiunea „Zilele Filmului Românesc” debutează vineri şi aduce în sălile de cinematograf câteva dintre cele mai aşteptate pelicule realizate în ultimii ani în România. Una dintre recomandările preşedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, este documentarul „Bucureşti, unde eşti?”, care rulează vineri, de la 21.30, la Casa de Cultură a Studenţilor. „La 23 de ani de la Revoluţie, românii se întorc pe străzile Bucureştiului, recucerind spaţiul public. Regizorul le urmăreşte poveştile pe parcursul unui an de zile, de la primele zile ale protestelor până în zilele referendumului pentru demiterea preşedintelui. Un film despre oameni în acelaşi timp impulsivi şi curajoşi, pierduţi şi devastaţi. Şi despre o revoluţie care devine o absurditate tragică”, se arată în sinopsisul filmului regizat de Vlad Petri. Alte filme care pot fi văzute vineri în cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt  Quod Erat Demonstrandum (15.30, Cinema Florin Piersic), Roxanne (17.30, cinema Victoria), Closer to the Moon (20.00, cinema Victoria), Poarta Albă (cinema Florin Piersic, 20.45), Să mori de dragoste rănită (21. 45,Piaţa Unirii Open Air). 

Istoria filmului 3D 

Sâmbătă, de la ora 15.00, la cinema Florin Piersic, va avea loc o fascinantă prezentare a istoriei filmului 3D susţinută de Stefan Droessler, directorul Munich Filmmuseum şi unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în evoluţia imaginii stereoscopice. Spectatorii vor fi purtaţi de la începuturile cinematografiei până în era lui Steven Spielberg.  Prezentat la TIFF cu sprijinul Institutului Goethe, evnenimentul va cuprinde exemple şi imagini puţin cunoscute până acum, inclusiv din creaţia lui Max Skladanowsky, a lui Georges Méliès sau a fraţilor Lumière, însoţite de explicaţii despre  tehnologia în sine şi provocările ei de-a lungul timpului. Sâmbătă de la 20.30 are loc şi ceremonia de închidere la Teatrul Naţional. 

Film câştigător al Ursului de Argint

TIFF se încheie duminică, de la 21.45, cu un film de neratat - „Boyhood“ (12 ani de copilărie). Pelicula lui Richard Linklater a obţinut Ursul de Argint pentru „Cea mai bună regie“ la Berlin 2014. Filmul se numără printre recomandările directorului artistic Mihai Chirilov şi a fost favoritul criticilor la câştigarea premiului cel mare la Berlin. Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a susţinut că „Boyhood” se numără printre filmele cele mai bune care nu trebuie ratate anul acesta la festival. „În filmul său revoluţionar, Linklater se concentrează asupra lui Mason, de la primele zile din şcoala primară în Austin până la plecarea la colegiu. Mason are destule pe cap din cauza surorii sale enervante şi a celor doi părinţi divorţaţi. Tatăl său poate că se va maturiza într-un târziu, în timp ce mama lui are tendinţa de a se îndrăgosti de bărbaţi nepotriviţi. În mijlocul lor, comentariile lui Mason devin mai inteligente pe an ce trece... Drama a fost filmată de-a lungul a 12 ani, cu aceiaşi actori, regizorul urmărindu-le evoluţia fizică şi emoţională”, se arată în sinopsisul filmului. 

Câştigător al Ursului de Argint

Richard Linklater a obţinut Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor pentru “Boyhood”, 164 de minute filmate în decursul a 39 de zile de-a lungul a 12 ani. Filmul, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Sundance, urmăreşte în special evoluţia unui băiat, Mason (Ellar Coltrane) de la vârsta de 6 ani până în adolescenţă. Părinţii despăriţiţi ai lui Mason sunt interpretaţi de Ethan Hawke şi Patricia Arquette, iar sora lui Mason de Lorelei Linklater, fiica regizorului. Proiectat la Berlin în penultima zi a competiţiei, “Boyhood” a fost filmul favorit al criticilor pentru Ursul de Aur.

Citeşte şi 

TIFF 2014. A 13-a ediţie, proiecţii în 13 locuri şi proiecte pentru comunitate: „TIFF salvează Depozitul de Filme. Vrem să facem acolo un muzeu al filmului“

VIDEO Ghid complet TIFF 2014: cât costă biletele şi care sunt filmele şi evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi 

„O Lume Nouă“, filmul despre povestea primilor emigranţi români în America, va avea premiera la TIFF 

VIDEO Spotul oficial al TIFF 2014 cu Matia Corvin şi Vlad Ţepeş în „rolurile principale“  

Mesajul din spatele afişului TIFF 2014: „Dacă Decebal ar trăi azi, sigur ar vrea să vadă Avatar 3D“